promotional banner

Σωστή διατροφή και άσκηση απομακρύνουν τον διαβήτη


Η προσεκτική διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα κατά του διαβήτη 2 για μια δεκαετία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αμερικανοί ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 3.000 υπέρβαρους ανθρώπους που έλαβαν μέρος σε τριετές πρόγραμμα πρόληψης του διαβήτη.

Η ομάδα χωρίστηκε αρχικά σε τρεις-προσεκτικής διατροφής και άσκησης, λήψης μετφορμίνης ή εικονικού φαρμάκου. Όπως αναφέρεται στο περιοδικό ‘The Lancet’, τα μεγαλύτερα οφέλη εμφάνισαν όσοι ακολουθούσαν προσεκτική διατροφή.

Στις τρεις ομάδες δόθηκε πρόσβαση σε συμβουλές όταν τελείωσε το αρχικό τριετές διάστημα έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνα που πραγματοποίησε το Diabetes Prevention Program Research Group, έδειξαν ότι η διατροφή με στόχο την απώλεια 7% του βάρους σε συνδυασμό με μισή ώα άσκηση για πέντε συνεχόμενες μέρες την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 κατά 58% σε σχέση με την ομάδα όσων ελάμβαναν εικονικό φάρμακο. Η ομάδα που έλαβε μετφορμίνη εμφάνισε μείωση του κινδύνου κατά ένα τρίτο.

Στα 7 χρόνια που ακολούθησαν την έρευνα, και οι δυο ομάδες-οι οποίες τώρα τρέφονται πιο προσεκτικά και ασκούνται-εμφάνισαν μείωση των ποσοστών διαβήτη. Η πιο σημαντική πτώση παρατηρήθηκε σε αυτούς που άρχισαν προσεκτική διατροφή και πρόγραμμα άσκησης. Ο κίνδυνος ήταν περισσότερο από ένα τρίτο χαμηλότερος σε σχέση με την ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο.

Ο διαβήτης τύπου 2 συνήθως εμφανίζεται σε ανθρώπους μετά την ηλικία των 40. Ωστόσο, αυξανόμενα ποσοστά παιδιών εμφανίζουν τη νόσο, ακόμα και σε ηλικία 7 ετών. Αν και η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου δεν είναι υπέρβαροι όλοι οι άνθρωποι που έχουν εμφανίσει τη νόσο.[The Lancet / iatronet]