promotional banner

Οι αχώνευτες: τροφές που κάθονται στο στομάχι


Υπάρχουν μερικές τροφές, όπως και συγκεκριμένοι άνθρωποι ή καταστάσεις, που σου κάθονται στο στομάχι. Ποιές είναι οι πιο αχώνευτες τροφές και πώς δρουν με τρόπο επιβαρυντικό για τον οργανισμό σου. Μάθε τες, λάβε τα μέτρα σου και άφησε το πηρούνι κάτω!

Εσύ το προτιμάς πικάντικο; Οι καυτερές πιπεριές, τα φαγητά με πολλά μπαχάρια είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα πικάντικων τροφών που μπορεί να είναι άκρως γευστικά αλλά μπορούν να ερεθίσουν επικίνδυνα τον οισοφάγο σου μέχρι να φτάσουν στο στομάχι. Το αποτέλεσμα είναι ότι νιώθεις ένα κάψιμο στο στομάχι αμέσως μόλις καταναλώσεις κάποια από τις πικάντικες λιχουδιές. Ακόμα κι αν προσπαθήσεις να να μετριάσεις το καυτερό φαγητό με κάποια κρεμώδη σος γιαουρτιού για παράδειγμα, η μόνη λύση είναι να αποφύγεις τα πικάντικα φαγητά σε μεγάλες ποσότητες.

Μη γκρινιάζεις θα σου πάρω σοκολάτα: μία από τις δυσάρεστες παρενέργειες της γλυκιάς σοκολάτας (εκτός από την ενοχλητική ακμή) είναι το φούσκωμα που μπορεί να σου προκαλέσει η υπερβολική κατανάλωσή της. Ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας δεν είναι αρκετό για να σου κάνει κακό. Όμως ένα μπράουνι σοκολάτας είναι αρκετό για να διαλύσει τόσο το στομάχι όσο και τη σιλουέτα σου. Ταυτόχρονα, αν είσαι από τις άτυχες περιπτώσεις ανθρώπων που υποφέρουν από γαστρο- οισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να αισθανθούν άρρωστοι και μετά την κατανάλωση ενός μικρού κομματιού σοκολάτας. Αυτό συμβαίνει γιατί η σοκολάτα προκαλεί χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στα στοματικά υγρά να ανέβουν ψηλά και πάλι.

Χυμός εσπεριδοειδών: αυτά τα όξινα ροφήματα ενοχλούν τον οισοφάγο, εξαιτίας του ερεθισμού που προκαλούν στα νεύρα που υπάρχουν στην περιοχή. Στο στομάχι ένας τέτοιος χυμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες διατροφικές διαταραχές. Αν δεν έχεις φάει τίποτα άλλο, το στομάχι σου είναι ήδη γεμάτο οξέα και ο έξτρα όξινος χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να σου προκαλέσει έντονο στομαχόπονο.

Πουρέ και κάτω: τίποτα δεν δείχνει πιο θελκτικό από ένα πιάτο ευωδιαστού πουρέ πατάτας. Όμως, το στομάχι σου δεν έχει την ίδια άποψη συνήθως. Ο πουρές είναι γεμάτος γάλα και βαριά κρέμα. Φτιάξε μόνη σου σπιτικό πουρέ από αληθινή πατάτα με γάλα χωρίς λακτόζη και απόφυγε τις συνέπειες του φουσκώματος.

Ωμό κρεμμύδι: τα κρεμμύδια και όλα τα συγγενή ους τρόφιμα (σκόρδο για παράδειγμα) είναι γεμάτα με ποικιλίες φυτοθρεπτικών ενώσεων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία και την καρδιά σου ιδιαίτερα. Κάποιες άλλες είναι τόσο αχώνευτες για το στομάχι σου που η καούρα που σου προκαλούν δεν λέει να φύγει. Το τρως μαγειρεμένο το σκόρδο ή το κρεμμύδι, μπορεί να απενεργοποιήσει μερικές από τις συνέπειες που προκαλούν οι ενώσεις αυτές.

Μπρόκολο και ωμό λάχανο: αυτά τα γεμάτα σίδηρο και θρεπτικά στοιχεία λαχανικά μπορεί να είναι έξτρα υγιεινά αλλά είναι διάσημα και για τα αέρια που προκαλούν. Το βράσιμο ή το ψήσιμό τους μπορεί να απενεργοποιήσει τις κακές τους παρενέργειες για το στομάχι.

Τα φασόλια: γνωστά για τα αέρια που προκαλούν, τα φασόλια δεν είναι άδικα παρεξηγημένα ως φαίνεται. Το ένζυμο που περιέχουν αντιδρά μόνο όταν βρεθεί παρέα με τα βακτήρια του στομάχου. Αν δεν είσαι λάτρης των φασολιών, δεν έχεις αρκετά από τα βακτήρια που απαιτούνται για να χωνέψεις εύκολα τα φασόλια. Για να αποφύγεις το φούσκωμα, προτίμησέ τα σε σούπα (φασολάδα πχ) τα υγρά της όποιας θα βοηθήσουν να γίνουν πιο ευκολοχώνευτα.

Τσίχλα χωρίς ζάχαρης: η σορμπιτόλη, ένα συστατικό που υπάρχει σε πολλές τσίχλες χωρίς ζάχαρη αλλά και σε γλυκίσματα ή μπάρες δημητριακών διαίτης, είναι ικανή να δημιουργήσει ένα αίσθημα φουσκώματος στο στομάχι και πολλά αέρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μασήσουν χωρίς παρενέργειες δύο με τρεις τσίχλες καθημερινά, ενώ η παραπάνω ποσότητα ακόμα κι αν δεν περιέχει την ουσία σορμπιτόλη, μπορεί να τροφοδοτήσει το στομάχι σου με παραπανίσιο αέρα και να νιώσεις φουσκωμένη για το υπόλοιπο της ημέρας.[women only]