promotional banner

EcoNews (15/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα









Οικογένεια αρκούδων σε χωριό της Κοζάνης

Μια οικογένεια αρκούδων εμφανίζεται σε τακτά διαστήματα στο Βυθό Πενταλόφου Κοζάνης, να κάνει βόλτες σε στενά δρομάκια και στις αυλές των σπιτιών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Πρόκειται για μια νεαρή μητέρα με τα δύο μικρά της, η οποία την περασμένη άνοιξη βρέθηκε να είναι σκαρφαλωμένη σε μια κερασιά στην αυλή ενός σπιτιού και να τρώει κεράσια, με τα μικρά να την περιμένουν στη σκιά του δέντρου.

«H γυναίκα που έχει το σπίτι την παρακολουθούσε από το παράθυρο και μου τηλεφώνησε να έρθω να τη δω. Στεκόμασταν επτά – οκτώ άτομα σε απόσταση δέκα μέτρων και την κοιτάζαμε να τρώει ατάραχη, μέχρι που κάποια στιγμή κατέβηκε, πήρε τα μικρά της και χάθηκαν στο δάσος», δήλωσε ο πρόεδρος της Kοινότητας Πενταλόφου Γιώργος Kαρούτας.

Η εν λόγω οικογένεια εμφανίστηκε πολλές φορές στο χωριό, με τελευταία φορά την 27η Δεκεμβρίου, όταν μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης την είδαν να διασχίζει το καστανόδασος που περιβάλλει το Βυθό.

Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε το Βυθό Πενταλόφου ως πρότυπο συμβίωσης ανθρώπου και αρκούδας, δεδομένου ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ κάποιο περιστατικό εχθρικής συμπεριφοράς των κατοίκων απέναντι στην εν λόγω οικογένεια.

Το περασμένο καλοκαίρι κλήθηκαν οι υπεύθυνοι του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» σε μια ενημερωτική εκδήλωση του χωριού, όπου συμβούλευσαν τους κατοίκους για τις αρκούδες και τους προειδοποίησαν για τους κινδύνους που υπάρχουν.[econews]


Ρέθυμνο: Σε επίπεδα κορεσμού ο ΧΥΤΑ

«Καλές επιδόσεις» έχει το Ρέθυμνο, καθώς συμμετέχει σε όλα τα συστήματα ανακύκλωσης και έχει ΧΥΤΑ και όχι χωματερή αν και στο νησί δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων και ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να ικανοποιήσει άλλο τις ανάγκες των κατοίκων.

Το Ρέθυμνο είναι μία από τις πέντε πόλεις που συμμετέχουν στη δράση της ανακύκλωσης, που διοργανώνει ο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, στις 8 το πρωί.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Team FM 102 τόνισε ότι θεωρητικά είναι σε ανάπτυξη το θέμα της κεντρικής διαχείρισης, αλλά επί της ουσίας δεν έχει γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μερικές ανεξέλεγκτες χωματερές και ο ΧΥΤΑ Αμαρίου να έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο ΧΥΤΑ Αμασίου, ο οποίος καθημερινά δέχεται 120 τόνους σκουπίδια, βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης. [ΣΚΑΪ]


'Έφυγε'και ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου.

Mετά τον ψηλότερο σκύλο του κόσμου, πέθανε και ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου,σήμερα το πρωϊ, χτυπημένος από καρκίνο στομάχου.

Το 20 ετών ημίαιμο Dachshund, o Otto, κοιμήθηκε με τη βοήθεια κτηνιάτρου για πάντα.Κατείχε το Guinness ρεκόρ ως ο γηραιότερος σκύλος στο κόσμο (Οκτώβριος 2009) και είχε αρρωστήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Δυστυχώς είχε μεγάλο όγκο στο στομάχι του και δεν μπορούσε πια να ξαπλώσει ή να κάτσει άνετα. Αύριο, οι θλιμμένοι ιδιοκτήτες του, θα τον αποτεφρώσουν.

Στις 14 Φεβρουαρίου θα γινόταν 21...[adespoto.gr]


Οι πολιτικοί μηχανικοί ζητούν συμμετοχή σε περιβαλλοντικά έργα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Γ. Ζυγούρης και στελέχη της διοίκησης, σε συνάντηση που είχαν με τον Ειδικό Γραμματέα Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων Α. Ανδρεαδάκη, ζήτησαν την ανάδειξη του ρόλου και τη συμμετοχή των πολιτικών μηχανικών, σε μελέτες και έργα προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης του νερού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Από την πλευρά των μηχανικών έγιναν προτάσεις για τη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, νέων τεχνολογιών διαχείρισης και επεξεργασίας πόσιμου νερού και αποβλήτων.

Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα διοργάνωσης ημερίδων στην περιφέρεια, για την ανάδειξη των προβλημάτων κάθε περιοχής σε θέματα, όπως διαχείριση και μόλυνση υδάτων και επεξεργασία αποβλήτων.[econews]


Σχέδιο δράσης για την απορρύπανση του Ασωπού

Σχέδιο δράσης για την απορρύπανση του Ασωπού και της ευρύτερης βιομηχανικής ζώνης κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο δήμος Οινοφύτων, ζητώντας την ανάληψη δράσης.

Προτείνει μεταξύ άλλων το κλείσιμο όλων των παράνομων γεωτρήσεων, αυστηρές ποινές ακόμα και κλείσιμο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν τον Ασωπό και τον καθημερινό έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων της βιομηχανικής ζώνης από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος Γιώργος Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι ο Ασωπός ποταμός παρουσιάζει τα ίδια επίπεδα ρύπανσης και δεν υπάρχει βελτίωση παρά τα πρόστιμα που έχουν μπει.

Ανέφερε επίσης, ότι ξεκίνησε η επιδημιολογική μελέτη στους κατοίκους της περιοχής για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Σε επόμενο βήμα, η επιδημιολογική μελέτη θα επεκταθεί και σε εργαζόμενους όλων των επιχειρήσεων του Ασωπού. [ΣΚΑΪ]


Διαφορές σκυλόφιλων και γατόφιλων!

Aνατριχιάζεις στον ήχο ενός νιαουρίσματος ή αισθάνεσαι ερωτευμένος μόλις δεις γάτα? Σε σοκάρει το γαύγισμα σκύλου ή τρελλαίνεσαι να κυλιέσαι στο γρασίδι μαζί του? Αναρωτηθήκες ποτέ τι λένε για σένα οι προτιμήσεις σου για σκύλο ή γάτα?

Μια ομάδα ερευνητών, με αρχηγό τον ψυχολόγο S. Gosling, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας προσπάθησαν να μάθουν! Δημοσίευσαν ένα online ερωτηματολόγιο ως μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για την προσωπικότητα. Περίπου 4500 συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις που αφορούσαν στην προσωπικότητά τους σε πέντε κατηγορίες: κοινωνικότητα, συνείδηση, υπεροβλή, νευρικότητα και αισιοδοξία. Αυτές οι πέντε διαστάσεις δείχνουν αν θεωρούν τους εαυτούς τους σκυλόφιλους ή γατόφιλους ή και τα δύο! Αποδείχτηκε ότι οι σκυλόφιλοι, με βάση το πώς αναγνωρίζονται οι άνθρωποι μεταξύ τους και όχι με το τι ζώο έχουν, τείνουν να είναι πιο κοινωνικοί και να βγαίνουν πιο πολύ ενώ οι γατόφιλοι τείνουν να είναι πιο νευρωτικοί αλλά ανοιχτοί, δημιουργικοί, φιλόσοφοι και όχι παραδοσιακοί. Οι σκυλόφιλοι έχουν το μεγαλύτερο σκορ στην υπερβολή, την αισιοδοξία και την συνείδηση και χαμηλότερο στην νευρικότητα, ανεξαρτήτως φύλου.

Για να αγαπάς τις γάτες, σημαίνει ότι μπορείς να αγαπήσεις κάποιον για αυτό που είναι, γιατί έχουν τη δική τους ζωή, δεν εξαρτώνται απόλυτα από σενα... ενώ ο σκύλος ζει για σένα!

Περίπου 37% των Αμερικανών έχουν σκύλο και 32% έχουν γάτα αλλά ο πληθυσμός των γατών (82 εκατομμύρια) είναι πολύ υψηλότερος από των σκύλων (72 εκατομμύρια),σύμφωνα με δεδομένα του 2007.Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι τείνουν να έχουν πολλές γάτες και όχι μια.

Επίσης, οι άνθρωποι τείνουν να αποκτούν ζώα με τα οποία μεγάλωσαν (ίδιου είδους).Συνήθως οι γατόφιλοι έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες με γάτα και οι σκυλόφιλοι σε οικογένειες με σκύλο!

Ο ψυχολόγος δήλωσε: ''Νομίζω ότι η διάδραση μας με τα ζώα ρίχνει φως σε σημαντικότερα θέματα της ανθρώπινης ψυχολογίας. Με τα ζώα συνδεόμαστε και είμαστε αλτρουιστές, ειδικά απέναντι σε πλάσματα με τα οποία δεν σχετιζόμαστε γενετικά''.
[adespoto.gr]


Ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιματιστικά

Και στα κλιματιστικά επεκτείνονται οι ενεργειακοί έλεγχοι που προωθεί το ΥΠΕΚΑ μέσα από το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, το βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Η Τίνα Μπιρμπίλη θα ανακοινώσει το τελικό κείμενο στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα κίνητρα για το ενεργειακό «λίφτινγκ» σε κτίρια και εγκαταστάσεις θέρμανσης-ψύξης, που θα είναι της τάξης των 50 έως 100 εκατ. ευρώ και θα αφορούν χαμηλά εισοδήματα κατοικιών προ του 1980 σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει πάνω από 7 εκατ. κλιματιστικά μηχανήματα, που έχουν τοποθετηθεί ακόμα και σε εξοχικές κατοικίες.

Η Μαργαρίτα Καραβασίλη, ειδική γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι «προκαλούν μεγάλη ζημιά» και εξήγησε ότι κατά κανόνα τοποθετούνται χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και χωρίς μελέτη.

Τις περισσότερες φορές τοποθετούνται σε λάθος σημεία του κτιρίου, αλλοιώνοντας τις όψεις τους και αυξάνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Με τα εν λόγω μέτρα που προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα είναι υποχρεωτικό το ενεργειακό πιστοποιητικό και στα κλιματιστικά.

Το «πράσινο» πιστοποιητικό θα έχει ισχύ 5 χρόνια και θα αφορά μηχανήματα άνω των 12Kw.

Με το ίδιο σχέδιο θα εκδίδονται πιστοποιητικά, τα οποία θα ισχύουν 10 χρόνια για όλες τις νέες οικοδομές άνω των 50 τ.μ., που θα εκδοθούν μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα κτίρια άνω των 1000 τ.μ., στα οποία γίνονται ανακαινίσεις, καθώς και για ακίνητη που θα ενοικιάζονται ή θα μεταβιβάζονται μετά την ίδια ημερομηνία.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα βαθμολογεί κάθε ακίνητο, έτσι ώστε να γνωρίζει ο χρήστης το κόστος που θα πληρώνει σε λογαριασμό.

«Δεν υποχρεώνουμε τους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε μέτρα. Οι ίδιοι θα αποφασίσουν αν τους συμφέρει να το αναβαθμίσουν», τόνισε, η Μαργαρίτα Καραβασίλη.

Επίσης, πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει να δει την ανταπόκριση της αγοράς και αν χρειαστεί θα προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. προωθείται νέα Οδηγία με πιο αυστηρές προδιαγραφές.[econews]


Σε δημόσια διαβούλευση η ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.opengov.gr/minenv/ βρίσκεται το σχέδιο για τον "Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων", όπως επίσης και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για "Ενεργειακούς Επιθεωρητές κτιρίων, λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού".

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής, καλεί τους πολίτες, τους αρμόδιους φορείς, τους επιστημονικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους.

Επισημαίνει ότι όλες οι παρατηρήσεις θα ληφθούν υπόψη στα τελικά Σχέδια των εν λόγω ρυθμίσεων.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010. [ΣΚΑΪ]


WWF: περιβαλλοντική αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου

Θετικές, αλλά σίγουρα όχι επαρκείς, κρίνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, οι μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Με βάση το κείμενο «100 μέρες για το περιβάλλον – Προτάσεις του WWF Ελλάς προς την Κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου 2009», το WWF Ελλάς προχώρησε σε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου της νέας κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός ότι τρεις μήνες δεν αποτελούν επαρκές χρονικό διάστημα για γενναίες πρωτοβουλίες στον μέχρι πρότινος πολιτικά απαξιωμένο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, οι 100 ημέρες απέκτησαν συμβολική σημασία κατά τη διάρκεια των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009. Σίγουρα επίσης, παρέχουν ικανό χρόνο για σημαντικές και ενδεικτικές των προθέσεων παρεμβάσεις.

Η θέσπιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο είναι απαγκιστρωμένο από τα δημόσια έργα, χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας.

Ο διευθυντής του WWF Ελλάς ο Δημήτρης Καραβέλλας, δήλωσε ότι «καταγράφουμε πολλά θετικά και αξιέπαινα για το επί δεκαετίες πολιτικά απαξιωμένο περιβάλλον. Δεν φτάνουν όμως. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη θέλει γενναίες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, απαιτεί στροφή από το κλασικό αναπτυξιακό οικονομικό πρότυπο που αγνοεί το περιβαλλοντικό του κόστος και επιφυλάσσει αρκετές συγκρούσεις».

Συνοπτική αξιολόγηση των κυβερνητικών παρεμβάσεων ανά τομέα:

•Ενέργεια και κλιματική αλλαγή: Δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού για μείωση εκπομπών κατά 40% έως το 2020 δεν υπήρξε. Θετική όμως κρίνεται η στάση και η ενεργή συμμετοχή της Κυβέρνησης στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης.

Ως ένα σπουδαίο βήμα κρίνεται η έναρξη διαβούλευσης για τη θεσμοθέτηση του Κανονισμού Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κτιρίων και τη θέσπιση ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων.

•Βιοποικιλότητα: Η δημιουργία ομάδας εργασίας για την επεξεργασία του σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα που τέθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ σε διαβούλευση το καλοκαίρι του 2009 κρίνεται ως θετική πρωτοβουλία.

Θετικά επίσης κρίνεται και η διαμόρφωση άτυπης ομάδας εργασίας μεταξύ των συνεργαζόμενων 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2009 κοινή πρόταση για ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας του βιολογικού πλούτου της χώρας και των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, με στόχο την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης αυτής.

Υπενθυμίζεται πως εκκρεμεί η θεσμική θωράκιση των περισσότερων προστατευόμενων περιοχών με τα απαραίτητα προεδρικά διατάγματα και η ανασυγκρότηση της Επιτροπής «Φύση», που παραμένει ανενεργή από το 2005.

Πολύ θετική εξέλιξη ήταν επίσης και η συνάντηση των τριών πρωθυπουργών που διοργανώθηκε με ελληνική πρωτοβουλία στην Πρέσπα που προχωρά την τριμερή συμφωνία του 2000 για τριεθνή συνεργασία με στόχο την προστασία και την περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

•Δασοπροστασία: Ως εξαιρετικά θετική αντιμετωπίζεται η θεσμική συστέγαση της Γ.Γ. Δασών στο ΥΠΕΚΑ, αν και εκκρεμεί η λειτουργική ένταξη και ο συντονισμός με τις λοιπές υπηρεσίες περιβάλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας.

Επίσης, ως κατ’ αρχήν θετικό, αλλά σίγουρα όχι επαρκές, κρίνεται το νομοσχέδιο για την προστασία των καμένων εκτάσεων της Αττικής που υποβλήθηκε από το Υπουργείο ΠΕΚΑ στη Βουλή.

Σημαντική τέλος, είναι η λειτουργία ομάδας συνεργασίας των υπουργείων ΠΕΚΑ και Προστασίας Πολίτη για την προετοιμασία σχεδίου προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές.

•Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος: Θετικά αντιμετωπίζεται η διαμόρφωση από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ προτάσεων προς την ΕΕ για ένταξη τριών θαλάσσιων περιοχών στο δίκτυο Natura 2000, αν και σίγουρα ο αριθμός αυτός δεν είναι επαρκής.

•Προστασία των υδάτινων πόρων: Θετικά αντιμετωπίζεται ο ορισμός Ειδικού Γραμματέα Υδάτων. Σαφώς θετική επίσης ήταν η άμεση ανταπόκριση της Υπουργού ΠΕΚΑ κυρίας Μπιρμπίλη στην καταγγελία οργανώσεων για τα σχέδια μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αώο στη λίμνη Ιωαννίνων και η άμεση ακύρωσή τους.

Εκκρεμεί η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων και η επίσπευση της διαδικασίας κατάρτισης των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής.

Προβληματισμό παρόλα αυτά, προκάλεσε η ασαφής στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου, θέμα που ήλθε στην επιφάνεια με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτησης των συνεργαζόμενων περιβαλλοντικών οργανώσεων για αναστολή των έργων.

Θετική πάντως είναι η δέσμευση της Υπουργού ΠΕΚΑ για διαμόρφωση σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση.

•Διαχείριση απορριμμάτων: Κατ’ αρχήν θετικά αντιμετωπίζεται το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ στη Βουλή για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Στις σημαντικές εκκρεμότητες περιλαμβάνονται οι αργές διαδικασίες χωροθέτησης των απαραίτητων μονάδων εναλλακτικής διαχείρισης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και αστικό περιβάλλον: Θετικά αντιμετωπίζεται η δημόσια ανακοίνωση από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για ακύρωση της δημοπράτησης των νέων αυτοκινητοδρόμων Αττικής, έργο που επεφύλασσε κρίσιμη υποβάθμιση του Υμηττού.

Επίσης θετική είναι η δέσμευση της Υπουργού ΠΕΚΑ για διαμόρφωση νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Εκκρεμεί η επίσημη απόσυρση του εξαιρετικά προβληματικού σχεδίου ΠΔ για τον Υμηττό που είχε θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση πρότασης του ΥΠΕΚΑ για δημιουργία «Πράσινου Ταμείου» και κατάργηση του ΕΤΕΡΠΣ.[econews]


"Έρχεται" στη Βουλή το ν/σ για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Tις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση της Ηλείας και των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στις εν λόγω περιοχές.[ΣΚΑΪ]


Aγγλία:ζητά επειγόντως αλλαγές στην εκτροφή σκύλων




Η υγεία σκύλων με πιστοποιητικό καθαροαιμίας (pedigree) βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς κάποιοι εκτροφείς αναζητούν χαρακτηριστικά ''της μόδας'', σύμφωνα με σημερινή αναφορά-έκθεση.

Η αναφορά είναι το αποτέλεσμα 10 μηνης έρευνας στο θέμα της εκτροφής σκύλων ενώ σε αυτήν αναφέρεται επίσης και το θέμα των νόμων για τα λεγόμενα επικίνδυνα σκυλιά. Προτείνεται οι νόμοι αυτοί να εφαρμόζονται σε όλες τις ράτσες σκύλων εφόσον δείξουν να είναι επικίνδυνα και όχι μόνο σε συγκεκριμένες ράτσες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εκτροφής σκύλων για κυνομαχίες.

''Πολλοί εκτροφείς εφαρμόζουν υψηλά πρότυπα φροντίδας αλλά η αμελής διαχείριση στις φάρμες κουταβιών είναι σημαντικό θέμα κακοποίησης όπως και το ζευγάρωμα όχι απόλυτα καθαρόαιμων σκύλων'', είπε ο πρόεδρος της Ζoological Society του Λονδίνου, ο οποίος έκανε την έρευνα. Πρόσθεσε ότι η μόδα και οι extreme απαιτήσεις της είναι επίσης αιτία κακοποίησης.

Ο Bateson είπε ότι η χρήση μικρών αριθμών πρωταθλητών σκύλων για σκοπούς εκτροφής και η επιλεκτική εκτροφή (selective breeding) στενών συγγενών τους για να επιτευχθούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά είχε τελικά αρνητική επίδραση στην φροντίδα των καθαρόαιμων σκύλων. Περισσότερα από 85% των Bulldog δεν μπορούν να γεννήσουν μόνα τους επειδή τα κεφάλια των κουταβιών τους είναι πολύ μεγάλα ενώ η μόδα για μικρά κεφάλια στα King Charles Spaniels τα έκαναν να υποφέρουν με μια διαταραχή κατά την οποία ο εγκέφαλος τους μεγάλωνε περισσότερο από το μέγεθος του κρανίου τους, προκαλώντας πόνο και θάνατο.

Η αναφορά συνιστά τη συγκρότηση συμβουλευτικής επιτροπής ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές εκτροφής που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κληρονομικών ασθενειών και του ζευγαρώματος ημίαιμων, ενώ θα πρέπει παράλληλα να παρέχονται επιστημονικές συμβουλές στους εκτροφείς και τουςιδιοκτήτες με ανταμοιβές για όσους εκτροφείς πετυχαίνουν υψηλά πρότυπα εκτροφής.

Η έρευνα ζητήθηκε από τον Κυνολογικό Όμιλο της Αγγλίας, ο οποίος διεξάγει το Crufts Dog show και το Dogs Trust Charity τον περασμένο χρόνο, μετά από ένα ντοκιμαντέρ του BBC που επεσήμανε τις ανησυχίες για τις πρακτικές της εκτροφής καθαρόαιμων σκύλων.
Μάιστα μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακυρώθηκε η τηλεοπτική κάλυψη του ετήσιου Crufts Show από το σταθμό!

Η RSPCA η οποία επίσης απέσυρε την υποστηριξη της από τα Crufts δέχτηκε θετικά τις συστάσεις της αναφοράς και ελπίζει σε άμεση δράση για αλλαγές.

''Ο κόσμος ξύπνησε και γνωρίζει την αλήθεια για την υγεία και την φροντίδα πολλών καθαρόαιμων σκύλων λόγω του τρόπου με τον οποίο εκτρέφονται'', είπε ο κτηνίατρος της RSPCA, M.Evans και πρόσθεσε ότι τα καθαρόαιμα σκυλιά χρειάζονται τη βοήθειά μας.

Η αναφορά κάνει λόγο και για τα μεγάλα εμπορικά εκτροφεία ή αλλιώς φάρμες κουταβιών και συνιστά περισσότερους νόμους για τους εκτροφείς και περισσότερη πληροφόρηση του κοινού για τις ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνουν και τι να προσέξουν όταν αγοράζουν ένα σκύλο.

Με μια κοινή δήλωση, ο Κυνολογικός Όμιλος και το Dogs Trust είπαν ότι καλοωσρίζουν την αναφορά και τις συστάσεις της για την αντιμετώπιση των ανεύθυνων εκτροφέων.
Reuters-UK

Και γιατί να πονοκεφαλιάζετε για ένα καθαρόαιμο?Υιοθετήστε αυθεντικό, υγιές ημίαιμο αδέσποτο!!! :)
Επίσης, θα περιμέναμε και από τον ελληνικό ΚΟΕ αντίστοιχες δράσεις και πίεση για νομοθεσία...[adespoto.gr]


ΥΠΕΚΑ: ξεμπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες στα καμένα της Αττικής

Οι οικοδομικές άδειες που έχουν παγώσει από τον περασμένο Οκτώβριο, στις εντός σχεδίου περιοχές των δήμων και κοινοτήτων της Βορειοανατολικής Αττικής, οι οποίες επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού, θα έχουν ξεμπλοκάρει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων της Αττικής, οι οικοδομικές άδειες στις εκτός σχεδίου περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν παγωμένες, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες.

Η εν λόγω διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Με την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, για κάθε νέα οικοδομή ή υπό έκδοση οικοδομική άδεια, θα αποφαίνονται ειδικές επιτροπές που θα συστήνει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας και θα συμμετέχουν ένας επιθεωρητής, ένας υπάλληλος της πολεοδομίας και ένας δασικός.

Επίσης προβλέπεται η λειτουργία τηλεσκοπικού συστήματος, το οποίο θα σκανάρει δορυφορικά την περιοχή, ενώ προβλέπεται σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων για τον εντοπισμό και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων που χτίζονται στις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

Η υπηρεσία κατεδαφίσεων, θα ενημερώνεται στις τρεις πρώτες ημέρες κάθε μήνα για όλα τα νέα κτίσματα που θα υπάρχουν στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Αρχικά ο δορυφόρος θα σκανάρει τις καμένες περιοχές της Αττικής και στη συνέχεια τις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα.[econews]