promotional banner

Νοσήματα καρδιάς: ‘Ένοχα’ για δύο στους πέντε θανάτους


Tου Δημήτρη Καραγιώργου

Δύο στους πέντε θανάτους οφείλονται σε νοσήματα της καρδιάς. Παρά τις σημαντικές επιστημονικές προόδους, τα καρδιαγγειακά παραμένουν σταθερά η μεγαλύτερη απειλή της ανθρώπινης υγείας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου παραμένει μία κρίσιμη παράμετρος για τη σωτηρία χιλιάδων ζωών. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου τόσο στις γυναίκες (54% του συνόλου των θανάτων), όσο και στους άνδρες (43%). Αποτελεί, επίσης, την κύρια αιτία θανάτου σε ηλικίες κάτω των 65 ετών, είναι σημαντική αιτία αναπηρίας και επιβαρύνει το ΕΣΥ με 2,37 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα παραπάνω ανέφεραν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Βασίλης Πυργάκης, ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Γιώργος Παρχαρίδης και ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, στο πλαίσιο του 30ού Πανελλήνιου Καρδιολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 29 έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Πυργάκης τόνισε ότι η υποκείμενη αιτία των καρδιαγγειακών νόσων – δηλαδή η αθηροσκλήρωση – οφείλεται στη βλαπτική επίδραση συνδυασμού πολλών παραγόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είναι τροποποιήσιμοι. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η μη υγιεινή διατροφή, ο διαβήτης και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η τροποποίηση των παραγόντων αυτών μπορεί να προλάβει – σε μεγάλο βαθμό – την πρώτη κλινική εκδήλωση της καρδιαγγειακής νόσου. Στους ασθενείς που η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα ή την ανάγκη επεμβατικής θεραπείας και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής τους.

Οπισθοδρόμηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τη δεκαετία ου ’70 η Ελλάδα βρισκόταν στη δεύτερη θέση από πλευράς προσδόκιμου επιβίωσης, μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Το 2009, υποχώρησε (79,6 έτη) στην 8η θέση, μετά τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Νορβηγία.

Τη δεκαετία του ’60, η Ελλάδα εμφάνιζε τη μικρότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά στην Ευρώπη, στοιχείο το οποίο είχε αποδοθεί στη μεσογειακή διατροφή. Το 1979, υποχώρησε στην 4η θέση, το 1989 στην 7η θέση, το 1999 στη 16η και το 2005 στην 18η.

Η καρδιαγγειακή θνησιμότητα δεν εμφάνισε επιδείνωση όλα αυτά τα χρόνια στην Ελλάδα. Παρέμεινε, όμως, σταθερή, την ώρα που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειωνόταν, καθώς εφάρμοζαν ειδικά προληπτικά προγράμματα.

Μυοκαρδιοπάθεια


Ο κ. Παρχαρίδης υπογράμμισε ότι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι η συχνότερη των μυοκαρδιοπαθειών, προσβάλλοντας ένα στα 500 άτομα του γενικού πληθυσμού. Το χαρακτηριστικό της είναι η υπερτροφία του μυοκαρδίου, χωρίς εμφανή αιτιολογία.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών ζει όσο και ο υπόλοιπος γενικός πληθυσμός, αλλά υπάρχει ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 1% ετησίως), στους οποίους η νόσος εκδηλώνεται με αιφνίδιο θάνατο. Ειδικά στις μικρές ηλικίες (κάτω των 35 ετών) η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι το συχνότερο αίτιο αιφνίδιου θανάτου, συμπεριλαμβανομένων και των αθλητών.

Εμβόλιο Γρίπης Η1Ν1

Αναφερόμενος στο νέο εμβόλιο, ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε πως δεν σκοπεύει να κάνει το πανδημικό εμβόλιο, εξηγώντας πως πρόκειται για προσωπική στάση απέναντι στους εμβολιασμούς, τόνισε όμως πως δεν αποτελεί σύσταση για τους καρδιοπαθείς οι οποίοι οφείλουν να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας.[iatronet]