Γράφει η Αριάδνη Λ. Χάγερ-Θεοδωρίδου
Επιστημονική Συνεργάτις Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής
Ολλανδοί ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ δημοσίευσαν νέα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι χώροι πρασίνου έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.
Διερεύνησαν την εμφάνιση σωματικών και ψυχικών παθήσεων σε κατοίκους διαφόρων περιοχών της χώρας και προσπάθησαν να συσχετίσουν τα στοιχεία για την υγεία των κατοίκων με το ποσοστό της έκτασης σε ακτίνα ενός ή τριών χιλιομέτρων από το σημείο κατοικίας τους που καλυπτόταν από βλάστηση.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ζούσαν στις πιο "πράσινες" περιοχές είχαν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης πολλών από τις παθήσεις που μελετήθηκαν σε σχέση με τους κατοίκους πυκνοκατοικημένων περιοχών. Για τις περισσότερες παθήσεις τα ευεργετικά αποτελέσματα περιορίζονταν στις περιοχές που βρίσκονταν το πολύ ένα χιλιόμετρο μακριά από τις πράσινες εκτάσεις.
Η βλάστηση είχε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα στις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη και μάλιστα η συσχέτιση ήταν υψηλότερη για τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το πράσινο, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, δε φαίνεται να έχει καμιά θετική επίδραση στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι πράσινες εκτάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνική συνεύρεση καθώς επίσης και για σωματική άσκηση σε ελεύθερους χώρους με καθαρότερο αέρα.
Η Δρ. Γιολάντα Μάας, ερευνήτρια του πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ είπε : "Η έρευνα δείχνει καθαρά ότι οι πράσινες εκτάσεις δεν είναι απλά πολυτέλεια αλλά σχετίζονται άμεσα με ασθένειες και με το πώς οι άνθρωποι αισθάνονται στο περιβάλλον που ζουν."
[lifeMAG]