promotional banner

Τροφές που χαλαρώνουν τα νευρικά κορίτσια!


Η λίστα με τις καθημερινές σου υποχρεώσεις ξεπερνά τις σελίδες τόμου εγκυκλοπαίδειας. Η πίεση στη δουλειά ή το σπίτι είναι αρκετή για να σε κάνει να βγεις εκτός εαυτού και φυσικά τα νεύρα που σου δημιουργούνται δεν κάνουν πιο εύκολη την κατάσταση. Υπάρχει λύση σε αυτό το φαύλο κύκλο; Ποιές τροφές μπορούν να καλμάρουν τα νεύρα σου που είναι στην τσίτα;

1. Ναι στα φρούτα του δάσους: οι υδατάνθρακες που περιέχονται στους φρουτένιους αυτούς καρπούς μπορεί να καθυστερήσει την επεξεργασία της ζάχαρης, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν θα καταπολεμήσει την έκκριση κορτιζόλης. Η κορτιζόλη αποτελεί την νούμερο ένα στρεσογόνα ορμόνη στο σώμα.

2. Ναι στο αβοκάντο και τη σος γκυοακαμόλε:
το αβοκάντο περιέχει όλη εκείνη την ποσότητα βιταμίνης Β που χρειάζεται το σώμα για να αναδομήσει τα νευρικά και εγκεφαλικά κύτταρα.

3. Πιάσε μια χούφτα ξηρούς καρπούς:
τα καρύδια θα αναπληρώσουν τη χαμένη εξαιτίας του στρες, βιταμίνη Β, ενώ τα κάσιους είναι πλούσια σε σίδηρο και τα αμύγδαλα θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση της βιταμίνης Ε που χρειάζεσαι για να χαλαρώσεις. Προτίμησε τους καρπούς με το τσόφλι τους. Και μόνο η προσπάθεια να σπάσεις τα καρύδια ή τ' αμύγδαλα, θα διώξει τα έξτρα νεύρα που σε διακατέχουν στη στιγμή.

4. Ξεφλούδισε ένα πορτοκάλι:
το διάλειμμα για να ξεφλουδίσεις το πορτοκάλι θα ηρεμήσει το ταραγμένο πνεύμα σου και η βιταμίνη C που θα πάρει το σώμα σου, θα σε αναζωογονήσει εξίσου.

5. Αν τα νεύρα, δεν λένε να περάσουν, πες ναι στους παχυντικούς μεν, αλλά χαλαρωτικούς υδατάνθρακες.
Οι υδατάνθρακες έχουν την ιδιότητα να παράγουν την νεύρο διαβιβαστική σεροτονίνη που μπορεί να προσφέρει το αίσθημα χαλάρωσης που χρειάζεσαι. Μια τροφή γεμάτη σεροτονίνη είναι και η σοκολάτα. Για μεγαλύτερης διάρκειας ηρεμιστικά αποτελέσματα, μην πεις όχι σε συνδυασμούς υδατανθράκων, όπως είναι οι παρακάτω:

Α. Ζυμαρικά ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας

Β. Ποπ κορν ή τορτίγιες

Γ. Γλειφιτζούρια

Δ. δημητριακά χωρίς γάλα

Ε. Μέλι

6. Μια βιταμίνη που είναι απαραίτητη για την παραγωγή σεροτονίνης είναι η Βιταμίνη Β6.
Οπότε, σιγουρέψου ότι σε περιόδους που τα νευράκια σου είναι τσατάλια, καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6.

Α. Μπανάνες

Β. Γλυκοπατάτες

Γ. Δημητριακά ολικής άλεσης

Δ. Πατάτες

7. Το ασβέστιο είναι ακόμα ένα στοιχείο που μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα εκνευρισμού στις γυναίκες που υποφέρουν από προ εμμηνορροϊκό σύνδρομο. Η δράση του ασβεστίου δεν είναι τόσο γρήγορη όσο άλλων τροφών υψηλών σε υδατάνθρακες αλλά η συστηματική πρόσληψη ασβεστίου, σίγουρα θα σε βοηθήσει να παραμένεις πιο ψύχραιμη, ακόμα και μπροστά στα πιο εκνευριστικά προβλήματα.

8. Το χαμομήλι: χρησιμοποιούνταν ήδη από το 1800 για να θεραπεύσει την υστερία. Ακόμα και σήμερα, το χαμομήλι θεωρείται ένα άκρως χαλαρωτικό αφέψημα που κατευνάζει τα νεύρα. Ταυτόχρονα έχει και άλλες καταπραϋντικές ιδιότητες, όπως η χαλάρωση από κράμπες και τα προβλήματα χώνεψης που σχετίζονται με διαταραχές στομάχου. [πηγή]