Νέα τεχνική κατά της παχυσαρκίας εφαρμόζεται στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός»
Λύση στο πρόβλημα της νοσογόνου παχυσαρκίας επιχειρεί να δώσει μια νέα τεχνική , η λαπαροσκοπική ολική γαστρική πτύχωση, η οποία πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός». Η τεχνική αυτή είναι δυνατόν να αποτελέσει εναλλακτική λύση για όσους βαριατρικούς ασθενείς δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου ( γαστρεκτομή sleeve).
Τα παραπάνω επισημαίνονται στην ανακοίνωση ομάδας γιατρών της Δ΄Χειρουργικής Κλινικής ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και της Χειρουργικής Μονάδας Παχυσαρκίας Βιοκλινικής Αθηνών που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του 9ου Συνεδρίου της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, το οποίο έγινε στη Θεσσαλονίκη.
«Mε την τεχνική αυτή περιορίζεται λαπαροσκοπικά η γαστρική χωρητικότητα του στομάχου το οποίο παίρνει μορφή σωλήνα, μόνο με πτύχωση του μείζονος τόξου με λίγες εξωτερικές (οροφομυικές ) ραφές, χωρίς να αφαιρεθεί κάποιο μέρος του. Έτσι περιορίζεται δραματικά η χωρητικότητα και η διατασιμότητα του στομάχου και το άτομο που έχει υποβληθεί στην επέμβαση χορταίνει με μικρότητες ποσότητες τροφής. Επίσης δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση, δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις συνεργασίας και οι περιορισμοί στη διατροφή είναι ελάχιστοι.
Η επέμβαση αυτή εφαρμόζεται εδώ και δύο χρόνια σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας, ενώ πριν λίγους μήνες άρχισε να εφαρμόζεται και στον «Ευαγγελισμό»» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός -λαπαροενδοσκόπος και διευθυντής της χειρουργικής μονάδας παχυσαρκίας του Ιασώ και της Βιοκλινικής Αθηνών, Γεώργιος Σκρέκας, ο οποίος είναι από τους πρώτους που εφάρμοσε στην Ελλάδα την λαπαροσκοπική sleeve γαστρεκτομή για τη θεραπεία της παχυσαρκίας.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 60 λεπτά και η νοσηλεία διαρκεί 1-2 ημέρες, ενώ η μόνη μετεγχειρητική παρενέργεια είναι μία ήπια ναυτία που διαρκεί 2-4 ημέρες και αντιμετωπίζεται με αντιεμετικά. Το άτομο που έχει υποβληθεί στην επέμβαση θα πρέπει τον πρώτο μήνα να ακολουθεί τις οδηγίες διατροφής που θα του συστήσει ο γιατρός. H χωρητικότητα του στομάχου αυξάνεται σταδιακά τους επόμενους μήνες και το βάρος σταθεροποιείται μετά από απώλεια 25-40 κιλών.
Η μέθοδος χαρακτηρίζεται ακίνδυνη και τα πλεονεκτήματά της είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος από την επέμβαση, οι ανύπαρκτες επιπλοκές , η αποφυγή εμφύτευσης σιλικόνης στον οργανισμό, η αξιόπιστη απώλεια βάρους, μπορεί να επαναληφθεί και υπάρχει η δυνατότητα πλήρους αναστρεψιμότητας καθώς με την αφαίρεση των ραμμάτων το στομάχι ανακτά αυτόματα το αρχικό του σχήμα. Πρακτικά δεν υπάρχει κίνδυνος σηπτικών επιπλοκών γιατί δεν γίνεται εκτομή του στομάχου.[ΑΠΕ-ΜΠΕ]