promotional banner

Επικίνδυνες για εγκεφαλικό επεισόδιο οι ημικρανίες με αύρα


Νέες γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες με αύρα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η αύρα είναι οπτικές ή αισθητικές διαταραχές που εμφανίζονται πριν την έναρξη της ημικρανίας.
Με βάση τις διαθέσιμες ενδείξεις, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αν η ηλικία της γυναίκας είναι κάτω των 45 ετών, καπνίζει και λαμβάνει αντισυλληπτικά δισκία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν ποσοστό 10 έως 20% των ανθρώπων και είναι τέσσερις φορές πιο συνήθης σε γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘British Medical Journal’ εστίασαν σε 9 από τις πιο πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη σχέση ημικρανίας και καρδιαγγειακών νόσων.

Προηγούμενη μεγάλη έρευνα του 2004 αποκάλυψε ότι όσο υποφέρουν από ημικρανίες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά οι νεότερες έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος περιορίζεται σε ανθρώπους που υποφέρουν από ημικρανίες με αύρα.

Οι ερευνητές, από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, δεν ανακάλυψαν σχέση μεταξύ ημικρανιών και καρδιακών προσβολών ή θανάτου λόγω καρδιαγγειακής νόσου ενώ υπάρχει αύξηση του κινδύνου στηθάγχης κατά 30%.

Ο ερευνητής Markus Schurks, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι γιατροί μπορεί να μην συμφωνούν, αλλά έρευνες στον πληθυσμό έδειξαν ότι έως το ένα τρίτο των ανθρώπων που πάσχουν εμφανίζουν αύρα μαζί με την ημικρανία.

Οι ερευνητές συνιστούν οι νέες γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες με αύρα να σταματήσουν το κάπνισμα και να αναζητήσουν άλλες αντισυλληπτικές μεθόδους, από δισκία που περιέχουν οιστρογόνα.
Όπως σημειώνουν, πρόσφατες έρευνες σε ζώα έδειξαν ότι υψηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αύρα στα ζώα, επομένως υπάρχει πιθανότητα οι σεξουαλικές ορμόνες να επηρεάζουν το αγγειακό σύστημα, αν και χρειάζονται νέες έρευνες.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας συνιστά στις γυναίκες να μειώσουν τον κίνδυνο όσο είναι δυνατόν-επιλέγοντας αντισυλληπτικά που δεν βασίζονται στα οιστρογόνα, διακόπτοντας το κάπνισμα ή ζητώντας τη συμβουλή του ιατρού τους.

Η Susan Haydon,του Ιδρύματος για την ημικρανία, δήλωσε ότι αν και φαίνεται υψηλός ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με ημικρανία με αύρα, ο πραγματικός κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Ο Dr Tony Rudd της Ένωσης για τα εγκεφαλικά στη Βρετανία, δήλωσε ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής, η τακτική άσκηση και ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης αποτελούν απλούς τρόπους περιορισμού της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

[British Medical Journal / iatronet]