promotional banner

Πώς θα περάσετε πιό 'ανώδυνα' την εμμηνόπαυση






Τι μπορείτε να κάνετε για να περάσετε πιο ανώδυνα τις αρνητικές συνέπειες της εμμηνόπαυσης;





Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στον γιατρό. Αν δεν έχετε κάποιον που να εμπιστεύεστε, ρυθμίστε το θέμα αυτό πριν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα υπόλοιπα, συνιστούν ειδικοί.

Ένας καλός γιατρός θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει αν τα προβλήματά σας οφείλονται στην εμμηνόπαυση, ποια συμπτώματα σάς ενοχλούν περισσότερο και να σας βοηθήσει να ζυγίσετε τα οφέλη και κινδύνους των θεραπευτικών επιλογών, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό σας ιστορικό.

Η ορμονική θεραπεία έχει αποτέλεσμα. Περιορίζει τις εξάψεις, βελτιώνει τον ύπνο, διατηρεί γερά τα οστά και εμποδίζει την ξηρότητα του κόλπου. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών νόσων. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός για μια γυναίκα που αρχίζει τα χάπια σε φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης και τα λαμβάνει για διάστημα μικρότερο των 5 ετών.

Eιδικοί προτείνουν:

* Αν χρησιμοποιείτε ορμόνες, να λάβετε τη χαμηλότερη δόση για τη μικρότερη δυνατή περίοδο και να προσπαθήσετε να διακόψετε ή να την περιορίσετε κάθε λίγους μήνες.

* Ενημερωθείτε για άλλους τρόπους- εκτός των χαπιών-λήψης ορμονών, όπως για παράδειγμα το επίθεμα οιστρογόνων ή το δακτυλίδι περιεκτικότητας σε οιστρογόνα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες οι μέθοδοι αυτές μπορεί ενδεχομένως να είναι πιο ασφαλείς.

* Μην παίρνετε ορμόνες για να προσπαθήσετε να εμποδίσετε την καρδιοπάθεια ή την άνοια. Αν τις παίρνετε για να διατηρήσετε γερά τα οστά σας μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές εναλλακτικές λύσεις.

* Αν λαμβάνατε αντισυλληπτικά χάπια για συμπτώματα κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, συζητήστε με τον γιατρό σας αν πρέπει να τα συνεχίσετε. Πολλά αντισυλληπτικά περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστίνης σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

* Σχετικά με τις εξάψεις, προσπαθήστε να διαπιστώσετε αυτό που τις προκαλεί, όπως τα ζεστά ποτά, οι καυτερές τροφές, το αλκοόλ, το στρες, ο ζεστός καιρός ή ένα ζεστό δωμάτιο. Να ντύνεστε σε στρώσεις και να διατηρείτε δροσερό το σπίτι και το γραφείο σας.

* Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή για να διατηρηθούν γερά τα οστά, να ασκείστε τακτικά και να μην καπνίζετε.

* Για να κοιμάστε καλύτερα, να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρώτε τακτικά γεύματα σε τακτές ώρες και όχι αργά το βράδυ. Περιορίστε την καφεΐνη. Αποφύγετε το ποτό τη νύχτα. Το αλκοόλ παρεμβάλλεται στις συνήθειες ύπνου.

* Οι κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην ξηρότητα του κόλπου.

[iatronet]