promotional banner

Ο ερυθηματώδης λύκος συνδέεται με εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων


Οι άνθρωποι που πάσχουν από συστημικό ερυθηματώδη λύκο έχουν μεγαλύτερο από διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο ερυθηματώδης λύκος είναι χρόνια αυτοάνοση νόσος στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα συγχέει τους δικούς του υγιείς ιστούς με ξένους και ορισμένες φορές επιτίθεται και στα δυο είδη. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί ως δερματικό εξάνθημα ή αρθρίτιδα και να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών, της καρδιάς, των πνευμόνων και του εγκεφάλου, σε διαφόρους βαθμούς. Η νόσος προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες.

Η Dr. Elisabeth Hak, από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, σημειώνει στο περιοδικό ‘Arthritis Care and Research’ ότι παρά τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης τις περασμένες δεκαετίες, η αύξηση των νόσων που σχετίζονται με την καρδιά καθώς και της θνησιμότητας σε ανθρώπους που πάσχουν από ερυθηματώδη λύκο έχει καταδειχτεί σε αρκετές έρευνες.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 119.332 γυναίκες, από το 1976 μέχρι το 2004. Στα 28 χρόνια που μεσολάβησαν καταγράφηκαν 8.169 περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ερυθηματώδης λύκος διαγνώστηκε σε 148 γυναίκες και 20 εμφάνισαν καρδιαγγειακή νόσο.

Αφού έλαβαν υπόψη πολλούς παράγοντες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ερυθηματώδης λύκος συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού επεισοδίου κατά 2,6 φορές.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων σε ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο πιθανόν οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων.

Ενώ οι ‘παραδοσιακοί’ παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια είναι περισσότερο εμφανείς σε ανθρώπους με ερυθηματώδη λύκο, αυτό δεν εξηγεί πλήρως τον κίνδυνο. Δεν είναι σαφές αν ο λύκος ή η θεραπευτική αγωγή αυξάνουν τον κίνδυνο.[Arthritis Care and Research / iatronet]