promotional banner

H κλιματική αλλαγή χτυπά τα οικοσυστήματα


Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια του 21ου αιώνα, τα οικοσυστήματα θα μετακινούνται γύρω στα 420 μέτρα ετησίως, σε περιοχές μεψυχρότερα κλίματα, προκειμένου τα ποικίλα είδη που ζουν σε αυτά να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ και του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι.

Θα επιβιώσουν τα είδη εκείνα που είτε θα προσαρμοστούν στην πιο υψηλή θερμοκρασία της περιοχής τους (συχνά τροποποιώντας τις φυσικές κατοικίες τους), είτε μεταναστεύοντας σε άλλα μέρη.

Τα χερσαία οικοσυστήματα του πλανήτη (τα ποικίλα ζωικά και φυτικά είδη και μαζί με αυτά οι κατοικίες τους) θα αναγκαστούν να μετακινούνται εκατοντάδες μέτρα κάθε χρόνο, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με την κλιματική αλλαγή, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Τα επίπεδα οικοσυστήματα, όπως οι υδροβιότοποι, οι σαβάνες, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και οι έρημοι, αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις αφού θα πρέπει να μετακινηθούν περισσότερο από κάθε άλλο οικοσύστημα για να επιβιώσουν.

Ενώ, τα ορεινά οικοσυστήματα είναι πιο τυχερά, καθώς ακόμα και μια μικρή μετακίνησή τους προς μεγαλύτερο υψόμετρο τους χαρίζει ένα πιο δροσερό περιβάλλον.

Η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα έχει βραδύτερη επίπτωση στα οικοσυστήματα των τροπικών και υποτροπικών κωνοφόρων δασών, καθώς και των κωνοφόρων δασών στην εύκρατη ζώνη, που αναμένεται να μετακινούνται με μέση ετήσια ταχύτητα 80 έως 110 μέτρων.

Τα είδη που δεν θα μπορούν να προσαρμοστούν ή θα μετακινούνται πολύ αργά, όπως τα φυτά, θα έρθουν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και, παράλληλα, εισηγούνται να επεκταθούν και να διασυνδεθούν μεταξύ τους οι υπάρχουσες προστατευμένες περιοχές, ώστε να διευκολυνθεί η αναγκαστική μετακίνηση των οικοσυστημάτων.

Στην εν λόγω μελέτη αναφέρεται ότι στη μεσογειακή εύκρατη ζώνη (όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα), οι περισσότερες προστατευμένες περιοχές είναι μικρού μεγέθους και υπερβολικά διασπασμένες μεταξύ τους, με συνέπεια τα οικοσυστήματα να είναι πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή.

[econews]