promotional banner

Τηλεπαθητικό... τηλεχειριστήριο από τη Hitachi


Η εταιρεία Hitachi έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο τηλεχειριστήριο που επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται ηλεκτρονικές συσκευές... τηλεπαθητικά. Έτσι αν κάποιος θελήσει να αλλάξει κανάλι ή να χαμηλώσει το κλιματιστικό, θα αρκεί απλώς να το σκεφτεί.

Το σύστημα αυτό διαθέτει ακουστικά που με τη βοήθεια των υπέρυθρων ακτίνων, θα μετρούν τις παραμικρές αλλαγές στη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Τα εγκεφαλικά σήματα, θα αποστέλλονται μέσω οπτικών ινών στο τηλεχειριστήριο, το οποίο θα δίνει εντολή στην ηλεκτρική συσκευή. Η ροή του αίματος αυξάνεται ανάλογα με την πνευματική δραστηριότητα.

Σε πρόσφατο πείραμα, οι επιστήμονες της Hitachi κατάφεραν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα για να ανοίξουν και να κλείσουν ένα κλιματιστικό και ένα μικρό ρομπότ. Χρειάστηκαν 10 με 20 δευτερόλεπτα σκέψης για να ανοίξουν οι συσκευές.

Η τεχνολογία για μια τέτοια συσκευή υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Ωστόσο ο μηχανισμός της Hitachi ζυγίζει περίπου ένα κιλό, ενώ οι ανάλογες, παλαιότερες συσκευές έχουν το μέγεθος ενός ψυγείου.

Η συσκευή που θα κυκλοφορήσει στο εμπόριο σε τρία με τέσσερα χρόνια θα απευθύνεται κυρίως σε άτομα με σωματικές αναπηρίες.