promotional banner

Ως 500 ευρώ για πινακίδες αυτοκινήτων με εύκολα και «καλά» νούμερα



Της Κατερίνας Τσίμπου

Ωραία καθίσματα, μεταλλικό χρώμα, πολλοί ίπποι, μεγάλη επιτάχυνση και… ωραίες πινακίδες! Ο λόγος για τους αγοραστές αυτοκινήτων, οι οποίοι εκτός των άλλων αναζητούν εναγωνίως και επιμόνως και πινακίδες με εύκολα και «καλά» νούμερα.


Τις πινακίδες που ξεχωρίζουν είθισται να τις φοράνε ακριβά μοντέλα. Κι αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης θέλει να είναι περήφανος και για την πινακίδα του αυτοκινήτου που οδηγεί, θεωρώντας ότι αποτελεί δείγμα οικονομικής επιφάνειας, αλλά και γιατί κατά την άποψή τους συμβάλλει στην καλαισθησία του αυτοκινήτου. Εύκολο να το διαπιστώσει κανείς με μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες αντιπροσωπειών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όπου στις αγγελίες ανάμεσα στα πλεονεκτήματα ενός αυτοκινήτου είναι και ο αριθμός της πινακίδας.

Σύμφωνα με τον Μ. Ιωαννίδη, στέλεχος πωλήσεων της Mercedes Benz, σχεδόν το 50% των πελατών έχει ως αίτημα οι πινακίδες να έχουν συγκεκριμένα νούμερα. Η επιλογή των αριθμών γίνεται βάσει διαφόρων κριτηρίων, όπως ημερομηνία ή χρονολογία γέννησης του ιδιοκτήτη ή επέτειος γάμου! Άλλοι πάλι, όπως ο παλαίμαχος πλέον ποδοσφαιριστής Ντέμης Νικολαΐδης, μετέφερε τον αριθμό της φανέλας του στο τζιπ BMW, το οποίο έχει αριθμό κυκλοφορίας 1111. Συνηθέστερο φαινόμενο αποτελούν τα διπλά νούμερα (π.χ. 5050), ενώ σε υψηλότερη εκτίμηση είναι οι χιλιάδες, οι οποίες όμως είναι σπανιότερες και κοστίζουν λίγο παραπάνω.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των διευθύνσεων Συγκοινωνιών η χορήγηση πινακίδων γίνεται τυχαία με βάση τη σειρά προτεραιότητας. Σύμφωνα όμως με τους παράγοντες της αγοράς «μία ‘καλή’ πινακίδα μπορεί να κοστίσει έως και 500 ευρώ παραπάνω».

Κατά τον Ηλία Σαϊρίδη, προϊστάμενο της διεύθυνσης Συγκοινωνιών, είτε η πινακίδα έχει τέσσερα ίδια νούμερα είτε είναι όλα διαφορετικά το κόστος παραμένει ίδιο. «Αιτήματα φυσικά υπάρχουν από γνωστούς και φίλους, αλλά αυτά ικανοποιούνται στο βαθμό του εφικτού πάντα, διότι κανένας υπάλληλος δεν θα πηδήξει νούμερα, για να δώσει ένα συγκεκριμένο σε κάποιον», σημειώνει. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ίσως να συμβεί με τη διαφορά λίγων αριθμών σε μία εκατοντάδα. Αυτό όμως μπορεί να καθυστερήσει λίγο περισσότερο την παράδοση πινακίδων στον αγοραστή.

Οι αντιπροσωπείες ωστόσο έχουν διαφορετική άποψη. Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη υπάρχουν αρκετά τέτοια αιτήματα για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αξίας 35.000-40.000 ευρώ και άνω. Το επιπλέον κόστος για την απόκτηση μιας ξεχωριστής πινακίδας ποικίλλει, ξεκινώντας από 50 ευρώ για τα διπλά νούμερα, 150 ευρώ για τα τρία ίδια, ενώ η χιλιάδα αγγίζει μερικές φορές ακόμη και τα 500 ευρώ και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια σημαντικό ρόλο έχουν και οι προσωπικές γνωριμίες.

Οι πελάτες που έχουν τέτοια αιτήματα δεν διακρίνονται από κάποιο συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, δήλωσε ο Ι. Αδαμίδης, διευθυντής της αντιπροσωπείας BMW στη Θεσσαλονίκη. Είναι απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μέσα στα ωραία στοιχεία του αυτοκινήτου τους θέλουν να είναι και η πινακίδα. Παραδείγματος χάριν οι αγοραστές jeep της αντιπροσωπείας BMW συνήθως ζητάνε πινακίδες με νούμερα που αντιστοιχούν σε χιλιάδες σύμφωνα με τη Μαρία Μπογδάνη, έμπορο της αντιπροσωπείας BMW στη Θεσσαλονίκη.

Λάτρης πάντως των καλών πινακίδων είναι και ο πολιτικός προϊστάμενος της διεύθυνσης Συγκοινωνιών της νομαρχίας, ο αντινομάρχης Μεταφορών Γιάννης Παλαιστής, του οποίου οι πινακίδες στο αυτοκίνητό του είναι 9999!

[ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ]