promotional banner

Τρώγοντας έξω έχοντας διαβήτη

Ακόμα και όταν έχετε διαβήτη δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην απολαύσετε κάποιο γεύμα εκτός σπιτιού.

Εντούτοις, όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη, θα πρέπει να προγραμματίσουν τα γεύματα εκτός σπιτιού προσεκτικά. Συζητήστε αυτό με το γιατρό σας.

Συντάκτης:Ευμένη Π. Καραφυλλίδη (BSc ( Hons ), MSc, NYSCDN Κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΙΑΣΩ General )

Σημεία που πρέπει να θυμάστε:

- προσπαθήστε η ώρα κατανάλωσης του γεύματος να μην έχει απόκλιση (πάνω από 2 ώρες) από το συνηθισμένο σας πρόγραμμα
- εάν λαμβάνετε ινσουλίνη, μπορεί να χρειαστείτε ένα μικρό σνάκ προτού φύγετε από το σπίτι.
- εάν το γεύμα σας δεν περιέχει ικανοποιητική ποσότητα υδατάνθρακα (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα, ψωμί), ζητήστε επιπλέον ποσότητα ψωμιού ή ρυζιού

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος ή εάν τρώτε έξω τακτικά, τα ακόλουθα σημεία μπορούν να φανούν χρήσιμα:
- τα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα λίπους και θερμίδων π.χ. τηγανιτά, σάλτσες και ντρέσινγκ είναι καλύτερα να τα αποφεύγετε
- εάν επιλέξετε ψητή πατάτα, ζητήστε τη χωρίς βούτυρο
- τα επιδόρπια στα εστιατόρια είναι συχνά υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λίπος. Οι καταλληλότερες επιλογές είναι το παγωτό, το sorbet, οι φράουλες με κρέμα (χωρίς ζάχαρη) και η φρέσκια φρουτοσαλάτα ή φρουτοσαλάτα κονσέρβας σε νερό.

Οινοπνευματώδη ποτά

- Καταναλώνετε αλκοόλ με σύνεση. Οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν το 1 ποτήρι τη φορά και οι άντρες τα 2 ποτήρια τη φορά. Προσπαθήστε να προσθέτετε νερό ή αναψυκτικά με χαμηλές θερμίδες (light) στα οινοπνευματώδη ποτά. Ποτέ μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι γιατί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να πέσουν πολύ χαμηλά.

Γρήγορo φαγητό, διεθνής κουζίνα

Η ιταλική κουζίνα (πίτσα ή ζυμαρικά) αποτελεί καλή επιλογή για τους διαβητικούς. Περιέχουν υδατάνθρακες και συνήθως όχι πάρα πολλά λίπη. Προτιμήστε τα σε μορφές ολικής αλέσεως εάν υπάρχουν.
Η κινέζικη κουζίνα συνήθως είναι υψηλής περιεκτικότητας λίπους. Επιλέξτε βρασμένο στον ατμό ρύζι ή βρασμένα noodles. Τα γλυκά και ξινά πιάτα είναι καλό να αποφεύγονται.
Η ινδική κουζίνα συνήθως είναι υψηλής περιεκτικότητας λίπους. Το Tandoori ή τα πιάτα Tikka είναι οι καλύτερες επιλογές.[πηγή]