promotional banner

Λίγη μπίρα την ημέρα θρέφει γερά κόκαλα!


Σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα, η λελογισμένη κατανάλωσή της αυξάνει την οστική πυκνότητα σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση

Η μέτρια κατανάλωση μπίρας από τις γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην ενδυνάμωση των οστών τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Καθέρες της Ισπανίας.

Ο στόχος της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη, ήταν να εξεταστεί κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν την οστική πυκνότητα των γυναικών. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλαν τις εθελόντριες σε εξέταση με υπερήχους για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας των δακτύλων τους κι ανακάλυψαν πως ήταν υψηλότερη σε όσες γυναίκες έπιναν τακτικά σε σχέση με εκείνες που δεν έπιναν.

Συγκεκριμένα, γυναίκες που έπιναν μικρές ή μέτριες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή έως 280 γραμμάρια την εβδομάδα, είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η επίδραση πιθανώς οφείλεται στις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρο-γόνα) της μπίρας και στο πυρίτιο που περιέχεται στον φλοιό του κριθαριού και το οποίο μετά τη ζύμωση προσλαμβάνεται εύκολα από τα οστά, και όχι σε αυτό καθαυτό το αλκοόλ.

Αυτός είναι και ο λόγος που τονίζουν στη μελέτη ότι η κατανάλωση μπίρας σε καμία περίπτωση δεν συνίσταται για την ενδυνάμωση των οστών. Προσθέτουν δε πως στο ενδεχόμενο κατάχρησης θα υπάρξουν εντελώς αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή οι γυναίκες θα εμφανίσουν μειωμένη οστική πυκνότητα.