Το κόψιμο του καπνίσματος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη
Όσοι κόβουν απότομα το κάπνισμα έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου Β, κατά τα πρώτα έξι χρόνια αποχής, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες είναι ότι όσοι κόβουν την άσχημη αυτή συνήθεια, τείνουν να παίρνουν βάρος.
Ωστόσο, η μελέτη του Annals of Internal Medicine υπογράμμισε ότι αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να συνεχίσει κανείς το κάπνισμα.
Η ομάδα Johns Hopkins τόνισε ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης τόσο του διαβήτη τύπου Β όσο και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνος.
Οι ίδιοι προειδοποιούν: "Αν καπνίζεις, κόψε το. Αυτό είναι το σωστό” και προσθέτουν ότι "οι άνθρωποι θα πρέπει παράλληλα να φροντίσουν για το βάρος τους".
Η μελέτη, που βασίστηκε σε 10.892 άτομα μέσης ηλικίας που παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια, ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης τύπου διαβήτη Β, ήταν υψηλότερος κατά τα τρία πρώτα έτη μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
Περίπου το 1,8% όσων κόβουν το κάπνισμα εμφανίζει διαβήτη τύπου Β κάθε χρόνο στο διάστημα των τριών πρώτων χρόνων.
Αν οι πρώην καπνιστές δεν εμφανίσουν την ασθένεια τα πρώτα 10 χρόνια, τότε ο κίνδυνος ανάπτυξης επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα.
Ακόμη, όσοι καταβάλλουν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα έχουν σταθερά αυξημένο κατά 30% κίνδυνο ανάπτυξης του διαβήτη, σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Κατά την ασθένεια, το σώμα είτε αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει σωστά, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν δεν ακολουθηθεί θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, όπως τύφλωση, νεφρική ανεπάρκεια και νευρική βλάβη.
Ένα από τα κύρια αίτια ανάπτυξης της ασθένειας, είναι η παχυσαρκία και η αύξηση του βάρους. Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τύπου Β, έχουν όσοι καπνίζουν πολύ και όσοι παίρνουν βάρος. Κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια των 3 πρώτων χρόνων της έρευνας, αυτοί που έκοψαν το κάπνισμα πήραν 3,8 κιλά.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν την σημασία του ελέγχου τους βάρους των ασθενών, όταν τους συμβουλεύουν να κόψουν το κάπνισμα.
[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ]