promotional banner

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης της ελονοσίας


Έρευνα βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο της ελονοσίας στη Κένυα.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στις πλαγιές του Όρους Κένυα, συνεπάγεται ότι περισσότερο από 4 εκατομμύρια ανθρώπους κινδυνεύουν να νοσήσουν από ελονοσία, σύμφωνα με την λόγω μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε κεντρικές περιοχές της Κένυας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλό υψόμετρο όπου οι κάτοικοι όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία ζει πάνω από τους 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι σημερινές θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 19 βαθμούς Κελσίου, λόγω της κλιματικής αλλαγής και επιτρέπουν στα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό της ελονοσίας, να επιβιώσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι να ξεσπάσει επιδημία.

Τα συμπεράσματα από την έρευνα των επιστημόνων, έδειξαν ότι έχει επταπλασιαστεί ο ρυθμός μετάδοσης της εν λόγω ασθένειας, από ότι ήταν 10 χρόνια πριν.

Η ελονοσία εξακολουθεί να είναι από τα σημαντικότερα λοιμώδη νοσήματα, που ευθύνεται για το θάνατο πολλών ανθρώπων σε περιοχές με υγρό και θερμό κλίμα.

[econews]