Το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη
Το μεθάνιο στην ατμόσφαιρα του Άρη δεν προέρχεται από προσκρούσεις μετεωριτών στον πλανήτη, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι απέδειξαν ότι δεν είναι δυνατή η παραγωγή τόσο μεγάλης ποσότητας όσο αυτής που έχει ανιχνευθεί στον Κόκκινο Πλανήτη.
Επαγωγικά, οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι το αέριο πρέπει είτε να δημιουργείται από γεωλογικές ή χημικές διαδικασίες είτε είναι υπο-προϊόν μικροβιακής ζωής.
Η προέλευση του μεθανίου στον Άρη παραμένει μυστήριο από το 2004, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Καθώς το μεθάνιο έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής στην αρειανή ατμόσφαιρα, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι κάποια διαδικασία πρέπει να παράγει εκατοντάδες τόνους ετησίως προκειμένου να ανιχνεύεται σε αυτά τα επίπεδα.
Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους, ερευνητές από το Imperial College London αποκλείουν την πιθανότητα να αποθηκεύεται συνεχώς μεθάνιο από μετεωρίτες που προσκρούουν στον πλανήτη.
Σε σχετικό πείραμα που διεξήγαγαν, θέρμαναν θραύσματα μετεωρίτη στους 1.000 βαθμούς Κελσίου, μετρώντας τα αέρια που παρήγαγαν. Στη συνέχεια υπολόγισαν, βασισμένοι σε εκτιμήσεις για τον αριθμό των μετεωριτών που πλήττουν τον Άρη ετησίως, πόσο μεθάνιο θα απελευθερωνόταν.
Διαπίστωσαν ότι μόνο 10 κιλά μεθανίου προέρχεται από μετεωρίτες κάθε χρόνο, σε σχέση με τους 100-300 τόνους που πρέπει να παράγεται προκειμένου να δικαιολογηθούν τα ποσοστά συγκέντρωσης του αερίου στην αρειανή ατμόσφαιρα.
Αυτό στρέφει το βλέμμα των ερευνητών σε άλλες πιθανές εκδοχές, πολλές από τις οποίες βασίζονται στις χημικές αντιδράσεις των πετρωμάτων που σχηματίζουν τον φλοιό του πλανήτη. Εναλλακτικά, το αέριο μπορεί να παράγεται από ηφαίστεια ή ζωντανούς οργανισμούς που επιβιώνουν κάτω από τον φλοιό, ενώ σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, έχει δημιουργηθεί πριν από πολύ καιρό και έχει εγκλωβιστεί σε χημικά «κλουβιά».
«Όπως είπε ο Σέρλοκ Χολμς, εξάλειψε όλους τους άλλους παράγοντες και αυτός που θα παραμείνει πρέπει να είναι η αλήθεια», δήλωσε ο Mark Sephton, ένας εκ των συντακτών της αναφοράς. «Ο κατάλογος των πιθανών πηγών του μεθανίου περιορίζεται και κατά προκλητικό τρόπο, η εξωγήινη ζωή παραμένει ως επιλογή. Εντέλει, το τελικό τεστ πρέπει να γίνει πάνω στον Άρη».
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Earth and Planetary Science Letters.
[FOCUS]