promotional banner

Μεικτή επιδερμίδα, πολλές ιδιαιτερότητες


Γράφει η Ειρήνη Αλλοιμόνου

Η μεικτή επιδερμίδα χαρακτηρίζεται από περιοχές που εμφανίζουν λιπαρότητα και περιοχές κανονικές ή ξηρές. Η ζώνη Τ του προσώπου, που περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και φτάνει έως το σαγόνι, είναι αυτή που εμφανίζει συνήθως λιπαρότητα. Ενώ η περιοχή των ζυγωματικών και γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι κανονική ή ξηρή.

Κάθε γυναίκα, πέρα από τον παραπάνω κανόνα, εμφανίζει την εναλλαγή λιπαρότητας και ξηρότητας σε διαφορετικό συνδυασμό περιοχών του προσώπου, το γνωστό pattern συγκέντρωσης λιπιδίων. Για το λόγο αυτό, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση και πολύ περισσότερο πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε θεραπεία ή μέθοδο, είναι αναγκαίο να γνωρίζετε το δικό σας pattern.

Το τεστ που δεν πέφτει ποτέ έξω … μπορεί να μην γίνεται σε εργαστήρια, αλλά σας προσανατολίσει. Πλύνετε το πρόσωπό σας και αφήστε το να στεγνώσει και να επανέλθει σε ηρεμία για μία ώρα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε κανένα πρόσθετο. Καλό θα ήταν να μην το αγγίζετε με τα χέρια σας, για να μην προκαλέσετε λανθασμένες αλλοιώσεις στην κατανομή των λιπαρών στοιχείων του. Απλώστε ένα καθαρό χαρτομάντιλο, ώστε να καλυφθεί συνολικά το πρόσωπό σας και πιέστε ελαφρά πάνω του. Μόλις το αφαιρέσετε θα έχετε το αποτύπωμα των λιπαρών περιοχών του προσώπου σας σε ένα πραγματικό σχεδιάγραμμα, δηλαδή το δικός σας pattern.

Πρέπει να φερθείτε διαφορετικά στις λιπαρές περιοχές του προσώπου σας σε σχέση με τις υπόλοιπες που είναι κανονικές ή εμφανίζουν ξηρότητα:

1. Χρησιμοποιήστε ένα υγρό καθαρισμού προσώπου για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας και τις προσμίξεις του περιβάλλοντος, διατηρώντας καθαρούς τους πόρους. Στις λιπαρές περιοχές προτιμήστε σαπούνι κατά της ακμής με ήπια οξύτητα για την αποφυγή των μολύνσεων και τον καλύτερο εγκλωβισμό των λιπαρών συστατικών.

2. Ένα προϊόν με αντηλιακή προστασία είναι αναγκαίο για όλες τις περιοχές του προσώπου σε όλη τη διάρκεια του χρόνο, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες. Προτιμήστε εκείνα με την ένδειξη «κανονικό-ξηρό» ή «μεικτό-λιπαρό», ανάλογα με το τι υπερισχύει στο δέρμα σας.

3. Αφού έχετε καθαρίσει το πρόσωπό σας, χρησιμοποιήστε δύο τύπους τονωτικής λοσιόν. Μία στυπτική, για τις λιπαρές περιοχές και μία πιο απαλή για τις κανονικές ή ξηρές περιοχές.

4. Για πετύχετε ένα πιο βαθύ καθαρισμό, μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιήστε ένα ήπιο προϊόν απολέπισης. Προσέξτε τις έντονες κινήσεις σε περιοχές με σπυράκια και ξηρότητα.

5. Μία μάσκα προσώπου με άργιλο για τις λιπαρές περιοχές και μία ενυδατική για τις περιοχές με ξηρότητα είναι απαραίτητη μία φορά την εβδομάδα. Προσέξτε να αφαιρείτε τη μάσκα με χλιαρό νερό.

6. Τέλος δεν ξεχνάμε ποτέ την ενυδατική κρέμα. Απλώστε τη όταν η επιδερμίδα σας είναι αρκετά καθαρή και επιμείνετε στις πιο ξηρές περιοχές. Με ένα χαρτομάντιλο αφαιρέστε την περιττή κρέμα από τις λιπαρές περιοχές.

[lifeMAG]