promotional banner

EcoNews (20/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα


1. Πράσινο πιστοποιητικό σε όλα τα νέα κτίρια

Όλα τα νέα κτίρια της χώρας από την άνοιξη θα εφοδιάζονται με «πράσινο» πιστοποιητικό, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινήσουν και οι επιδοτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας στα παλιά σπίτια, με αντικατάσταση κουφωμάτων, τζαμιών, καυστήρων, λεβήτων και με μονωτικές βαφές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Από τον Απρίλιο θα μπει σε ισχύ, το σχέδιο της ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων, που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Θα γίνονται ενεργειακές επιθεωρήσεις σε όλα τα νέα και παλιά κτίρια, εφόσον αυτά πωλούνται ή ενοικιάζονται, ενώ θα εκπονείται μελέτη ενεργειακής αποδοτικότητας, από εξειδικευμένους μηχανικούς, που θα είναι απαραίτητη για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Αρχικά το κόστος έχει οριστεί σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Παράλληλα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και η επεξεργασία του Προγράμματος Ενεργειακής Θωράκισης.

Η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν επιδοτήσεις των παρεμβάσεων, φοροαπαλλαγές ή επιδότηση του κόστους δανεισμού.

«Σήμερα έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε ένα ποσό της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι θα επιδιωχθεί να συγκεντρωθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσό.

«Ακόμη και αν διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15.000-20.000 σπίτια», συμπλήρωσε ο υφυπουργός κ. Ι. Μανιάτης. [econews]

2.Έκθεση της IPCC για τους παγετώνες βασίστηκε σε λάθος στοιχεία

Έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), η οποία δημοσιοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε τους παγετώνες των Ιμαλάιων, βασίστηκε σε λάθος στοιχεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε αναξιόπιστες πηγές.

Στην έκθεση αναφερόταν ότι οι παγετώνες των Ιμαλάϊων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το 2035, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πολλοί επιστήμονες αμφισβήτησαν, το χρονικό περιθώριο που αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση για τους παγετώνες των Ιμαλάϊων.

Αυτό δεν αλλάζει την ευρεία εικόνα που υπάρχει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο πλανήτη, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, τόνισε ένας επιστήμονας στο BBC.

Η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, αυτό δεν αμφισβητείται.

Εκείνο που αμφισβητείται είναι η ταχύτητα που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Μερικοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω γεγονός για να βλάψουν την αξιοπιστία της IPCC, αλλά αν μπορέσουμε να επανορθώσουμε και να δείξουμε ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας, πιστεύω ότι θα ενισχύσουμε ξανά την αξιοπιστία της Επιτροπής, δήλωσε ο επιστήμονας dr Jean-Pascal van Ypersele.

Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε ένα άρθρο που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist» το 1999 και αφορούσε μια συνέντευξη του Ινδού παγετωνολόγου Syed Hasnain.

Στο εν λόγω άρθρο βασίστηκε και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και παρουσίασε στο παρελθόν, μια μελέτη για τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο επιστήμονας Georg Kaser από το Πανεπιστήμιο του Ίνσμπουργκ της Αυστρίας, δήλωσε ότι είναι τόσο λάθος οι προβλέψεις των επιστημόνων για το 2035, στην εν λόγω έκθεση που δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς. [econews]

3.Βραβεία αειφορίας σε "πράσινους" νησιωτικούς Δήμους


Το βραβείο αειφορίας για το συνδυασμό πράσινων αναπτυξιακών πρακτικών, απονεμήθηκε στους Δήμους Οίας Σαντορίνης, Αμοργού, Κορφίου Άνδρου, Κέας, Μούδρου, Ίου και Ποσειδωνίας της Σύρου στην ημερίδα για το δίκτυο των αειφόρων νήσων του Αιγαίου.

"Να κάνουμε το Αιγαίο, εκτός από θάλασσα ειρήνης και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης σε Μεσογειακό επίπεδο", προέτρεψε μέσω του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης, πρώτη προτεραιότητα είναι η διασύνδεση του Αιγαίου με το ηπειρωτικό κομμάτι για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ του συστήματος αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια, όπως γίνεται στη Μήλο.

Τόνισε ότι έτσι εξοικονομούνται πόροι της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η μεταφορά νερού είναι παρωχημένη, ενώ μόνο για τις Κυκλάδες χρειάζονται 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ με τη μέθοδο της αφαλάτωσης το νερό είναι φθηνότερο κατά 7,5 ευρώ το κυβικό μέτρο. [ΣΚΑΪ]

4.Φωτοβολταικό πάρκο στο Σιδηρόκαστρο

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου στο Σιδηρόκαστρο του Νομού Σερρών, ισχύος 100 kW, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Το εν λόγω πάρκο διασυνδέθηκε με το Εθνικό Δίκτυο Διανομής και Μεταφοράς Ενέργειας.

Η κατασκευάστρια εταιρία του έργου είναι η Positive Energy.

Ο σταθμός αναμένεται να παράγει, τουλάχιστον 170,000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αποτρέποντας την έκλυση περίπου 173 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο. [econews]

5.Καταπατήσεις με ευθύνη του δημοσίου

Βορρά στους καταπατητές εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον Υμηττό, με ευθύνη του ελληνικού δημοσίου.

Τα Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχουν κάνει αποδεκτή απόφαση του 2000 του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις, μεγάλα τμήματα
των οποίων είναι δασικά και αναδασωτέα.

Επίσης, ουδέποτε εφαρμόστηκε εγκύκλιος του 2001 του εισαγγελέα Εφετών, Ιωάννη Σακελλάκου, ο οποίος ζητούσε την περίφραξη και προστασία των εκτάσεων, απαγορεύοντας ταυτοχρόνως τις μεταβιβάσεις. Στις επίμαχες εκτάσεις περιλαμβάνεται και η Αιξωνή, υπόθεση για την οποία έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Τεράστια ολιγωρία επέδειξε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) που ουδέποτε απάντησε στο ερώτημα που ετέθη, αρχές του 2007, εάν από την "απόφαση Λυμπερόπουλου" (όπως είναι γνωστή η απόφαση του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου) εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο".

Ο πάρεδρος του ΝΣΚ, την περίοδο εκείνη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Χριστόδουλος Μπότσιος, απαντώντας σε ερώτημα του ΣΚΑΪ, επέρριψε την ευθύνη στην Δασική Υπηρεσία, λέγοντας ότι ουδέποτε
απάντησε στα ερωτήματα που ετέθησαν. Εκτίμησε, δε, ότι έχει παρέλθει το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα και το ερώτημα πρέπει να "επικαιροποιηθεί" και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στην αντικαταστάτη του, στο υπουργείο. [ΣΚΑΪ]

6. Θεσσαλονίκη: τραγική κατάσταση με τα σκουπίδια στο Σέιχ Σου

Η κατάσταση που επικρατεί στο δάσος του Σέιχ Σου είναι τραγική, καθώς έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, με πάσης φύσεως απορρίμματα και απόβλητα σε όλη την έκταση του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος».

Ειδικά, στην περιοχή κάτω από την περιφερειακή οδό και μεταξύ των ορίων του δήμου Αγίου Παύλου και Τριανδρίας, αφού ασυνείδητοι έχουν βρει την εύκολη λύση και αδειάζουν φορτία με μπάζα, οικοδομικά υλικά και σκουπίδια.

Η ανύπαρκτη φύλαξη, οι αποσπασματικοί καθαρισμοί, η αδιαφορία των αρμοδίων και επί δεκαετίες άλυτο ιδιοκτησιακό καθεστώς δίνουν την εντύπωση ότι το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης έχει εγκαταλειφθεί από όλους.

Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι πάνω από την περιφερειακή οδό, όπου υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, οι εθελοντές, οι δασικοί υπάλληλοι, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες και οι δήμοι, επιτελούν το καθήκον τους και η εικόνα που παρουσιάζει το δάσος είναι ανεκτή.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την εικόνα που παρουσιάζεται κάτω από την περιφερειακή οδό.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, σε συνάντηση εργασίας που είχε με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, τους πυροσβέστες και τις εθελοντικές οργανώσεις, διαπίστωσε από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων, την κατάσταση που επικρατεί.

Αποφάσισε τη λήψη μέτρων, με πρώτο τη σύσταση μικτής ειδικής επιτροπής για την προληπτική δασοπροστασία, που θα εξετάσει σε πρώτη φάση την κατάσταση και θα παραδώσει τα αποτελέσματα στο τέλος Ιανουαρίου.

Στην έκθεση της επιτροπής θα προτείνονται τα μέτρα άμεσης υλοποίησης για τη βελτίωση της πρόληψης στον τομέα των δασικών πυρκαγιών, ενώ θα εκπονηθεί και ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα θωράκισης του φυσικού περιβάλλοντος απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Η επιτροπή θα συντάξει και θα επικαιροποιήσει τα σχέδια πρόληψης ανά δασαρχείο, θα προτείνει μεγαλύτερη εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενταχθεί το προσωπικό της υπό κατάργηση Αγροφυλακής στις δασικές υπηρεσίες, θα εκπονήσει προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και θα προσπαθήσει να βελτιώσει το συντονισμό εθελοντών και δημοτικών υπηρεσιών, ώστε να συνεισφέρουν στη φύλαξη και προστασία των δασών. [econews]

7. Αιολική ενέργεια: αυξάνονται οι επενδύσεις στην Ευρώπη

Αυξάνονται οι επενδύσεις στο τομέα της αιολικής ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Το 2009, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, εγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκά ύδατα και συνδέθηκαν με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, 200 περίπου ανεμογεννήτριες, εκ των οποίων, οι μισές περίπου εντάσσονται σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε έρευνα του Economist, αναφέρεται ότι στην πρώτη θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών κρατών, με βάση τη δυναμικότητα παράκτιων αιολικών πάρκων, βρίσκεται η Βρετανία, ενώ μετά ακολουθεί η Γερμανία.

Στη τρίτη και τέταρτη θέση, βρίσκονται αντίστοιχα η Σουηδία και η Νορβηγία.[econews]

8. Η λύση στις βιολογικές καλλιέργειες;

Διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στη λήψη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, οι αγρότες έχουν καταλάβει για ακόμη μία φορά τις εθνικές οδούς της χώρας. Το ίδιο είχε συμβεί και πέρσι, όπου οι εθνικές οδοί δόθηκαν στην κυκλοφορία μόνο όταν οι αγρότες έλαβαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση.

Και ενώ κάποτε η ελληνική οικονομία βασίζονταν κατά μεγάλο βαθμό στη γεωργική παραγωγή, σήμερα μεγάλο μέρος της υπαίθρου έχει εγκαταλειφθεί, και οι αγρότες είναι ακόμη μια ευάλωτη οικονομικά ομάδα τις ελληνικής κοινωνίας, που εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια προϊόντων που δεν είναι ανταγωνιστικά ούτε στις ελληνικές, ούτε στις διεθνείς και τις ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα η καλλιέργειά τους έχει μεγάλο οικολογικό κόστος, κάτι που θέτει σε κίνδυνο την παραγωγική ικανότητα της αγροτικής γης.

Οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκές Ένωσης θα σταματήσουν όμως το 2013, κάτι που δημιουργεί έντονες ανησυχίες για το πως θα επιβιώσουν οι αγρότες και για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ελληνική γη.

Την ίδια ώρα, σε όλη την Ευρώπη αλλά και διεθνώς τα ράφια των σούπερ μάρκετ, και τα καταστήματα εκλεκτών προϊόντων κατακλύζονται από αγροτικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής, τα οποία όμως σπάνια προέρχονται από την Ελλάδα. Στα λιγοστά καταστήματα βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας και στα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα διαθέσιμα βιολογικά φρούτα, λαχανικά, μέλια, λάδια και κρασιά είναι επίσης κατά κύριο λόγο εισαγωγής. Ενώ λοιπόν οι καταναλωτικές τάσεις της αγοράς επιτάσσουν την παραγωγή και προώθηση των βιολογικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο καθώς θεωρούνται πολύ πιο υγιεινά, η Ελλάδα έχοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις άλλες χώρες, παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος Ένωσης Ομοσπονδίας βιοκαλλιεργητών, Χαράλαμπος Τσοκανής και άλλοι εκπρόσωποι της βιολογικής γεωργίας, τόνισαν ότι η καλλιέργεια βιολογικών γεωργικών προϊόντων είναι η εναλλακτική λύση στη συμβατική γεωργία και μπορεί να προσφέρει νέα ώθηση στην ελληνική αγροτική οικονομία, να επιτρέψει στον αγρότη να παραμείνει στην ύπαιθρο, και στο νέο να επιστρέψει στην ελληνική γη. Παίρνοντας το παράδειγμα από το εξωτερικό, αρκετοί αγρότες βιολογικής γεωργίας, έχουν αυτό-οργανωθεί και έχουν δημιουργήσει εταιρείες, όπου μοιράζονται τη γη, τα εργαλεία και την παραγωγή. Όπως τονίζουν όμως, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και στήριξη από το ελληνικό κράτος. Χωρίς να μιλάνε για χρήματα και επιδοτήσεις, οι βιολογικοί καλλιεργητές, δίνουν έμφαση στη μεταφορά εργαλείων τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και στη σωστή προώθηση των μοναδικών προϊόντων που έχει τη δυνατότητα να παράγει η ελληνική γη, στο εξωτερικό.

Το σίγουρο είναι ότι όταν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τελειώσουν, οι αγρότες βιολογικής γεωργίας, δε θα πεινάσουν. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι αυτή η λύση, αν μεθοδεύονταν κατάλληλα και για τους υπόλοιπους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους; [ΣΚΑΪ]

9. Σε κίνδυνο οι ελέφαντες λόγω της αυξημένης ζήτησης ελεφαντόδοντου


Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά παράνομης εμπορίας ελεφαντόδοντου σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, το 2009 κατασχέθηκαν περισσότερα από 14.000 προϊόντα από ελεφαντόδοντο, ενώ το 2007 είχαν κατασχεθεί 12.000 προϊόντα.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία δημοσιεύτηκαν την παραμονή της επετείου των 20 χρόνων από την παγκόσμια απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ στις 18 Ιανουαρίου του 1990 και αποτελούσε το πρώτο ελπιδοφόρο μέτρο για τη σωτηρία χιλιάδων ελεφάντων που σφαγιάζονταν για τους χαυλιόδοντές τους.

Ωστόσο η αυξημένη ζήτηση της Δύσης για το ελεφαντόδοντο εκτίναξε την τιμή του από τις 150 λίρες το κιλό το 2004 στις 4.000 λίρες.

Σύμφωνα με τη Guardian, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάθε χρόνο σκοτώνεται το 8% με 10% των ελεφάντων της Αφρικής για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ως εκ τούτου, το μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη απειλείται και πάλι με εξαφάνιση λόγω της ανελέητης σφαγής στο βωμό του χρήματος.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ορισμένες αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Κένυα, ετοιμάζονται να ανακαλέσουν την απαγόρευση στο εμπόριο του ελεφαντόδοντου.

Βασικό τους επιχείρημα είναι ότι τέτοιου είδους απαγορεύσεις αυξάνουν τη ζήτηση ορισμένων προϊόντων, με αποτέλεσμα να ακμάζει το παράνομο εμπόριο και να σφαγιάζονται χιλιάδες ελέφαντες. [econews]

10. Αγγλία: Θύμα μηχανής ο διάσημος γάτος Casper


Έξι μήνες αφότου έγινε διάσημος, ο Κάσπερ, ο γάτος που ήξερε να παίρνει το λεωφορείο, σκοτώθηκε μετά από χτύπημα από μηχανάκι!

Ο Κάσπερ ζούσε στην Αγγλία και για 4 χρόνια, κάθε πρωϊ, έβγαινε έξω από το σπίτι του, στη στάση στις 11 παρά 5 και έπαιρνε το λεωφορείο!
Μόλις ανέβαινε στο λεωφορείο έπιανε μια θέση και κοιμόταν εκεί.Υπολογίζεται ότι ο Κάσπερ ταξίδεψε 32000 χιλιόμετρα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Δυστυχώς όμως ένας ασυνείδητος οδηγός τον χτύπησε με τη μηχανή του και ούτε καν σταμάτησε. Ο Κάσπερ πέθανε από τα τραύματά του.
Η ιδιοκτήτριά του Susan Finden τον είχε πάρει από άσυλο ζώων το 2002. Τον ονόμασε Κάσπερ επειδή εξαφανιζόταν συνέχεια, σαν φαντασματάκι.

11. ΥΠΕΚΑ: απόσυρση γηρασμένων κτιρίων


Στην ατζέντα του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνει και η απόσυρση των γηρασμένων κτιρίων, που έχει ως στόχο την ανάταξη υποβαθμισμένων περιοχών μεγάλων πόλεων με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Παλιές κατοικίες και επαγγελματικά κτίρια, κυρίως κατά την 20ετία 1960-1980 με την κατάλληλη πολιτική παροχής κινήτρων, να δώσουν τη θέση τους σε νέα κτίρια σύγχρονου σχεδιασμού, που θα συνδυαστούν με τη δημιουργία μεγάλων χώρων πρασίνου για τη χρήση και την αναψυχή των πολιτών.

Πρόκειται για πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, την οποία ήδη επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας του ΤΕΕ και των άλλων επιστημονικών φορέων.

Η ομάδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου εισηγείται τα εξής:

Απαλλοτρίωση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων με παλαιά κτίρια και κατασκευή στη θέση τους ενός κτιρίου βιοκλιματικού, υψηλής ποιότητας, το οποίο θα είναι ψηλότερο από τα σημερινά και το οποίο θα περιβάλλεται από ελεύθερους χώρους πρασίνου και θα διαθέτει θέσεις στάθμευσης.

Η ιδέα είναι να υπάρχει ένα μόνο κτίριο ανά οικοδομικό τετράγωνο, με ύψος ακόμα και διπλάσιο του ισχύοντος σήμερα.

Σήμερα, το ύψος κτιρίων στην Αθήνα δεν ξεπερνά τα 24 μέτρα. Όπως επισημαίνεται, η αύξηση του ύψους αντισταθμίζεται από την απελευθέρωση χώρων, κάτι που, εκτός των άλλων, θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Επίσης να δοθούν κίνητρα και στους ιδιοκτήτες των υπό «απόσυρση» ακινήτων, ακόμα και πολεοδομικά, όπως μερίδιο στο καινούργιο κτίριο μεγαλύτερο από ότι τους αναλογεί με βάση την αξία του ακινήτου τους.

Δημιουργία Ταμείου όπου θα συγκεντρωθούν ακόμα και τα πρόστιμα (περιβαλλοντικά τέλη) από τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων.

Εκτιμάται ότι το ποσό από ενδεχόμενη «νομιμοποίηση» μπορεί να φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

12. "Ούριος άνεμος" για την αιολική ενέργεια


"Ούριος άνεμος" επικρατεί για τις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το 2009 εγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκά ύδατα και συνδέθηκαν με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης 200 περίπου ανεμογεννήτριες -οι μισές περίπου εκ των οποίων εντάσσονται σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρετανία.

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist, την πρώτη θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών κρατών με βάση τη δυναμικότητα παράκτιων αιολικών πάρκων ενέργειας κατέχει η Βρετανία, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Γερμανία.

Λίγο πιο πίσω βρίσκονται η Σουηδία και η Νορβηγία, οι οποίες καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα. [ΣΚΑΪ]

13. Μέθοδος πυρηνικής σύντηξης υπόσχεται ηλεκτρική ενέργεια

Αμερικανοί ερευνητές πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα στο τομέα της πυρηνικής σύντηξης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τη σύγκρουση υδρογόνου και βορίου είναι δυνατόν να προκύψει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιείται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριδας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η μέθοδος που αναπτύσσουν μπορεί να δώσει λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιστημόνων, μέσα στην επόμενη δεκαετία η μέθοδος τους θα μπορεί να παράγει με ασφάλεια και πολύ χαμηλό κόστος ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν άτομα υδρογόνου και βορίου σε έναν επιταχυντή ο οποίος οδηγεί τα άτομα των δύο στοιχείων σε σύγκρουση με απίστευτα μεγάλες ταχύτητες.

Στα πειράματα που έχουν μέχρι σήμερα, η σύγκρουση των δύο στοιχείων παράγει πυρήνες ηλίου οι οποίοι επίσης κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η κίνηση των πυρήνων του ηλίου στη συνέχεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Το μόνο υποπροϊόν που παράγεται από αυτή τη σύντηξη είναι το γνωστό αέριο ηλίου που χρησιμοποιείται στα μπαλόνια, το οποίο δεν είναι τοξικό ή ραδιενεργό.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της νέας μεθόδου, όμως οι ερευνητές θεωρούν ότι μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα έχει ολοκληρωθεί.[econews]

14. Αυστρία: ακυρώθηκε πείραμα με ζωντανά γουρούνια

Ακυρώθηκε πείραμα στην Αυστρία, στο οποίο θα θάβονταν ζωντανά 29 γουρούνια, κάτω από μάζες χιονιού, για να μελετήσουν οι επιστήμονες τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων που καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδες, μετά από διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP, οι οργανώσεις για την προστασία των ζώων, καταδίκασαν το εν λόγω πείραμα που θα γινόταν στην κοιλάδα Oetz στο Τιρόλο ως «μακάβριο» και «παράξενο».

Στην εν λόγω περιοχή, άρχισαν να συγκεντρώνονται ακτιβιστές με σκοπό να σταματήσουν το πείραμα με τα ζωντανά γουρούνια.

Η μελέτη γινόταν από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ίνσμπουργκ, σε συνεργασία με ένα κέντρο υγείας στο Bolzano της Ιταλίας.

Ένας από τους ερευνητές ο Peter Paal, δήλωσε ότι κατανοεί τη κατακραυγή του κόσμου, αλλά καθημερινά διεξάγονται πειράματα σε ζώα, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Οι ερευνητές είχαν πάρει άδεια από τις αρχές και τόνισαν ότι τα γουρούνια θα βρίσκονταν σε καταστολή.

Σκοπός του πειράματος, ήταν να συλλέξουν στοιχεία όπου θα τους οδηγούσαν σε νέες τεχνικές διάσωσης. [econews]

15.Κατατέθηκε η μελέτη για τη ρύπανση στον Ασωπό

Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρύπανσης του Ασωπού κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος η επιστημονική μονάδα του Πολυτεχνείου.

Προβλέπει την κατασκευή νέας μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, η οποία θα έχει την δυνατότητα εντοπισμού των επιχειρήσεων που μολύνουν την περιοχή.

Την περιοχή θα επισκεφτεί στις αρχές Φεβρουαρίου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και την απορρύπανση της περιοχής. [ΣΚΑΪ]

16.Στο σκοτάδι οι έρευνες για τα ραδιενεργά απόβλητα

Οι έρευνες σχετικά με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αδριατικής και του Ιονίου από τα ραδιενεργά απόβλητα, βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Πρόκειται για την εσκεμμένη βύθιση δεκάδων πλοίων που μετέφεραν πυρηνικά αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από τη μαφία, εδώ και 20 χρόνια.

Το κουβάρι των αποκαλύψεων έχει αρχίσει να ξετυλίγεται με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Λεγκαμπιέντε, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δε γνωρίζει τις ακριβείς θέσεις των ναυαγίων, ώστε να ξεκινήσουν οι μετρήσεις για ενδεχόμενες διαρροές ραδιενέργειας τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς η μαφία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ΄80, με αποτέλεσμα τα βυθισμένα βαρέλια να κινδυνεύουν πλέον με διάβρωση.

Η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αναμένει την έγκριση από την Ιταλία, καθώς έχει συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα διερεύνησης, προκειμένου να «κατεβάσει» στον βυθό του Ιονίου ειδικά βαθυσκάφη μέτρησης ραδιενέργειας.

Βασική προϋπόθεση, είναι υπάρχει ο ακριβής «χάρτης» των ναυαγίων.

Σύμφωνα με την ΕΕ, παράγονται ετησίως 85.000 κυβ. μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων, κυρίως χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας.

Η Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή, τα εν λόγω απόβλητα αποθηκεύονται με ευθύνη των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Η ποσότητα των υψηλής ραδιενέργειας αποβλήτων είναι περίπου 280 κυβ. μέτρα, τα οποία στο σύνολό τους αποστέλλονται σε άλλες χώρες για μακροχρόνια αποθήκευση. [econews]