promotional banner

Αποδείξεις από παντού και έκπτωση μέσω... πιστωτικών καρτών!


Του Νεκτάριου Β. Νώτη

-Τη σημαντική διεύρυνση της λίστας των αποδείξεων, που οδηγούν σε μεγάλη έκπτωση φόρου, εξετάζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το γενικότερο σύνθημα είναι «μαζέψτε αποδείξεις» και θα εκφραστεί και μέσω σχετικής καμπάνιας από τις αρχές του έτους. Στην Καραγιώργη Σερβίας εκτιμούν ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο – σε συνδυασμό με γενικευμένους και εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά –

1. θα περιορίσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή

2. θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα

3. θα ενισχύσουν τη φορολογική συνείδηση των φορολογουμένων

Τα σενάρια, που μελετά το οικονομικό επιτελείο είναι πολλά. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν υποβάλει πλήθος προτάσεων γύρω από το θέμα. Τα δεδομένα – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι τα εξής:

Ένταξη πολλών περισσότερων δαπανών στη λίστα με αυτές, που μειώνουν το εισόδημα και – κατά συνέπεια - προσφέρουν έκπτωση φόρου.

Οι νέες αυτές δαπάνες θα προέρχονται κυρίως από τους κλάδους εκείνους, όπου εξακολουθούν να καταγράφονται υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Πρόκειται για επαγγελματικές κατηγορίες κυρίως από τον τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Δεν πρέπει να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στο παλαιότερο καθεστώς, οπότε και οι φορολογούμενοι μάζευαν αποδείξεις από κάθε είδους δαπάνη και αυτές προσέφεραν μειωμένη έκπτωση φόρου.

Από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις προς τον υπουργό Οικονομικών είναι και αυτή που αναφέρεται στο μοντέλο Καναδά. Δηλαδή, η έκπτωση φόρου να παρέχεται στους φορολογούμενους μόνο όταν οι δαπάνες πραγματοποιούνται μεσω πιστωτικής κάρτας. Κατ΄ αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι και οι φορολογούμενοι θα έχουν σημαντική έκπτωση και η φοροδιαφυγή θα περιοριστεί, καθώς δεν θα μπορούν εύκολα οι επιχειρήσεις να μην κόβουν απόδειξη.

Μάλιστα, οι ακόμα πιο «σκληροπυρηνικοί» αυής της ιδέας προτείνουν τη σύνδεση αυτών των δαπανών με το αφορολόγητο, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία της εφαρμογής του μέτρου και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι φορολογούμενοι να προτιμούν τη συναλλαγή «κάτω από το τραπέζι» με τον εκάστοτε έμπορο. Δηλαδή, να επιλέγουν την αγορά με μετρητά, χωρίς απόδειξη, ώστε να εξασφαλίζουν σημαντική έκπτωση. Εμπόδιο στην υλοποίηση αυτής της πρότασης αποτελεί το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Για το σκοπό αυτό, η ίδια πρόταση προβλέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο οι συνταξιούχοι.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το τελικό σενάριο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το σενάριο οι φορολογούμενοι να συλλέγουν αποδείξεις από όλες τους τις αγορές, καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να γνωρίζουν ποιες τους εξασφαλίζουν έκπτωση. Στη συνέχεια, στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα τους γνωστοποιείται η λίστα με τις εκπιτπόμενες δαπάνες. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι οι φορολογούμενοι θα ζητούν αποδείξεις από παντού και όχι επιλεκτικά.