promotional banner

Ρινοπλαστική, μια αισθητική και λειτουργική επέμβαση


Γράφει ο Πέτρος Δ. Πάλμος
Πλαστικός χειρουργός Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ρινοπλαστική μπορεί να είναι μια αισθητική επέμβαση, μια επανορθωτική, αλλά μπορεί να είναι και μια λειτουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της αναπνοής. η οποία γίνεται με γενική αναισθησία. Τοπική αναισθησία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρά προβλήματα κυρίως για την αποκατάσταση της κορυφής.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι η επέμβαση αυτή μπορεί να είναι μια αισθητική-λειτουργική επέμβαση, μπορεί να είναι μια επέμβαση μετά από αποτυχημένη προηγηθείσα ρινοπλαστική αλλά και επανορθωτική σε περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών η μετατραυματικών δυσμορφιών.

Ο χειρουργικός χρόνος μπορεί να κυμανθεί από 40 λεπτά μέχρι 3 ώρες ανάλογα με την χειρουργική δυσκολία. Ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα δηλαδή μια μύτη που να ταιριάζει στο «συγκεκριμένο πρόσωπο» ώστε κανείς να μη μπορεί να θυμηθεί πώς ήταν πριν η μύτη του, χρειάζεται από τον χειρουργό μια σωστή διάγνωση των ανωμαλιών της να πάρει πληροφορίες από τον ενδιαφερόμενο για την αισθητική αντίληψή του και να γίνει μια σωστή εκτέλεση των συμφωνηθέντων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Μια επέμβαση που δεν ταιριάζει στο πρόσωπο και «φαίνεται χειρουργημένη» προέκυψε από διαγνωστικό και στη συνέχεια χειρουργικό λάθος. Τα λειτουργικά προβλήματα της μύτης όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινική βαλβίδα, κόγχες κλπ πρέπει να διορθώνονται από τον ίδιο χειρουργό. Μια «στραβή μύτη» είναι αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης χειρουργικής διόρθωσης του διαφράγματος από τον πλαστικό χειρουργό.

Τα κορίτσια μπορούν να υποστούν μια ρινοπλαστική από την ηλικία των 16 ετών ενώ τα αγόρια μετά την ηλικία των 18, όταν δηλαδή ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους. Η προεγχειριτική διαδικασία περιλαμβάνει τον εργαστηριακό προεγχειριτικό έλεγχο που γίνεται την ίδια μέρα της χειρουργικής επέμβασης.

Η μετεγχειριτική πορεία είναι εύκολη και ανώδυνη. Απλά παυσίπονα (depon κλπ) μπορεί να χρειαστούν. Η ασθενής φέρει έναν πλαστικό νάρθηκα στη μύτη και ταμπόν στα 2 ρουθούνια. Τα ταμπόν αφαιρούνται την 2η μετεγχειρητική ημέρα ενώ ο νάρθηκας αφαιρείται την 10η ημέρα. Οι μώλωπες που εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο μέχρι την ημέρα της αφαίρεσης του νάρθηκα, έχουν εξαφανιστεί.

Το οίδημα στα μάτια επιδεινώνεται την επόμενη μέρα από το χειρουργείο αλλά 5-6 μέρες μετά αυτό έχει φύγει σχεδόν τελείως. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα ένα υπολοιπόμενο οίδημα παραμένει για μερικούς μήνες. Το οποίο όμως δεν είναι εμφανές και έτσι η ασθενής μπορεί να εμφανιστεί από την 12η ημέρα.

Σε όλες τις επεμβάσεις και κυρίως στη ρινοπλαστική απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης για 4 μέρες πριν την επέμβαση.[lifeMAG]