promotional banner

EcoNews (28/01/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1.Tελεσίδικα δασική η έκταση στον Άγιο Στέφανο

Τελεσίδικα δασική, και αναδασωτέα, είναι η έκταση στον Άγιο Στέφανο, παρά τις προσπάθειες βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να θέσουν θέμα νομιμοποίησης κατοικιών στην περιοχή κατά τη συζήτηση του νόμου για τα καμένα της Αττικής την Τρίτη.

Το 1976 ο τότε νομάρχης, αυθαίρετα και παράτυπα, καθόρισε με μια γραμμή τα όρια του οικισμού της Αγίας Παρασκευής, και δήλωσε αναληθώς ότι ο οικισμός χρονολογείται προ του 1923.

Ακολουθεί παρέμβαση του αρμόδιου Δασαρχείου που το 1982 μετά από μια πυρκαγιά κηρύττει την περιοχή αναδασωτέα.

Περαιτέρω, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του νομάρχη, αλλά κανείς δεν τη σεβάστηκε και πάνω απο όλα οι δημόσιοι λειτουργοί.

Ωστόσο, η πολεοδομία, εξακολούθησε να εκδίδει άδειες αγνοώντας την απόφαση...

Σημειώνεται ότι αντί για τον οικισμό που υποτίθεται ότι υπήρχε το 1923 οι αεροφωτογραφίες δείχνουν -το 1945 και το 1960- στην περιοχή να υπάρχουν ελάχιστα κτίσματα.

Το 1979 η περιοχή είναι φανερό ότι έχει αρχίσει να χτίζεται, ενώ σήμερα βλέπουμε μια πόλη 35.000 κατοίκων.

Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση και ερωτήματα προκαλεί η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, καθώς και η τοποθέτηση του Βασίλη Οικονόμου από το κυβερνών κόμμα, οι οποίοι στέκονται στο πλευρό των κατοίκων που διεκδικούν νομιμοποίηση των υπαρχόντων κτισμάτων και τελική ένταξη στο σχέδιο πόλης.
Η υπουργός Περιβάλλοντος στο ΣΚΑΪ

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε αφενός πως δεν μπορεί να μπει στο νομοσχέδιο για τα δάση πολεοδομική τροπολογία που μάλιστα δεν συμβαδίζει και με το γράμμα του νόμου, αφετέρου επισήμανε ότι η αποδοχή της τροπολογίας αντιβαίνει απολύτως τις αποφάσεις του ΣτΕ.

"Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τροπολογία. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε όλες οι πλευρές όλες οι πτέρυγες της Βουλής και να δούμε πως αυτό από κοινού θα το λύσουμε. Όμως δεν μπορεί να υπάρξει μια προσθήκη που κατά τη γνώμη μας ρυθμίζει καθαρώς πολεοδομικά θέματα σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής" σημείωσε η κ. Μπιρμπίλη.[ΣΚΑΪ]

2.ΥΠΕΚΑ: αναθεώρηση του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, ενημέρωσε χθες 27 Ιανουαρίου τη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

«Ο τομέας της ανακύκλωσης χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Ο Νόμος 2939/2001 έχοντας λειτουργήσει τα τελευταία 8 έτη, έδειξε στην πράξη κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή του. Σε αυτό το θέμα καλούμαστε να δώσουμε λύση σήμερα: αναθεωρούμε το Νόμο 2939/2001, με σκοπό την αποτελεσματική ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας», τόνισε ο κ Μωραΐτης.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία της τροποποίησης του Ν. 2939:

-Ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) που θα αδειοδοτεί, θα εφαρμόζει και θα ελέγχει την ορθή ανάπτυξη της ανακύκλωσης στη χώρα, υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ. Για την αποτελεσματική λειτουργία του υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα:

α. καθορίζονται πόροι για τη λειτουργία του (το 2% των εσόδων κάθε συστήματος ανακύκλωσης).

β. στελεχώνεται με επιστήμονες και διοικητικούς, οι οποίοι θα αποσπαστούν στον ΕΟΕΔΣΑΠ για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του.

γ. ελαττώνεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) από 15 σε 9 για να λαμβάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα αποφάσεις.

- Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την έκδοση Πιστοποιητικών για την ορθή λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

- Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει σε τακτική βάση (αντί τριετίας όπως μέχρι σήμερα) ώστε τα Συστήματα να μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

- Εφαρμόζεται ισχυρός μηχανισμός ελέγχου και ποινών:

α. η λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ συνεπάγεται τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους των διαχειριστών της εναλλακτικής διαχείρισης για την ορθή εφαρμογή της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα.

β. αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα προς το αυστηρότερο.

- Θεσπίζεται ρητά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Φορέων Ανακύκλωσης.

- Παρέχονται κίνητρα στους ΟΤΑ, ώστε να προωθούν την ανακύκλωση και να αποφεύγουν την απόρριψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.[econews]

3.Παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σε λατομείο

Παράνομη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σε λατομείο στην περιοχή της Τανάγρας εντόπισαν φορείς της περιοχής του Ασωπού.

Όπως καταγγέλουν, φορτηγά αδειάζουν στο λατομείο επικίνδυνα απόβλητα από τις βιομηχανίες της περιοχής και τα θάβουν κάτω από μπάζα και χώματα.

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος, οι οποίοι διενεργούν ελέγχους στην περιοχή.[ΣΚΑΪ]

4.Το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής υπερψηφίστηκε

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής, υπερψηφίστηκε στη Βουλή, με τις ψήφους των δύο μεγάλων κομμάτων, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΛΑΟΣ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Έπειτα από το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όλοι οι βουλευτές εναρμονίστηκαν με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας τέθηκε από τον κ. Σαμαρά, ύστερα από τις διαφωνίες που εκφράστηκαν δημοσίως μεταξύ του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Κώστα Μαρκόπουλου.

Στην εν λόγω ονομαστική ψηφοφορία, η αρχή του νομοσχεδίου συγκέντρωσε 243 θετικές ψήφους, 16 αρνητικές (από το ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ) και 12 «παρών» από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δήλωσε πως θα καταψηφίσει στο τέλος το νομοσχέδιο επί του συνόλου του.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, και ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης είχε εκφράσει έντονες διαφωνίες, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά τελικά οδηγήθηκε σε αναδίπλωση και δήλωσε ότι του αρκεί η καταψήφιση από πλευράς Ν.Δ. των άρθρων με τα οποία διαφωνούσε.

Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι πιλοτικό και κατά την διαβούλευση που προηγήθηκε, έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν.[econews]

5.Κινέζοι ειδικοί προτείνουν απαγόρευση κατανάλωσης σκύλων και γατών!

Μια προσπάθεια ώστε να μπει τέλος σε μια αηδιαστική παράδοση, που μετρά χιλιάδες χρόνια αλλά και η οποία παράλληλα φέρνει αποστροφή στην όλο και αυξανόμενη φιλόζωη τάξη στην Κίνα.

Κρατικοί ειδικοί από την Κίνα προτείνουν την απαγόρευση κατανάλωσης σκύλων και γατών. Η πρόταση θα κατατεθεί στις ανώτατες αρχές τον Απρίλιο, ως μέρος ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ για την αντιμετώπιση της κακοποίησης ζώων!

Τα παλιά χρόνια, το κρέας σκύλου θεωρείτο φάρμακο και τονωτικό. Σήμερα, είναι διαθέσιμο σε όλη την Κίνα αλλά κυρίως στη Νότια όπου ισχυρίζονται ότι το κρέας σκύλου τους ζεσταίνει!!! Στη σύγχρονη κοινωνία όμως τέτοιες παραδόσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη κριτική από την αστική,φιλόζωη μεσαία τάξη της Κίνας. Με online συγκεντρώσεις υπογραφών ενάντια στην κατανάλωση σκύλων και γατών, χιλιάδες άνθρωποι εναντιώνονται σε αυτή την πρακτική και video δείχνουν την κακομεταχείριση των φυλακισμένων σκύλων που προορίζονται για...κάποιο πιάτο. Οι διαμαρτυρίες είναι πολλές και για τις αγορές όπου τα ζώα αυτά πωλούνται και αγοράζονται. Οι σχεδιαστές του νομοσχεδίου θέλουν δραστικά μέτρα που θα υποχρεώνουν τις αρχές να κλείσουν χιλιάδες εστιατόρια όπου τρώνε σκύλους και τους χασάπηδες που παρέχουν τέτοιο κρέας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η παράνομη πώληση ή κατανάλωση κατοικιδίων θα έχει μέγιστη ποινή τις 15 μέρες φυλάκιση για άτομα ή πρόστιμο 500 γιαν για επιχειρήσεις. Τα γραφεία δημόσιας ασφάλειας θα είναι υποχρεωμένα να απαντάνε σε γραμμή καταγγελιών από πολίτες που θα βρίσκουν παρανομίες.

''Προτείνουμε να απαγορευτεί η κατανάλωση σκύλων και γατών γιατί προκαλεί πολλά κοινωνικά προβλήματα'',λέει ο καθηγητής δικαίου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Chang Jiwen, ο οποίος είναι επικεφαλής της ομάδας σχεδιασμού του νομοσχεδίου. Αναφέρει επίσης ότι οι πρόσφατες δολοφονίες και κλοπές που σχετίζονται με το εμπόριο σκυλίσιου κρέατος δείχνουν ότι έχει γίνει πηγή έντασης, ενώ η οικονομική συνέπεια από την απαγόρευση του θα είναι μικρή καθώς όλο και περισσότερος κόσμος δεν εξαρτάται πια από σκυλίσιο και γατίσιο κρέας.

Η πρόταση δείχνει και την αλλαγή της κοινής γνώμης και της διεθνούς εικόνας της χώρας. Οι ειδικοί για το νομοσχέδιο, συμβουλεύονται εδώ και 1 χρόνο της Βρετανική RSPCA και την Αμερικανική IFAW,αλλά το σχέδιο για την απαγόρευση σκυλίσου κρέατος έχει δημιουργήσει ένταση μεταξύ φιλοζωϊκών οργανώσεων και υποστηρικτές των παραδοσιακών αξιών της Κίνας.

Ακόμα και πριν απαγορευτεί το κρέας κατοικιδίων, το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιθέσεις, με τους φτωχότερους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να φάνε και ας κοιτάξει το κράτος να λύσει άλλα προβλήματα...πρώτα..

Παρόλαυτα, το βάρος ρίχνεται στην πρόληψη κακοποίησης ζώων η οποία ορίζεται ως πρόκληση μη απαραίτητου πόνου και βαρβαρότητας. Ακόμα και τώρα, είναι αμφιβολο αν το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από την κυβέρνηση ή το εθνικό κογκρέσο.[adespoto.gr]

6."Πράσινο" παρατηρητήριο στον Ασωπό

"Πράσινο" παρατηρητήριο στον Ασωπό αναμένεται να δημιουργήσουν κάτοικοι και φορείς από την περιοχή των Οινοφύτων, με την συμπαράσταση ελλήνων επιστημόνων.

Θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τα επίπεδα ρύπανσης και θα τα γνωστοποιεί σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς.

Παράλληλα, θα επεξεργαστεί όλα τα μοντέλα για την απορρύπανση της περιοχής και θα συνεργαστεί με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για αποτελεσματικότερο έλεγχο όλων των βιομηχανιών.[ΣΚΑΪ]

7. WWF:συναγερμός για τα ζώα της Ελλάδας


Μεγάλο ποσοστό των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή, αναφέρει στην ιστοσελίδας της περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

Αυτό προκύπτει από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, όπως επικαιροποιήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και WWF Ελλάς.

Ο Κόκκινος Κατάλογος της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) αποτελεί μια δυναμική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η εν λόγω βάση επικαιροποιείται τακτικά, ενώ συγκεντρωτικές αναλύσεις και στατιστικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε 4-5 χρόνια.

Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο που επικαιροποιήθηκε ύστερα από 17 χρόνια περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και, για πρώτη φορά στη χώρα μας, θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, ισόποδα, λεπιδόπερα, κολεόπτερα, οδοντόγναθα, κ.ά).

Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα αποτελέσματα:

•Αξιολογήθηκε η κατάσταση 422 ειδών σπονδυλόζωων και 591 ειδών ασπονδύλων, με βάση τα διεθνώς αποδεκτά κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

•Συνολικά το 15% (171 είδη) των ειδών σπονδυλόζωων της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου (Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα και Τρωτά), είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.

•Στα ασπόνδυλα, το 50,2% των ειδών που αξιολογήθηκαν (297 είδη) εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου.

•Από τα σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου αντίστοιχα εντάσσεται σε κάποια κατηγορία κινδύνου.

•Κυριότερη απειλή για όλα τα είδη θεωρείται η απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους. Για είδη με περιορισμένη εξάπλωση, όπως είναι πολλά ενδημικά, ακόμη και τοπικές αλλαγές μπορεί να είναι μοιραίες.

•Όσον αφορά τα απαιτούμενα μέτρα διατήρησης, έντονα προβάλλει η ανάγκη για εφαρμογή της νομοθεσίας και η ανάπτυξη διαχειριστικών σχεδίων. Σημαντικές είναι και οι δράσεις ενημέρωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά συγκεκριμένες ομάδες απειλούμενων ειδών όπως τα ψάρια ή τα ερπετά.

«Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας θα αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο στην προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της βιοποικιλότητας στη χώρα μας. Βασική φιλοδοξία της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας είναι η συνεχής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή του που θα βασίζεται σε ουσιαστική πρωτογενή έρευνα. Όμως για κάτι τέτοιο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων.

Απαιτείται, εκ μέρους της πολιτείας, ένα σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Σίνος Γκιώκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας.

Από την πλευρά της, η κ. Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια του προγράμματος (WWF Ελλάς), επισημαίνει τα εξής: «Το Κόκκινο Βιβλίο δεν είναι μόνο ένας κατάλογος, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων για τα είδη που απειλούνται, την οικολογία τους, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις διατήρησης που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή, έστω, να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών τους ή και εξαφάνισής τους. Το Κόκκινο Βιβλίο είναι ένα εργαλείο που τώρα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεχθούν προτεραιότητες προστασίας, να σχεδιαστούν και, το βασικότερο, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις», καταλήγει η κ. Μαραγκού.[WWF]

8.H αποκωδικοποίηση της συμπεριφοράς της γάτας


Η κτηνίατρος Debbye Turner Bell παρουσίασε στην εκπομπή της ένα ενδιαφέρον μάθημα για την αποκωδικοποίηση της γατίσιας συμπεριφοράς!

Εξήγησε ότι οι γάτες είναι τόσο κοινωνικές και εκφραστικές όσο και τα σκυλιά,αρκεί να ξέρεις να μιλάς την γλώσσα τους!

Η Helen Abramson έχει 6 γάτες και πιστεύει ότι είναι τέλέιες στην επικοινωνία και ότι μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους.Ρωτήθηκε αν νιώθει ότι ξέρει τι σκέφτονται οι γάτες της και πώς αισθάνονται κάθε στιγμή.

''Ναι'' ήταν η απάνητηση, γιατί κάθε γάτα είναι μοναδική με το τρόπο της. Έχουν διαφορετικές φωνές και τις αναγνωρίζω.

Πράγματι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από την ειδική στην επικοινωνία με τα ζώα κτηνίατρο Karen Mccomb στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, οι γάτες έχουν συγκεκριμένη φωνή για το ''τάισε με'' , με ένα κρυμμένο κλάμμα για να της λυπηθούμε ενσωματωμένο. Έχουν όμως και κανονικό νιαούρισμα όπως αποδεικνύει η McComb με ηχογραφήσεις νιαουρισμάτων. Οι γάτες είναι καλές στο να χρησιμοποιούν σήματα και στο να μαθαίνουν να χρησιμοποιούν σήματα που έχουν σαν αποτέλεσμα κάτι καλό γι αυτές. Σου λένε πότε θέλουν αγκαλιά, πότε θέλουν χάδια, πότε θέλουν να φάνε. Γι αυτό οι γατόφιλοι θεωρούν ότι το μόνο που μένει είναι να μιλήσουν σε λίγο οι γάτες!!!

Οι γάτες είναι επίσης πολύ παρεξηγημένες. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι σνομπ αλλά αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια. Απλά πρέπει να ξέρεις πώς να διαβάσεις τα σήματα τους. Τα αυτιά και η ουρά σου λένε πολλά. Όταν είναι ευτυχισμένες τα αυτιά τους είναι όρθια και η ουρά επίσης ψηλά στον αέρα ενώ μια τσαντισμένη γάτα μπορεί να σφυρίζει απειλητικά.(xxxxx) Μια συμπεριφορά που συνήθως δεν καταλαβαίνουμε είναι το συνεχές τρίψιμο της γάτας. Δεν σημαίνει ότι η γάτα έχει...φαγούρα!

Οι γάτες είναι πλάσματα που φρουρούν το έδαφος τους και τους αρέσει να σημαδεύουν την περιοχή τους. Απελευθερώνουν μια φερορμόνη από τα μουστάκια και τους αδένες τους και αφήνουν σημάδια ακόμα και πάνω μας....είμαστε κυριαρχία τους!!!

Οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι οι γάτες είναι πολύπλοκα πλάσματα. Δεν θα προσπαθήσουν να σε ευχαριστήσουν για να κερδίσουν την αμοιβή τους, όπως ο σκύλος.

Ζουν τη ζωή με τους δικούς τους όρους και ελπίζουν να σου αρέσει!

Τα γατάκια στο video είναι διαθέσιμα για υιοθεσία, από το Kittenlittlerescue της Νέας Υόρκης.[adespoto.gr]





9.Η ελληνική πανίδα απειλείται


Στοιχεία – σοκ για την ελληνική πανίδα παρουσιάζει η νέα, επικαιροποιημένη Βίβλος για την κατάσταση του ελληνικού ζωικού βασιλείου που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα, δεκαεπτά χρόνια μετά την προηγούμενη έκδοσή της.

Σύμφωνα με τη "Κόκκινη Βίβλο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας" 171 - από τα συνολικά 453 σπονδυλόζωα που αξιολογήθηκαν- απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια. Ακολουθούν ερπετά, πουλιά και θηλαστικά, ενώ δύσκολη διαγράφεται η επιβίωση και για 297 από τα 591 είδη ασπόνδυλων (χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, κολεόπτερα κ.λπ.), που επίσης μελετήθηκαν.

Όσον αφορά τα θηλαστικά, ειδικότερα, στη Νο 1 επισφαλή κατηγορία ταξινομήθηκαν η μεσογειακή φώκια, ο λύγκας και το ελάφι, όταν μάλιστα το είδος αυτό αφθονεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για τα μισά, τέλος, από τα είδη των πουλιών- κυρίως αρπακτικά, υδρόβια και παρυδάτια- το πέταγμά τους στον ελληνικό ουρανό είναι αμφίβολο στο εγγύς μέλλον.

Στον αντίποδα, διαπιστώθηκε πως η ελληνική επικράτεια φιλοξενεί σήμερα 64 διαφορετικά είδη ερπετών, περίπου το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής ερπετοπανίδας, καθώς αποτελεί περιοχή συνάντησης ευρωπαϊκών κι ασιατικών ειδών. Ελλάδα και Ισπανία εξάλλου είναι οι πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε σαλιγκάρια: η εγχώρια χερσαία μαλακοπανίδα περιλαμβάνει 680 είδη! Τα περισσότερα από αυτά εμφανίζονται αποκλειστικά στα νησιά του Αιγαίου, δυτικά της Πίνδου ή στη Βόρεια Ελλάδα, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου.

Λαθροθηρία - πυρκαγιές

Κυριότερες απειλές για όλα τα είδη των ελληνικών ζώων θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καταστροφή των βιοτόπων τους, που σημαίνει υποβάθμιση ή απώλεια της τροφής τους. Λαθροθηρία, δηλητηριασμένα δολώματα, τεράστιες τα τελευταία χρόνια πυρκαγιές (σε Πελοπόννησο, Πάρνηθα, Ρόδο κ.α.), αλλά και μεγάλα τεχνικά έργα (π.χ. νέοι μεγάλοι οδικοί άξονες) επέφεραν μεγάλης κλίμακας μεταβολές στην εξάπλωση των χερσαίων και θαλάσσιων οργανισμών.

Το "Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας" αναθεωρήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (συντονιστής Τάσος Λεγάκης), με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και του WWF Ελλάς. Είναι αποτέλεσμα των ομάδων εργασιών τις οποίες συγκρότησαν, επί δυόμισι χρόνια, περισσότεροι από 120 ζωολόγοι κι ερευνητές, από πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα και μη κυβερνητικές περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας

"Δεν συντάξαμε απλά έναν κατάλογο, αλλά και μια πλούσια πηγή δεδομένων- η οποία προσεχώς θα είναι και στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας- για τα είδη που απειλούνται, με πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που αν εφαρμοστούν μπορεί να αποτρέψουν ή να ελαττώσουν τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των πληθυσμών αυτών" ανέφερε η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια του σχετικού προγράμματος, για λογαριασμό του WWF Ελλάς.[ΣΚΑΪ]