promotional banner

Η έκπτωση της μνήμης, είναι το πρώτο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ;


Η έκπτωση της μνήμης μπορεί να μην είναι το πρώτο νοητικό πρόβλημα που σηματοδοτεί την απαρχή της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.

Μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας έδειξε ότι η έκπτωση σε άλλες ικανότητες σκέψης και μάθησης μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημάδια, χρόνια πριν την διάγνωση της νόσου.

Οι διαστηματικές ικανότητες, όπως η ερμηνεία ενός χάρτη ή η συναρμολόγηση κάποιου αντικειμένου, είναι μάλλον, από τις πρώτες που αρχίζουν να εξασθενούν.

Η μελέτη ενδεχομένως να βοηθήσει τους επιστήμονες ως προς την διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, καθώς τα φάρμακα που είναι σήμερα διαθέσιμα, είναι αποτελεσματικά μόνο εφόσον χορηγηθούν όταν η νόσος είναι σε αρχόμενο στάδιο.

Η αμερικανική μελέτη επικεντρώθηκε σε 444 άτομα εκ των οποίων 134 εκδήλωσαν λευχαιμία. Σε κάθε περίπτωση οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια ομάδα τεστ πνευματικών ικανοτήτων, επιτρέποντας στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά μοντέλα που οπτικοποιούσαν το πώς και αν οι ικανότητες των ατόμων είχαν παρουσιάσει έκπτωση πριν την διάγνωση της άνοιας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οπτικο-διαστηματικές ικανότητες, που είναι αναγκαίες για την αντίληψη της απόστασης μεταξύ των αντικειμένων, άρχισαν να φθίνουν απότομα τρία χρόνια πριν από την διάγνωση. Η συνολική μείωση των πνευματικών ικανοτήτων άρχισε να γίνεται εμφανής αμέσως μετά. Αλλά η οξεία μείωση της μνήμης δεν καταγράφηκε παρά μόνο έναν χρόνο πριν την κλινική διάγνωση της άνοιας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι η επικέντρωση μας στην έκπτωση της μνήμης είναι λανθασμένη τακτική, καθώς είναι απίθανο να εντοπίσουμε τις πιο πρώιμες εκδηλώσεις της νόσου».[Healthier World]