promotional banner

Διατροφή βρέφους ηλικίας 1-12 μηνων


Τι πρέπει να τρώει;

Και για αυτή την περίοδο της ζωής του μωρού σας το γάλα αποτελεί την αποκλειστική διατροφή. Το μωρό δεν είναι ακόμη έτοιμο να ξεκινήσει στερεά τροφή. Δεν ελέγχει ικανοποιητικά το στόμα και τη γλώσσα και έτσι η διατροφή με το κουτάλι είναι ακόμη δύσκολη. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να ξέρετε ότι εάν χορηγήσετε γρήγορα στερεά τροφή στο μωρό σας υπάρχει περίπτωση να αναπτύξει κάποιες αλλεργίες αργότερα. Σε αυτή την περίοδο της ζωής του, μπορείτε να του χορηγείτε στα ενδιάμεσα των γευμάτων τσάι ή νερό, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πόσο και κάθε πότε πρέπει να τρώει το μωρό μου;


Όπως αναφέραμε και στη διατροφή του νεογέννητου το πόσο και πότε τρωει κάθε μωρό είναι εξατομικευμένο. Σημαντικό είναι να καταλαβαίνετε ότι το παιδί σας χορταίνει με την ποσότητα και συχνότητα με την οποία το ταίζετε. Το δεύτερο μήνα τρωνε συνήθως 5-6 γεύματα , 120 ml κάθε φορά περίπου. Δυστυχώς η πλειοψηφία των παιδιών εξακολουθεί να ξυπνά και να θέλει φαγητό τη νύκτα. Τον τρίτο και τέταρτο μήνα η συχνότητα των γευμάτων συνήθως παραμένει η ίδια αλλά τα παιδιά τρωνε περισσότερο, 150-200 ml κάθε φορά. Το παιδί σταδιακά θα σταματήσει να θέλει φαγητό τη νύκτα. Τον πέμπτο μήνα τα γεύματα είναι συνήθως 4-5 και το παιδί τρωει περίπου 200 ml γάλα κάθε φορά. Η πλειοψηφία των παιδιών δεν ξυπνά πια τη νύκτα.

Τι να κάνω αν εξακολουθεί να ξυπνά τη νύκτα για φαγητό;

Προσπαθήστε να του δίνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας, πριν πάτε εσείς για ύπνο. Αν το μωρό ξυπνήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας, τότε δώστε του λίγο τσάι. Αν κοιμηθεί, τότε δεν πεινά αλλά ξυπνά από συνήθεια. Σιγά-σιγά μειώστε την ποσότητα τσαγιού που του δίνετε και σταδιακά το μωρό θα σταματήσει να ξυπνά τα βράδια. Αν με το τσάι δεν κοιμηθεί πιθανόν να πεινά, για αυτό δώστε του γάλα και προσπαθήστε να μειώνετε την ποσότητα του γάλακτος που του δίνετε σταδιακά. Βέβαια σωστό είναι κάθε φορά που ξυπνά να ελέγχετε μήπως είναι βρεγμένο, οπότε θα πρέπει να του βάζετε καθαρή πάνα .

Έχει το παιδί μου ικανοποιητικό για την ηλικία του βάρος;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι για συγκεκριμένη ηλικία το φυσιολογικό βάρος μπορεί να κυμαίνεται κατά πολύ. Για παράδειγμα ένα παιδί 4 μηνών μπορεί να ζυγίζει 4.5 κιλά και ένα άλλο να ζυγίζει 6 κιλά και να είναι και τα δυο βρέφη υγιή. Υπάρχουν ειδικά σχεδιαγράμματα, στα οποία ο γιατρός σας τοποθετεί το βάρος του παιδιού σας και θα κρίνει αυτός αν όλα είναι φυσιολογικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 6-8 ΜΗΝΩΝ


Είμαι σίγουρος ότι οι δικοί σας γονείς σας έδιναν στερεά τροφή από τους πρώτους μήνες και μερικοί από τις πρώτες βδομάδες. Μάλιστα θα ακούσετε πολλές γιαγιάδες να σας συστήνουν πως αν το μωρό δε φάει στερεά τροφή δεν πρόκειται να χορτάσει. Πράγματι, πριν μερικά χρόνια η είσοδος στερεάς τροφής στο διαιτολόγιο των παιδιών γινόταν πολύ νωρίς. Μελέτες όμως έχουν αποδείξει ότι δεν είναι ορθό να εισάγουμε στερεές τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού πριν τον πέμπτο μήνα, γιατί πρώτα από όλα δεν είναι έτοιμο το γαστρεντερικό του σύστημα να τις δεχθεί, αλλά επίσης η γρήγορη χορήγηση στερεών τροφών μπορεί αργότερα να δημιουργήσει αλλεργίες.

Είναι το μωρό έτοιμο να πάρει στερεά τροφή;

Για να αρχίσετε στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι:
· Εξαφανίστηκε το αντανακλαστικό της γλώσσας. Η παρουσία του αντανακλαστικού αυτού διώχνει προς τα έξω οτιδήποτε στερεό προσπαθήσετε να βάλετε στο στόμα του μωρού.
· Βεβαιωθείτε ότι στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι του.
· Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πράγματι ενδιαφέρεται για στερεά τροφή. Τα μωρά αυτά συνήθως σας κοιτάνε επίμονα όταν τρώτε και θέλουν να πάρουν το φαγητό από το στόμα σας. Αν αρχίσετε τη στερεά τροφή και το παιδί σας δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά, μη στεναχωριέστε. Αφήστε το για λίγες μέρες και ξαναδοκιμάστε. Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε. Δεν πρόκειται να πάθει οτιδήποτε το μωρό σας, επειδή θα αργήσετε να εισάγετε στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του. Το γάλα αποτελεί μια πλήρη διατροφή για τις ανάγκες της ηλικίας του.

Τι στερεά τροφή θα δώσω στο μωρό μου;

Καλό είναι να αντικαταστήσετε στην αρχή το δεκατιανό (το δεύτερο γεύμα της ημέρας, που είναι γύρω στις δέκα το πρωί) με μια κρέμα ρυζάλευρο. Ετοιμάστε μερικές κουταλιές κρέμα ρυζάλευρο και αφήστε το μωρό σας να τη δοκιμάσει. Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε.

Αφού λοιπόν αντικαταστήσετε το δεκατιανό με κρέμα ρυζάλευρο, σε δέκα περίπου μέρες μπορείτε να αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα με χορτόσουπα. Η βάση της χορτόσουπας καλό είναι να είναι η πατάτα. Στην αρχή βάλτε καρότο, κολοκύθι, αρακά και σιγά-σιγά κάθε 5-6 μέρες μπορείτε να προσθέτετε και ένα λαχανικό. Γενικά πρέπει να ακολουθείτε τον ακόλουθο χρυσό κανόνα.

Να προσθέτετε στη διατροφή του μωρού ένα είδος λαχανικού κάθε φορά, έτσι ώστε αν το μωρό είναι αλλεργικό στο συγκεκριμένο λαχανικό να το ανακαλύπτετε αμέσως. Θυμηθείτε ότι δεν πρέπει να βάζετε αλάτι στη χορτόσουπα του παιδιού, γιατί τα νεφρά δεν είναι ακόμα έτοιμα να αποβάλουν όλο το περίσσιο αλάτι.

Αφού αντικαταστήσετε και το μεσημεριανό γεύμα σταδιακά θα αντικαταστήσετε και το απογευματινό γεύμα με μια φρουτόκρεμα. Στην ηλικία των 6.5 μηνών μπορείτε να προσθέσετε στη χορτόσουπα και κρέας. Συστήνουμε να ξεκινήσετε με κοτόπουλο ή μοσχάρι. Άλλη καλή επιλογή είναι η γαλοπούλα. Μετά τα γεύματα μπορείτε να δώσετε φρούτο ή χυμό φρούτου. Η μπανάνα είναι αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά γιατί είναι γλυκιά και λιώνει εύκολα.

Άλλα φρούτα με τα οποία μπορείτε να αρχίσετε είναι το αχλάδι, το μήλο και οι γιαρμάδες. Και εδώ ισχύει ο χρυσός κανόνας εισαγωγής ενός είδους φρούτου κάθε φορά. Τον κρόκο του αβγού μπορείτε να τον ξεκινήσετε από τον έκτο μήνα.

Το διαιτολόγιο του μωρού σας.

Στην ηλικία των 7 μηνών το μωρό έχει το ακόλουθο διαιτολόγιο;

Πρωί: Γάλα
Δεκατιανό: Κρέμα ή αυγό
Μεσημεριανό: Κρεατοχορτόσουπα
Απόγευμα: Φρουτόκρεμα
Βράδυ: Γάλα

Μετά τα γεύματα δίνετε φρούτο ή χυμό.

Μπορώ να δίνω στο μωρό τα έτοιμα φαγητά και κρέμες;

Η ζωή στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία δεν αφήνει πολύ χρόνο στις μητέρες για να ετοιμάζουν οι ίδιες πάντα τα φαγητά των μωρών τους. Τα έτοιμα φαγητά ή κρέμες είναι πάρα πολύ καλή τροφή για το μωρό σας φτάνει να ακολουθείτε κάποιους κανόνες συντήρησης. Οι τροφές αυτές πωλούνται σε μικρά εύχρηστα δοχεία.

Όταν ανοίξετε το δοχείο φαγητού και δεν είστε σίγουρη ότι το παιδί σας θα το φαει ολόκληρο, τότε τοποθετείστε σε ένα πιατάκι την ποσότητα που πιστεύετε ότι θα φαει. Αν ταίζετε το παιδί από το δοχείο συσκευασίας δεν μπορείτε να φυλάξετε το υπόλοιπο, γιατί μικρόβια έχουν ήδη μεταφερθεί στο δοχείο από το στόμα του παιδιού σας.

Οι έτοιμες τροφές είναι πολύ καλά ελεγμένες από τα αρμόδια όργανα της χώρας από την οποία προέρχονται, για αυτό πρέπει να είστε απόλυτα ήσυχη. Μάλιστα οι έτοιμες τροφές μπορεί να υπερέχουν από αυτές που φτιάχνουμε στο σπίτι γιατί ουσιαστικά δεν είμαστε σίγουροι για την καταλληλότητα των υλικών που χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε το φαγητό. Υπάρχουν για παράδειγμα λαχανικά που περιέχουν ψηλή ποσότητα από νιτρώδη. Στα έτοιμα φαγητά τα νιτρώδη ελέγχοντα από την κατασκευάστρια εταιρεία.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΒΡΕΦΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 9-12 ΜΗΝΩΝ

Η περίοδος αυτή είναι ουσιαστικά μια μεταβατική περίοδος, από το διαιτολόγιο που περιγράφεται για τα παιδιά 6-8 μηνών, στο διαιτολόγιο μετά το 12 μήνα που είναι αυτό της υπόλοιπης οικογένειας. Στην αρχή προσπαθήστε να μην πολτοποιείτε τις τροφές αλλά να τις λιώνετε με το πιρούνι. Στη συνέχεια θα κόβετε μικρές μπουκίτσες.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας να τρώει χωρίς να το παρακολουθείτε, γιατί είναι εύκολο στην ηλικία αυτή να στραβοκαταπιεί ένα μικρό κομματάκι τροφής. Επίσης πολύ σημαντικό είναι οι πρώτες μπουκίτσες να είναι από μαλακό φαγητό όπως φρούτα, πατάτα ή ζυμαρικά.

ΜΗ δίνετε στο μωρό σας καλαμπόκια, ξηρούς καρπούς, κομμάτι από καρότο, σταφύλι και γενικά τροφές που να είναι σκληρές ή που να περιέχουν μικρά κομματάκια (πχ κουκούτσια), τροφές που να μπορεί το μωρό να στραβοκαταπιεί.

Η ηλικία των 8-9 μηνών είναι η κατάλληλη ηλικία για να μάθετε το μωρό σας να πίνει υγρά από το ποτήρι. Αγοράστε στο μωρό ένα μεγάλο ποτήρι, εξηγήστε του πώς να το κρατά και στην αρχή προσφέρετε του λίγο νερό. Στη συνέχεια δώστε του χυμό φρούτου ή το γάλα. Όπως είπαμε στα πρώτα του γενέθλια το παιδί θα τρώει ότι τρώει και η υπόλοιπη οικογένεια. Για αυτό είναι καιρός να προσέξετε και το δικό σας διαιτολόγιο.

Να τρώτε δηλαδή όσο πιο υγιεινά γίνεται. Αποφεύγετε τα πολλά τηγανητά και τα πολλά λίπη. Να φροντίσετε να υπάρχουν στο σπίτι φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το παιδί σιγά-σιγά θα αποκτήσει τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις που πρέπει να είναι σεβαστές. Από την άλλη όμως πλευρά πρέπει να μάθει να τρώει απ` όλα. Κάθε τροφή έχει τα δικά της θρεπτικά συστατικά, τις δικές της βιταμίνες που είναι όλες απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Πότε θα αφήσω το μωρό μου να φάει μόνο του;

Όταν θα είναι έτοιμο! Όταν το ίδιο το παιδί προσπαθεί να πάρει το κουτάλι από το χέρι σας και να το βάλει στο στόμα του, τότε έχει ήδη κάνει το πρώτο βήμα. Βάλτε σε ένα μικρό πιατάκι λίγο φαγητό που να μπορεί εύκολα το παιδί να παίρνει με το κουτάλι. ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΝΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΣΑΣ. Ο κίνδυνος να στραβοκαταπιεί είναι ακόμα υπαρκτός. Τις πρώτες φορές να είστε σίγουρη ότι θα πασαλείψει το προσωπάκι του αλλά και την περιοχή γύρω από αυτό. ΥΠΟΜΟΝΗ, μην αποθαρρύνετε το μωρό σας, αντίθετα αφήστε το να το διασκεδάσει και να ικανοποιηθεί ότι τελικά τα κατάφερε να φάει από μόνο του.[Αδάμος Χατζηπαναγής, Παιδίατρος / Healthier World]