promotional banner

Πιάνουν δουλειά οι αστυνομικοί της γειτονιάς


Οι αστυνομικοί της γειτονιάς που από τις 17 Ιανουαρίου βγαίνουν στους δρόμους των μεγάλων ελληνικών πόλεων θα κυκλοφορούν συνήθως κατά ζεύγη είτε πάνω σε μοτοσυκλέτες είτε πεζή ενώ θα οπλοφορούν κανονικά.

Ωστόσο ο χαρακτήρας της υπηρεσίας τους θα είναι (έτσι τουλάχιστον φιλοδοξούν στο Υπουργείο) πολύ πιο προσωποκεντρικός και άμεσα συνδεδεμένος με τον πολίτη και τη γειτονιά του.

Γι΄ αυτό το λόγο και οι 218 αστυνομικοί θα διαθέτουν επαγγελματική κάρτα η οποία -σαν τυπική μπίζνες καρντ- θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμό τους, τον αριθμό του υπηρεσιακού τους κινητού και το e-mail της υπηρεσίας τους. Η κάρτα αυτή θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες και θα μοιράζεται δια ζώσης.

Για την ενημέρωση των πολιτών (ποιος αστυνομικός καλύπτει τη γειτονιά του, με ποιες βάρδιες κλπ) θα εκτυπωθούν επίσης πληροφοριακά φυλλάδια τα οποία θα διανέμονται μέσω ΚΕΠ και των Δημαρχείων, ενώ στο site του Υπουργείου θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική υποδιεύθυνση όπου ειδική ομάδα θα υποδέχεται τα αιτήματα πολιτών.

Στην Αττική θα λειτουργήσουν πειραματικά 18 τέτοια δίκτυα περιπολιών που θα καλυφθούν από 114 αστυνομικούς. Ανάμεσα στις επιλεγείσες περιοχές βρίσκονται η Κυψέλη, τα Πατήσια, το Παγκράτι, η Νίκαια, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα η Ηλιούπολη, η Καλλιθέα, το Αιγάλεω, οι Αχαρναί, το Ιλιον, το Περιστέρι, ο Αγιος Παντελεήμονας,
Στη Θεσσαλονίκη, επίσης από τις 17 Ιανουαρίου, θα αρχίσουν να κυκλοφορούν 28 «αστυνομικοί της γειτονιάς» ενώ άλλοι 76 θα τοποθετηθούν σε πρωτεύουσες νομών της περιφέρειας

Από χθες το πρωί οι αστυνομικοί που πρόκειται να στελεχώσουν σε πιλοτικό στάδιο τη νέα υπηρεσία άρχισαν να προσέρχονται στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να ενημερωθούν από τους διοικητές τους για τα νέα τους καθήκοντα και να κάνουν τις πρώτες περιπολίες εξοικείωσης με τους χώρους ευθύνης (δρόμοι, πλατείες, κλπ ).
Η εκπαίδευση τους θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου και θα είναι εστιασμένη κυρίως στην αποτροπή του εγκλήματος.