promotional banner

Το Tai Chi απομακρύνει τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας


Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το τάι τσι μπορεί να μειώσει τον πόνο και να βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργικότητα του γονάτου που πάσχει από οστεοαρθρίτιδα.

Ο Dr. Chenchen Wang, σημειώνει στο περιοδικό ‘Arthritis Care & Research’, ότι το τάι τσι, προσέγγιση που συνδυάζει το πνεύμα με το σώμα, φαίνεται πως αποτελεί εφαρμόσιμη αγωγή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από οστεοαρθίτιδα. Ο Wang και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Tufts επέλεξαν 40 ασθενείς με μέσον όρο ηλικίας τα 65 έτη, που είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Οι μισοί εθελοντές έλαβα ν μέρος σε πρόγραμμα τάι τσι για μια ώρα τη φορά, δυο φορές την εβδομάδα, για διάστημα 3 μηνών. Το πρόγραμμα τάι τσι περιλάμβανε μασάζ διάρκειας 10 λεπτών, κίνηση μισής ώρας, ασκήσεις αναπνοής διάρκειας 10 λεπτών και χαλάρωση 10 λεπτών.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες επέλεξαν 2 συνεδρίες 60 λεπτών την εβδομάδα για τρεις μήνες και ενημερώθηκαν για θέματα όπως η δίαιτα και η διατροφή και θεραπευτικές αγωγές για την οστεοαρθρίτιδα. Επιπλέον έκαναν στρέτσιγκ για 20 λεπτά. Όσοι επέλεξαν το τάι τσι είχαν σημαντικά λιγότερο πόνο9στο γόνατο σε σχέση με την άλλη ομάδα και ανέφεραν λιγότερη κατάθλιψη, καλύτερη λειτουργικότητα και συνολικά καλύτερη υγεία.

Σύμφωνα με τον Wang, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης των βιολογικών μηχανισμών του τάι τσι για να επεκταθούν τα οφέλη του σε μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού[Arthritis Care &Research / iatronet]