Κλωνοποιημένα τρόφιμα στο πιάτο μας
Η Κομισιόν παραδέχεται ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να παρακολουθεί την εισαγωγή κλωνοποιημένων τροφίμων στην ΕΕ
Ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε προκαλεί η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ...ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν παραδέχεται ότι δεν υπάρχει μηχανισμός που να παρακολουθεί την εισαγωγή κλωνοποιημένων τροφίμων στην ΕΕ και ότι η ανιχνευσιμότητά τους δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή, με αφορμή αποκαλύψεις στις ΗΠΑ ότι προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα έχουν διοχετευθεί στην αγορά, ζητούσε από την Επιτροπή πληροφορίες για το αν υπάρχει σε εφαρμογή αυτή τη στιγμή σύστημα αποτελεσματικού ελέγχου και πλήρους ανιχνευσιμότητας για κλωνοποιημένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Αντρούλας Βασιλείου, «εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν υπάρχουν σήμερα επιστημονικές μέθοδοι που να καταστούν δυνατή τη διάκριση των τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα από τα αντίστοιχα συμβατικά προϊόντα. Τα μέτρα ελέγχου ή οι απαιτήσεις επισήμανσης οφείλουν να βασίζονται σε συστήματα πιστοποίησης υπό τον επίσημο έλεγχο των αρμόδιων αρχών, τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες. Προς το παρόν η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες σχετικά με το αν κάποια τρίτη χώρα έχει θεσπίσει τέτοιου είδους συστήματα»,
Σε δήλωσή του, ο Νίκος Χουντής τόνισε ότι «η απάντηση της Κομισιόν αυξάνει τις ανησυχίες. Η χρησιμοποίηση κλωνοποιημένων ζώων για διατροφή αποτελεί μια ακόμη πηγή ανισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης με άγνωστες επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στην υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών αλλά και στο περιβάλλον».
Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της απαγόρευσης τροφίμων που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προειδοποιεί για αβεβαιότητες στην αποτίμηση των κινδύνων από τα κλωνοποιημένα ζωικά προϊόντα».
[ΣΚΑΪ]