promotional banner

Έμφραγμα: οι γυναίκες έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους άνδρες;


Η άποψη ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες είναι λανθασμένη υποστηρίζει μελέτη Καναδών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Καναδικό συνέδριο για την καρδιαγγειακή υγεία.

Μελέτη που είχε γίνει πριν έξι χρόνια από το National Institute of Health των Η.Π.Α. είχε δείξει ότι τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι γυναίκες δεν είναι τα αναμενόμενα (πόνος, ναυτία, εφίδρωση, λαχάνιασμα) και ότι σε πολλές από αυτές το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται ποτέ με έντονο πόνο στον θώρακα.

Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη των Καναδών επιστημόνων διαψεύδει αυτά τα συμπεράσματα, καθώς δεν καταγράφει διαφορές μεταξύ των δυο φύλων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 305 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Οι εθελοντές είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 63 έτη ενώ τέσσερις στους δέκα ήταν γυναίκες.

Η αγγειοπλαστική είναι μια μέθοδος διάνοιξης των στεφανιαίων αρτηριών που έχουν στένωση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι καρδιολόγοι με τη βοήθεια ειδικού μπαλονιού ανοίγουν την αρτηρία. Η διαδικασία προκαλεί πόνο και ενοχλήσεις που είναι παρόμοια με αυτά που θα είχε ο ασθενής εάν πάθαινε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Κατά τη διάρκεια της διάνοιξης των αρτηριών, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να τους περιγράψουν πώς ένιωθαν ενώ πριν και μετά την εισαγωγή του μπαλονιού τους υπέβαλαν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Συνολικά, 245 εθελοντές (85%) είχαν ισχαιμία ή μειωμένη ροή αίματος στα αγγεία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, δεν καταγράφηκαν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην εκδήλωση πόνου στον θώρακα ή σε άλλα τυπικά συμπτώματα του οξέος στεφανιαίου συνδρόμου.

Οι γυναίκες φάνηκε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ενόχληση στον λαιμό, το σαγόνι και τον αυχένα.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Beth Abramson από το Ίδρυμα Καρδιολογίας και Εγκεφαλικών Επεισοδίων του Καναδά, αναφέρει ότι παρότι οι γυναίκες περιγράφουν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άνδρες τον πόνο που νιώθουν, το πιο κοινό σύμπτωμα σε αυτές εξακολουθεί να είναι ο πόνος στον θώρακα.

«Οι καρδιοπάθειες είναι ένας δολοφόνος και για τα δυο φύλα. Οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των δυο φύλων είναι αμελητέες. Το πρώτο πράγμα που αισθάνονται ένα στοιχείο που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε» επισημαίνει η δρ. Abramson.

[Healthier World]