promotional banner

Γονίδια συνδέονται με το αυξημένο λίπος στην κοιλιά

Νέα έρευνα ρίχνει φως στην πιθανή σχέση μεταξύ γονιδίων και αυξημένου λίπους στην κοιλιά.

Οι συμμετέχοντες σε γαλλική έρευνα φάνηκε πως εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να έχουν λίπος γύρω από την κοιλιά αν είχαν συγκεκριμένο γενετικό χαρακτηριστικό. Παράλληλα, όσο περισσότερα χαρακτηριστικά είχαν τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος για αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς.

Η έρευνα εστίασε στο μεταβολικό σύνδρομο, κατάσταση στην οποία η κοιλιακή παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση συνδυάζονται και αυξάνουν τον κίνδυνο αρκετών νόσων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιόπαθεια και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν 1.754 Γάλλους για 7,5 χρόνια και κατέγραψαν τις διατροφικές τους συνήθειες. Ανακάλυψαν ότι αν έφεραν κάποιο από 5 γενετικά χαρακτηριστικά διπλασίαζαν τον κίνδυνο κοιλιακής παχυσαρκίας, ενώ η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αύξανε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, ανακάλυψαν επίσης πως αν οι εθελοντές έφεραν ένα από τα γενετικά χαρακτηριστικά δεν αύξαναν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Η Sandon, του Πανεπιστημίου του Τέξας, δήλωσε ότι η έρευνα δεν επιβεβαιώνει ότι το γενετικό χαρακτηριστικό οδηγεί άμεσα σε παχυσαρκία. Τα ευρήματα, δήλωσε δείχνουν σχέση και όχι αιτιατή σχέση.

Επίσης, δήλωσε ότι αν και η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του γονιδίου και της κοιλιακής παχυσαρκίας ορισμένοι εθελοντές κατανάλωναν περισσότερο από το 15,5% των θερμίδων τους από κορεσμένα λίπη.

Οι τρέχουσες συστάσεις, δήλωσε, είναι 10% για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους και 7% για όσους εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη και άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Η Sandon δήλωσε ότι οι ερευνητές αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως γενετικοί παράγοντες συνδέονται με την παχυσαρκία και πως αυτά τα γονίδια επηρεάζονται από το περιβάλλον και από τα συστατικά των τροφών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν γενετικές εξετάσεις που να εντοπίζουν τα συγκεκριμένα γονίδια.[Journal of Nutrition / iatronet]