promotional banner

Περιβαλλοντολογικό Δελτίο - 11/2/2010

Διαβάστε όλη την επικαιρότητα για τα περιβαλλοντολογικά θέματα και όχι μόνο!

1.Φόρος καυσίμων και "πράσινη" αναμόρφωση

Η αύξηση στη τιμή των υγρών καυσίμων μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης επαναφέρει αναπόφευκτα το ερώτημα του κατά πόσο οι πόλεις μπορούν να αντέξουν τις χιλιάδες των οχημάτων που μετακινούνται σε ημερήσια βάση, αλλά και το εάν οι επόμενες γενιές θα αντέξουν την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής εξαιτίας της ρύπανσης.

"Αυτό που ζητάει σήμερα ο πολιτισμένος κόσμος απ΄όλους -και βεβαίως και από τους Έλληνες- είναι αυτοσυγκράτηση και λιγότερη παραγωγή ρύπων, γιατί ο πλανήτης πια πεθαίνει", ανέφερε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Θάνος Βλαστός, συγκοινωνιολόγος του ΕΜΠ.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο WWF εκτιμά ότι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα μπορούσε να είναι και σημαντική, καθώς αποτελεί μέτρο που λογίζεται σαν θετικό για το περιβάλλον. "Για να γίνει έτσι και για να μπορούμε να μιλάμε για 'πράσινη' αναμόρφωση θα πρέπει πάντα αυτά τα μέτρα να συνοδεύονται και από αντίστοιχη μείωση στην φορολόγηση της ιδιοκτησίας", τονίζει.

Προϋπόθεση για τους συγκοινωνιολόγους της περαιτέρω φορολόγησης της χρήσης του ΙΧ θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των μέσων μεταφοράς. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης μια φθηνή και αποτελεσματική λύση είναι ένα ταχύ δίκτυο λεωφορειόδρομων.

Πάντως, η αύξηση της βενζίνης έχει ήδη περάσει σε όλα σχεδόν τα πρατήρια της Αττικής, με την αμόλυβδη να πωλείται από 1,219 έως και 1,339 το λίτρο και ήδη παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση. "Πελάτες που έρχονταν και έλεγαν γέμισέ το, τώρα λένε 20 ευρώ", δήλωσε χαρακτηριστικά την κάμερα της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο κ. Κώστας Αγαπητός, ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων.[ΣΚΑΪ]

2.Gadget για ξεχασιάρηδες...ιδιοκτήτες!

Αν έχετε πολλά στο κεφάλι σας και δεν θυμάστε πότε πήγατε βόλτα το σκύλο σας, πότε τον ταϊσατε ή πότε πρέπει να πάρει φάρμακο, μπορείτε να βασιστείτε στο Dog-e-Minder.

Είναι μια αδιάβροχη συσκευή με 3 μόνο κουμπάκια που τοποθετείται στο κολλάρο του σκύλου (όπως οι ταυτότητες) και σας βοηθά να θυμάστε αν πήγατε βόλτα, αν το ταϊσατε κ αν πήρε το φάρμακο του (ένα κουμπί για κάθε ένα). Αν έχετε κάνει κάποιο από τα παραπάνω, απλά πατάτε το κουμπί για 3 δευτερόλεπτα και καταγράφεται. Θα μπορούσατε να το κάνετε απλά με ένα στυλό και ένα χαρτί...αλλά δεν μπορεί να το κουβαλά ο σκύλος πάνω του...Αυτό είναι το επιχείρημα των κατασκευαστών.

Η τιμή του είναι 19.95 δολλάρια.[adespoto.gr]

3.Το κλίμα στη Β. Ελλάδα επηρέασε τις αρκούδες

Οι αρκούδες που ζουν ελεύθερες στη φύση, έπεσαν σε χειμερία νάρκη ένα μήνα αργότερα, λόγω της καλοκαιρίας. Αντίθετα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Αρκτούρου, οι αρκούδες που ζουν σε αιχμαλωσία, έχουν «κοιμηθεί» από τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

«Είναι λογικό να έχουν αυτή τη χρονική διαφορά, γιατί οι αρκούδες που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας έχουν απόκλιση από τον φυσικό βιολογικό κύκλο» εξηγεί η Βάσω Πετρίδου.

Από έρευνες που έγιναν σε περιοχές όπου ζουν αρκούδες, διαπιστώθηκε ότι ήδη έχουν φωλιάσει από τα μέσα Ιανουαρίου, λίγο αργότερα από ότι συνηθίζεται, εξαιτίας του σχετικά καλού καιρού, συμπλήρωσε η κ. Πετρίδου.

«Οι 13 αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο, έχουν κοιμηθεί νωρίτερα και το καταφύγιο έχει κλείσει τις πόρτες του στους επισκέπτες» κατέληξε η ίδια.

Είναι σημαντικός ο χειμέριος ύπνος για την αρκούδα, αφού την προστατεύει από την έλλειψη τροφής λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη φύση.

Οι αρκούδες που ζουν στο καταφύγιο είναι στειρωμένες, λόγω ότι δεν πρέπει να αναπαράγονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

«Τα μικρά δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια, κατά την απελευθέρωσή τους, να επιβιώσουν στο δάσος» συμπλήρωσε η κ. Πετρίδου.[econews]

4.Δίκτυο Μεσόγειος SOS: άμεση έρευνα για τα ραδιενεργά απόβλητα της Μαφίας


Η ΜΚΟ Δίκτυο Μεσόγειος SOS, επαναφέρει το θέμα των τοξικών και ραδιενεργών αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αποστέλλοντας επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία, την οποία συνυπογράφουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ερευνητικά κέντρα, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η εν λόγω υπόθεση, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της.

Η πιθανότητα σκόπιμης απόρριψης ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων σε ελληνικό θαλάσσιο χώρο ή στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, αποτελεί σοβαρότατη απειλή, η οποία χρήζει την άμεση και καίρια παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων.

Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente, που ήδη από το 1990 καταγγέλλει τη διακίνηση τοξικών αποβλήτων και τη διάθεσή τους στο βυθό της θάλασσας, εκτιμά πως περισσότερα από 637 «δηλητηριώδη» πλοία βρίσκονται σήμερα βυθισμένα και κρυμμένα στη Μεσόγειο, κάποια από τα οποία μάλιστα στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου.

Στην εν λόγω επιστολή των επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, ζητείται η σύσταση εξειδικευμένης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία σε συνεργασία και με τις Ιταλικές αρχές, θα συλλέξει και αξιολογήσει όλα τα κρίσιμα στοιχεία, ούτως ώστε να προωθηθεί άμεσα η βέλτιστη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι υποψίες για ραδιενεργά και τοξικά φορτία στα πλοία, που βρίσκονται διάσπαρτα στο βυθό της Μεσογείου, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες τόσο για την δημόσια υγεία, όσο και για τον θαλάσσιο πλούτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω θέμα, αφορά την εσκεμμένη βύθιση δεκάδων πλοίων που μετέφεραν πυρηνικά αλλά και επικίνδυνα απόβλητα από τη Μαφία εδώ και 20 χρόνια.[Δίκτυο Μεσόγειος SOS / econews]

5.Καλαμάτα: τα σκουπίδια «πνίγουν» την πόλη

Το πρόβλημα με τα σκουπίδια στη πόλη της Καλαμάτας είναι τεράστιο, μετά την απόφαση των κατοίκων των χωριών, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στη χωματερή της Μαραθόλακας, να την κλείσουν, ύστερα και από δικαστική απόφαση για απαγόρευση της λειτουργίας της, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νικόλαος Μπασακίδης, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους των κατοίκων, όπου προέκυψε ότι αποτελεί κοινό τόπο και για τις δύο πλευρές, η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης χωματερής και αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Για το εν λόγω ζήτημα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Φώτη Χατζημιχάλη.

Ο εισαγγελέας Καλαμάτας διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα των σκουπιδιών και το κλείσιμο της χωματερής.[econews]

6.Μποτάκια σκύλων: ένα χρήσιμο αξεσουάρ για χαμηλές θερμοκρασίες

Μπορεί να σας φαίνεται μια υπερβολή, που θα έκανε μόνο μια...Paris Hilton όμως τις κρύες μέρες του χειμώνα εξυπηρετούν έναν πρακτικό σκοπό.

Το αλάτι που σκορπίζεται στους δρόμους για το χιόνι, μπορεί να ερεθίσει τα μαξιλαράκια στις πατούσες των σκύλων. Ράτσες όπως τα Χάσκι σίγουρα είναι συνηθισμένες στο χιόνι και τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά πιο κοντότριχες ράτσες όπως τα Γουϊπετ, τα Πιτ μπουλ ή τα Τσιουάουα που έχουν λιγότερες τρίχες στις πατούσες τους είναι ευαίσθητες σε αυτό το θέμα και μπορεί να χρειαστούν προστασία για να μην ''ανοιξουν'' οι πατούσες τους από το κρύο. Την λύση δίνουν τα μποτάκια για σκύλους... Παρότι θα βρείτε και στη χώρα μας τέτοια σκυλοπαπουτσάκια, θυμηθείτε ότι δεν έχουμε ούτε
πολικό κρύο, ούτε αλάτι στους δρόμους....Οσοι όμως μένετε σε περιοχές όπου χιονίζει και έχετε μικρόσωμα σκυλάκια καλό θα ήταν να προστατέψετε τις πατούσες τους όταν παίζετε στο χιόνι. Όπως και τα πλατουδάκια σκύλων, είναι για προστασία από το κρύο και όχι διακοσμητικά...[adespoto.gr]

7.Αναστέλλεται προσωρινά η εκτροπή του Αχελώου


Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου με απόφαση της Ολομέλειας του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση» (WWF Ελλάς), τονίζοντας ότι με τη λειτουργία των έργων θα επέλθει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, κλονισμός του οικοσυστήματος και επιβάρυνση του ποταμού.

Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ κ.λπ.

Ειδικότερα, η WWF Ελλάς υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η συνέχιση των έργων θα έχει ως αποτέλεσμα να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η φέρουσα ικανότητα του Αχελώου, να αλλάξει λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών το κλίμα, με επιπτώσεις στο Δέλτα και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, να υποβαθμισθεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου, να εκλείψει ολόκληρος ο οικισμός της Μεσοχώρας και τμήματα πολλών άλλων παρόχθιων οικισμών και να αφανισθούν δάση και δασικές εκτάσεις επιφάνειας 17.510 στρεμμάτων από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων.

Από την πλευρά του το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής δεν έχουν δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, ενώ η διακοπή των εργασιών θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου λόγω διάλυσης της σύμβασης, που ανέρχεται περίπου στο ένα εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται, ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.[ΣΚΑΪ]

8.Gazprom: παράλογα τα σχέδια της Βρετανίας για τις ανεμογεννήτριες

«Παράλογο» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, το σχέδιο της Βρετανίας για την εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών και αντιπρότεινε την κατασκευή περισσότερων αγωγών φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τη Guardian, ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Βρετανία θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης.

Παράλληλα επισήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι δυνατό να καλύψει μέχρι το 2020 το 1/3 των αναγκών της σε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς «τη συμβολή» του φυσικού αερίου.

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η επίτευξη των στόχων για μείωση των εκπομπών θα είναι σαφώς μικρότερο αν η Βρετανία αντικαταστήσει τους σταθμούς παραγωγής λιθάνθρακα με εγκαταστάσεις φυσικού αερίου παρά με αιολικά πάρκα.

«Αν δεν θέλουμε να δούμε τους σχεδιαστές της στρατηγικής για το 2020 αποκεφαλισμένους σε μια πλατεία, δε νομίζω ότι πρέπει να ξεχάσουμε το φυσικό αέριο. Εμείς στη Gazprom θεωρούμε ότι το φυσικό αέριο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ισότιμη βάση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού κολοσσού.

Πολλές εταιρείες ενέργειας φοβούνται ότι η Βρετανία δεν θα πετύχει τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει μέχρι το 2020. Το φυσικό αέριο προωθείται ως ένα από τα καθαρότερα ορυκτά καύσιμα που συμβάλλει δραστικά στη μείωση των εκπομπών.[econews]

9.Σύνοδο κορυφής για τη σωτηρία της Βαλτικής

Οι αρχηγοί κρατών που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα συμμετέχουν σε μια σύνοδο κορυφής για τη σωτηρία της Βαλτικής στο Ελσίνκι, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Τρία χρόνια πριν, οι 9 χώρες είχαν θέσει ως στόχο μέχρι το 2021 την απορρύπανση της Βαλτικής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φοβούνται την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, καθώς υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα «σκοτώσει» τη θαλάσσια ζωή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Ρωσικός στρατός έριξε πυρηνικά απόβλητα στη Βαλτική θάλασσα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του σουηδικού κρατικού καναλιού SVT.

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ τα ραδιενεργά υλικά προέρχονταν από στρατιωτική βάση που βρισκόταν στη Λετονία και απορρίφθηκαν στα σουηδικά ύδατα.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Στην εν λόγω σύνοδο θα συμμετέχει και ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin.

Η Greenpeace συμβουλεύει τις έγκυες γυναίκες να αποφεύγουν την κατανάλωση ψαριών από τη Βαλτική καθώς τη χαρακτηρίζει μια από τις πιο μολυσμένες θάλασσες του κόσμου.

Περισσότερο από 90 εκατομμύρια άνθρωποι, ζουν γύρω από τη θάλασσα της Βαλτικής και είναι επιτακτική ανάγκη οι ηγέτες να λάβουν δραστικά μέτρα στην εν λόγω σύνοδο για τη σωτηρία της.

Ο στόχος για τη σωτηρία της Βαλτικής έχει ήδη τεθεί. Τώρα θα πρέπει οι κυβερνήσεις να βρουν τις κατάλληλες λύσεις για να επιτευχθεί.[econews]

10.Νέο πρόστιμο στη ΔΕΗ


Νέο πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στη ΔΕΗ, για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ορυχείου Καρδιάς.

Το κλιμάκιο ελέγχου διαπίστωσε εκπομπές μεγάλων ποσοτήτων σκόνης, κυκλοφορία ακάλυπτων φορτηγών που μετέφεραν λιγνίτη και ποσότητες τέφρας σε χωματόδρομο στο ορυχείο. [ΣΚΑΪ]

11.Κρήτη : Άγνωστος έδεσε μέσα σε τσουβάλι 2 σκυλιά και τα πέταξε μέσα σε φρεάτιο ποταμού

Δεν έχουν τέλος οι βαρβαρότητες κατά σκύλων, αφού μια ακόμη έγινε γνωστή σε βάρος δύο σκύλων, όταν άγνωστος τα έδεσε μέσα σε τσουβάλι και τα πέταξε μέσα σε φρεάτιο του ποταμού του Κατσαμπά.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται να αναδείξει για ακόμη μια φορά τα αρρωστημένα μυαλά που συνεχίζουν να ξεσπούν σε βάρος των αθώων τετράποδων, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα άγρια ένστικτά τους.

Ένα συμβάν το οποίο σημειώθηκε λίγες μόλις μέρες μετά από την εγκληματική πράξη αγνώστου να πετάξει έναν άρρωστο σκύλο μέσα στο ρέμα του Καρτερού, αλλά και την κίνηση κάποιου να δέσει και να παρατήσει στο έλεος του Θεού μια θηλυκή σκυλίτσα, με τα νεογέννητα κουτάβια της, έξω από τις Τεχνικές Σχολές στη Νέα Αλικαρνασσό.

Το σκυλί που πετάχτηκε στον Καρτερό ήταν βαριά άρρωστο, αφού έπασχε από καρκίνο, όμως αυτό φαίνεται πως δεν συγκίνησε καθόλου τον ιδιοκτήτη του, που προτίμησε αντί να του συμπαρασταθεί, να τον πετάξει στο νερό για να πνιγεί.

Μέσα σε τσουβάλι

Στην περίπτωση στον Κατσαμπά, τα δύο σκυλιά είχαν πεταχτεί στο χείμαρρο κάτω από τη λεωφόρο Καζαντζίδη, από ασυνείδητο, ο οποίος ήθελε να τα εξοντώσει αφήνοντάς τα να πεθάνουν είτε από την ασιτία, είτε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, τα οποία φουσκώνουν, όταν σημειώνονται ισχυρές βροχοπτώσεις.
Για καλή τους τύχη όμως τα δύο σκυλιά σώθηκαν, χάρη στη βόλτα που έκανε ένας κάτοικος της περιοχής σε κοντινή απόσταση από τον τόπο του παραλίγο… εγκλήματος.
«Ένας ξάδερφός μου πήγε να κόψει καλάμια από την κοίτη του ποταμού για να φτιάξει έναν χαρταετό για τα παιδιά του. Στο σημείο που πήγε του φάνηκε ότι άκουγε κάποιο σκύλο να κλαίει, όχι απλώς να γαυγίζει. Και γυρίζοντας στο σπίτι, μου το είπε σοκαρισμένος. Αμέσως γυρίσαμε και οι δύο στο σημείο και αρχίσαμε να ψάχνουμε το γύρω χώρο για να βρούμε από πού προέρχεται το κλάμα. Μετά από λίγη ώρα αναζήτησης βρήκαμε μέσα στο κανάλι, σε μια από τις τεχνητές τρύπες που υπάρχουν το τσουβάλι με τα σκυλιά», αναφέρει μιλώντας στην «Τ» ο αυτόπτης μάρτυρας και ένας εκ των διασωστών των σκύλων κ. Νίκος Τσίγκος.

Άμεση επέμβαση
Τα σκυλιά σώθηκαν χάρη στην υπερπροσπάθεια των ανθρώπων που τα βρήκαν και των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Καλέσαμε την Πυροσβεστική, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας. Ήρθαν οι άνδρες της Υπηρεσίας και μόνο έτσι καταφέραμε να απεγκλωβίσουμε τους δύο σκύλους, που ήταν εξαιρετικά φοβισμένοι, για αυτό και δεν ξέραμε πώς θα αντιδρούσαν όταν θα μας έβλεπαν.
Όμως τα δύο ζωντανά, η μητέρα με το μικρό της κουτάβι, ήταν τόσο τρομοκρατημένα, που έφυγαν κατευθείαν από το σημείο και πήγαν να κρυφτούν μέσα στην αυλή του σπιτιού που πιστεύω ότι ήταν του ιδιοκτήτη τους», καταλήγει ο κ. Τσίγκος.[adespoto.gr]

12.Λαμία : Πυροβόλησε έξη (6) σκυλιά!


Επίδειξη… κτηνωδίας έκανε ένας κάτοικος της περιοχής Φρατζόμυλος στην Λαμία, εκτελώντας εν ψυχρώ έξη αδέσποτα σκυλιά το ένα μετά το άλλο, μόνο και μόνο επειδή τον ενοχλούσε η παρουσία τους κοντά στο σπίτι του!

Κάτοικοι της περιοχής βρήκαν τα άψυχα ζώα πεσμένα σε διάφορα σημεία κοντά στο κτήμα του δράστη και εξετάζοντάς τα διαπίστωσαν ότι είχαν πυροβοληθεί με κυνηγετικό όπλο…

Αμέσως κατήγγειλαν την ομαδική δολοφονία στα μέλη του τοπικού φιλοζωικού συλλόγου που είχαν αναλάβει την φροντίδα των άτυχων σκυλιών κι εκείνα ανέλαβαν να καταγγείλουν τον δράστη στην Αστυνομία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο… «Ράμπο» του Φρατζόμυλου είχε εκμυστηρευτεί σε έναν γείτονά του ότι δεν επιθυμούσε την παρουσία ζώων γύρω από την ιδιοκτησία του και ότι «θα έκανε τα πάντα για να τα ξεφορτωθεί»!

Πάντως, είχε φροντίσει να εξαφανιστεί μετά την μαζική εκτέλεση των σκυλιών.[adespoto.gr]

13.Ουρανοξύστες- αγροκτήματα




Οι ανησυχητικές ενδείξεις που υπάρχουν για την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού στο πλανήτη τα επόμενα 40 χρόνια, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έχον κινητοποιήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν εφικτές λύσεις, ώστε να εξασφαλιστεί ο επισιτισμός της ανθρωπότητας χωρίς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Για να τραφούν σήμερα οι 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στον πλανήτη, χρησιμοποιούνται εκτάσεις για τις καλλιέργειες και τους βοσκότοπους, οι οποίες ισοδυναμούν με την επιφάνεια ολόκληρης της Νότιας Αμερικής.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, ο πληθυσμός του πλανήτη θα έχει φτάσει περίπου τα 9,5 δισεκατομμύρια και το 80% θα κατοικεί σε αστικά κέντρα.

Ο μέσος άνθρωπος για να επιβιώσει χρειάζεται να καταναλώνει ημερησίως 1,500 θερμίδες και εκτιμάται ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες αγροκαλλιέργειας, σε 40 χρόνια για να μπορεί να τραφεί η ανθρωπότητα, θα χρειαστούν πάνω από 8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα να μετατραπούν σε αγροκαλλιέργειες.

Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί, γιατί δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα καλλιεργήσιμα εδάφη και αυτά που ήδη υπάρχουν εξαφανίζονται σιγά σιγά, λόγω της αυξανόμενης οικιστικής ανάπτυξης και της ερήμωσης της υπαίθρου.

Για την αντιμετώπιση των εν λόγω σοβαρών προβλημάτων, αρχιτέκτονες, μηχανικοί και αγρονόμοι προτείνουν ένα νέο μοντέλο τα αγροκτήματα- ουρανοξύστες (skyfarm, vertical farm).

Πρόκειται για πολυώροφα κτίρια, τα οποία θα λειτουργούν ταυτόχρονα και ως σταθμοί παραγωγής και ως σημεία διάθεσης των προϊόντων.

Ως καταλληλότερη μέθοδος για την καλλιέργεια των φυτών, προτείνεται η υδροπονία, η οποία ήδη χρησιμοποιείται με επιτυχία σε θερμοκήπια.

Η υδροπονία είναι μια μέθοδος φυτοκαλλιέργειας που χρησιμοποιεί τεχνικό υπόστρωμα αντί για χώμα.

Με την εν λόγω μέθοδο τα φυτά αναπτύσσονται με τις ρίζες τους μέσα σε νερό και θρεπτικά διαλύματα.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνεται χρήση ζιζανιοκτόνων, λόγω της απουσίας μυκήτων και ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι ανακυκλώνει το θρεπτικό διάλυμα, το οποίο επαναχρησιμοποιείται στη λίπανση.[econews]

14.«Πράσινη Δημοπρασία» από τον οίκο Christie


Στις 22 Απριλίου στο Rockefeller Center της Νέας Υόρκης, ο διάσημος οίκος Christie θα φιλοξενήσει την πρώτη «Πράσινη Δημοπρασία», η οποία συμπίπτει με τη 40η επέτειο της Ημέρας της Γης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian.

Στην «Πράσινη Δημοπρασία» θα προσφέρονται έργα τέχνης καθώς και διάσημοι celebrities, όπου «χτυπώντας» την καλύτερη προσφορά θα μπορεί κάποιος να κερδίσει μια ημέρα με ένα καλλιτέχνη ή ένα γεύμα.

Το σύνθημα της δημοπρασίας είναι «Μια προσφορά για να σωθεί ο πλανήτης».

Τα έσοδα θα διατεθούν σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς.

Στην επιτροπή υποδοχής της εν λόγω δημοπρασίας θα συμμετέχουν διάσημα ονόματα όπως ο Leonardo Di Caprio, o Harrison Ford, o Bob Fisher, o Ed Norton, η Salma Hayek και η Candice Bergen.

Όποιος «χτυπήσει» την καλύτερη προσφορά θα μπορεί να κερδίσει μια ημέρα με κάποιον καλλιτέχνη όπως με το ηθοποιό από την ταινία X-MEN, Hugh Jackman, ή να κερδίσει ένα γεύμα με τη διάσημη σχεδιάστρια νυφικών Vera Wang.

15.Στη... διελκυστίνδα η μελιτζάνα

Απόφαση για την καλλιέργεια ή όχι του πρώτου γενετικά τροποποιημένου τροφίμου στην Ινδία, θα λάβει την Τετάρτη η κυβέρνηση της χώρας.

Πρόκειται για μελιτζάνα η οποία περιέχει τοξικό γονίδιο που σκοτώνει τα παράσιτα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι επιπτώσεις του τοξικού αυτού γονιδίου στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι πλήρως γνωστές, ενώ αν ένας γενετικά τροποποιημένος σπόρος απελευθερωθεί στο περιβάλλον, δεν μπορεί να εξαφανιστεί.

Ετησίως, η Ινδία εξάγει στη Μεγάλη Βρετανία 258 τόνους μελιτζάνες.

Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα στην Ινδία, η αγροτική παραγωγή της χώρας θα πρέπει να αυξηθεί κατά 50% ως το 2050.

Σύμφωνα με τις εταιρείες παραγωγής γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. [ΣΚΑΪ]

16.Ο Αμαζόνιος κινδυνεύει…

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας και του Εκουαδόρ έλαβαν δύο αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπου στο επίκεντρο και στις δύο περιπτώσεις, βρίσκεται ο Αμαζόνιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Πριν λίγες μέρες, η κυβέρνηση Λούλα της Βραζιλίας, ενέκρινε την κατασκευή ενός μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στο κρατίδιο του Παρά, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Αμαζονίου.

Οι οικολογικές αντιδράσεις και οι κοινότητες των ιθαγενών αντέδρασαν έντονα με την εν λόγω απόφαση.

Το εν λόγω έργο, το οποίο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, αναμένεται να εφοδιάσει με ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερα από 23 εκατ. νοικοκυριά.

Εκφράζονται φοβίες ότι το συγκεκριμένο έργο θα προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο περιβάλλον αλλά και στις ζωές των 40,000 ιθαγενών.

Ο πρόεδρος Λούλα δήλωσε ότι η ανάπτυξη της χώρας απαιτεί την κατασκευή άλλων 70 φραγμάτων σε διάφορα σημεία του Αμαζονίου, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Στο Εκουαδόρ, ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα προσπαθεί να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα στη διάσωση ενός σημαντικού εθνικού πάρκου στον Αμαζόνιο.

Συγκεκριμένα, πριν 3 χρόνια προώθησε το «πρόγραμμα Γιασουνί», με στόχο τη διατήρηση του ομώνυμου εθνικού πάρκου, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, αλλά και πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα στο υπέδαφός του.

Ο Ραφαέλ Κορέα ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την καταβολή 3 δις δολαρίων για τα επόμενα 13 χρόνια, προκειμένου να μην προχωρήσει στην άντληση τους.

Η απάντηση της διεθνούς κοινότητας δεν κρίθηκε ικανοποιητική από το Εκουαδόρ.

Ο πρόεδρος Κορέα τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την διακοπή του εν λόγω προγράμματος και την έναρξη εργασιών για την άντληση πετρελαίου.

Η απόφαση του, προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Φάντερ Φαλκονί, ο οποίος έκανε τις διαπραγματεύσεις, καθώς και της υπεύθυνης τεχνικής ομάδας.

Ο πρόεδρος τελικά υπαναχώρησε αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης.[econews]

17.Αρκτούρος: έκθεση φωτογραφίας στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών


Ένα νέο προγραμματισμένο δρομολόγιο με προορισμό την «Άγρια Ζωή» εγκαινίασε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σε συνεργασία με τον Αρκτούρο, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας «Ταξίδι στην Άγρια Ζωή», με θέμα την άγρια ζωή και τις ορεινές περιοχές που αποτελούν το αντικείμενο της δράσης του Αρκτούρου.

Φωτογράφοι φύσης, εθελοντές και ερευνητές του Αρκτούρου, αναλαμβάνουν να σας συστήσουν τους πρωταγωνιστές των ελληνικών ορεινών δασών, τις μοναχικές αρκούδες και τους παρεξηγημένους λύκους, υπό την ισχυρή προστασία ελληνικών ποιμενικών σκύλων και σε φόντο σπάνιων οικοτόπων.

Τα ίχνη της αρκούδας θα μας οδηγήσουν στο συναρπαστικό «Ταξίδι στην Άγρια Ζωή», που συμπληρώνεται με ενημέρωση σχετικά με την απειλούμενη άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον, τις δράσεις για τη διατήρησή τους και την αρμονική συνύπαρξη με τον άνθρωπο.

Από το χώρο της έκθεσης δεν θα μπορούσε να λείπει και η μυθολογική σύνδεση του Αρκτούρου με την περιοχή της Βραυρώνας, όπου στην αρχαιότητα νεαρές ιέρειες, οι «Μικρές Άρκτοι», λάτρευαν τη θεά Άρτεμη στο ομώνυμο ιερό.

Τη Βραυρώνα, περιοχή με μεγάλη οικολογική αξία, προστατεύει το αεροδρόμιο με περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του φιλοξενούνται μόνιμα πιστά αντίγραφα αγαλματιδίων που αναπαριστούν τις «Μικρές Άρκτους».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 30 Απριλίου, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης του αεροδρομίου (Αναχωρήσεις, Είσοδος 3).[Αρκτούρος / econews]