promotional banner

Τι ξέρετε για τη δυσανεξία λακτόζης;





Αναρωτιέστε αν για τις ενοχλήσεις που έχει το μωράκι σας μετά τα γεύματα φταίει το γάλα; Μπορεί και ναι!






Αρκετά μωράκια υποφέρουν συχνά από πόνους στην κοιλίτσα, διάρροια και φουσκώματα. Τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά αποδίδονται σε κολικούς, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Μπορεί όμως τα συμπτώματα αυτά να οφείλονται και σε παροδική αδυναμία του οργανισμού τους να ανεχθεί τη λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που περιλαμβάνεται στο γάλα (μητρικό και αγελαδινό) αλλά και στις βρεφικές τροφές. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για δυσανεξία στη λακτόζη.


Πότε εμφανίζεται

Όταν ένα μωρό έχει δυσανεξία λακτόζης, σημαίνει ότι ο οργανισμός του δεν παράγει αρκετή λακτάση, το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την πέψη της λακτόζης και άρα του γάλακτος.
-Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό βρεφών έχουν συγγενή ανεπάρκεια λακτάσης, δηλαδή έχουν γεννηθεί χωρίς την ικανότητα να παράγουν λακτάση. Σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα εκδηλώνεται με βαριά διάρροια και μεταβολικές διαταραχές. Η δυσανεξία λακτόζης κατά κανόνα συνοδεύει το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του και χρήζει ειδικού διαιτολογίου.
-Δυσανεξία λακτόζης μπορεί να παρουσιαστεί συνήθως μετά από μια γαστρεντερίτιδα ή και άλλες οξείες λοιμώξεις που μπορεί να καταστρέψουν τα πεπτικά ένζυμα. Συνήθως όμως ο τύπος αυτός δυσανεξίας είναι προσωρινός και μετά από έναν μήνα περίπου υποχωρεί.
-Τα μεγαλύτερα παιδιά, συνήθως άνω των 6 χρόνων, παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη παρόμοια με αυτήν των ενηλίκων. Δηλαδή, σε άτομα με γενετική προδιάθεση, με την πάροδο της ηλικίας υπολείπεται η παραγωγή και δραστικότητα του ενζύμου λακτάσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανεχθούν το πλήρες αγελαδινό γάλα.

Τα κύρια συμπτώματα της δυσανεξία λακτόζης είναι:

1. διάρροια ή υδαρείς κενώσεις
2. κοιλιακός πόνος
3. φούσκωμα
4. παραγωγή αερίων
5. έντονη κινητικότητα του εντέρου

[Healthier World]