promotional banner

Συντάξεις γυναικών: Τα δύσκολα αρχίζουν από το 2013


Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους

Κλίμα πανικού επικρατεί στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο εν όψει του νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών και χιλιάδες γυναίκες αναμένεται θα οδηγηθούν σε μαζική αποχώρηση με κίνδυνο κατάρρευσης του ήδη ελλειμματικού ασφαλιστικού ταμείου τους.

Σε περίπτωση που τραπούν σε φυγή έστω και οι μισές από τις γυναίκες που κατοχυρώνουν σήμερα δικαίωμα συνταξιοδότησης, το έλλειμμα του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων από 700 εκατ. ευρώ θα εκτοξευτεί στα 2,8 δισ. ευρώ!

Η ΑΔΕΔΥ προετοιμάζεται για τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις εν όψει των επικείμενων αλλαγών στα όρια ηλικίας ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο, αλλά και τις αλλαγές στο μέτωπο της φορολόγησης των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η ανώτατη δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση κάνει λόγο για επίθεση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο και ιδιαίτερα των γυναικών. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η πιθανή υλοποίηση αυτών των σεναρίων θα έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαστική έξοδο από την εργασία δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων γυναικών στο Δημόσιο και θα οδηγήσει σε διάλυση τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο Σπ. Παπασπύρος

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη» τη διαρροή σεναρίων περί εξίσωσης των ορίων, ανέφερε ότι δημιουργείται κλίμα πανικού σε τουλάχιστον 60.000 γυναίκες που θα οδηγηθούν σε μαζική αποχώρηση με κίνδυνο κατάρρευσης του ταμείου και κατέληξε: «Υπάρχει χρόνος να δούμε το θέμα και να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, υποστήριξε ότι «αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους την αναρχία, η λύση είναι να κάνουμε σύστημα αμοιβών και να δούμε πώς αυτό το σύστημα θα οργανωθεί και θα αποδώσει».

Το σχέδιο νόμου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο θα είναι έτοιμο ώς το τέλος Ιανουαρίου. Ως αποτέλεσμα του εν λόγω νομοσχεδίου, 140.000 γυναίκες υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, που προσελήφθησαν μετά το 1987, θα επιβαρυνθούν από 5 έως 17 χρόνια δουλειάς, αφού το 2013 που θα ξεκινήσει η επιχείρηση εξίσωσης των ορίων δεν θα έχουν προλάβει να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο Γ. Κουτρουμάνης

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, επιβεβαίωσε ότι θα διασωθούν οι γυναίκες που θα βγουν στη σύνταξη σε 2 - 3 χρόνια, ενώ καθησύχασε όσες έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης ότι δεν πρόκειται να θιγούν: «Οσες θα θεμελιώσουν ενδεχομένως τα 2 - 3 επόμενα χρόνια, γι' αυτές δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε οι ίδιες θέλουν. Για τις γενιές τις επόμενες, δηλαδή για τις γυναίκες που έχουν προσληφθεί μετά το 1987 - 1990, με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα έχουν αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης η οποία μπορεί να είναι μέχρι 5 χρόνια σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το 2015 - 2017. Στη συνέχεια, θα υπάρχει με σταδιακό τρόπο περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι γυναίκες που θα έβγαιναν στη σύνταξη το 2013 θα υποχρεωθούν να παραμείνουν 5 χρόνια επιπλέον στην υπηρεσία τους, όσες έβγαιναν το 2014 θα επιβαρυνθούν με 6 χρόνια και ούτω καθεξής, έως ότου επιτευχθεί η εξίσωση των ορίων με τους άνδρες συναδέλφους τους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά το ενδεχόμενο για ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, να κατεβάσει τα όρια ηλικίας των ανδρών, αντί να ανεβάσει αυτά των γυναικών.

[ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ / educate]