promotional banner

Το φυλλικό οξύ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη ενοχοποιείται για άσθμα στο παιδί


Γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέως σε προχωρημένη εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει άσθμα το παιδί τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.

Σε φυσιολογική μορφή, το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και ορισμένους ξηρούς καρπούς και συνήθως συνιστάται σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν για να προληφθούν νευρολογικά προβλήματα τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η Αυστραλιανή έρευνα ανακάλυψε ότι γυναίκες που συνέχιζαν να λαμβάνουν φυλλικό οξύ σε προχωρημένη εγκυμοσύνη είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδί που θα εμφάνιζε άσθμα.

Ο Michael Davies, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, δήλωσε ότι σημαντικό ποσοστό γυναικών λαμβάνει συμπληρώματα φυλλικού οξέως σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν επειδή πιστεύει ότι είναι εντελώς ωφέλιμα. Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό, αλλά επειδή είναι τόσο σημαντικό και βιοδραστικό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, πρόσθεσε ο ερευνητής.

Από τις 550 γυναίκες που μελετήθηκαν, όσες έλαβαν τα συμπληρώματα φυλλικού οξέως πριν συλλάβουν και για διάστημα όχι μεγαλύτερο από μερικές εβδομάδες εγκυμοσύνης δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν τα παιδιά τους άσθμα.

Οι γυναίκες που έλαβαν φυλλικό οξύ τις εβδομάδες 16 έως 30 της εγκυμοσύνης αύξαναν τον κίνδυνο να εμφανίσει άσθμα το παιδί τους κατά περίπου 30%, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Epidemiology.’

Ο Davies δήλωσε ότι τα ευρήματα θα πρέπει να καθησυχάζουν γυναίκες που λαμβάνουν φυλλικό οξύ για να εμποδίσουν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, καθώς δεν φάνηκαν ενδείξεις για τη λήψη τους στην αρχή της εγκυμοσύνης και εμφάνισης άσθματος.

Πρόσθεσε ότι μια διατροφή πλούσια σε φυσικό φυλλικό οξύ δεν φέρει αυξημένο κίνδυνο άσθματος για το μωρό.[American Journal of Epidemiology / iatronet]