Η πλαστική επέμβαση στα γεννητικά όργανα των γυναικών σημειώνει ραγδαία εξάπλωση, γεγονός που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ιατρικούς κύκλους.
Κάθε χρόνο, πάνω από 1.200 γυναίκες στην Αυστραλία καταφεύγουν σε αυτού του είδους την επέμβαση που ονομάζεται "labioplasty".
Οι γιατροί πιστεύουν ότι πολλές από αυτές τις επεμβάσεις δεν είναι απαραίτητες, η ανησυχία τους δε εστιάζεται στο γεγονός ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, γίνονται από γιατρούς που δεν είναι ειδικευμένοι.
Όσον αφορά στο σημείο αυτό, ο δρ. Γουίβερ εκτιμά ότι πολλές γυναίκες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, τονίζοντας ότι "οποιοσδήποτε προβαίνει σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις, αφενός μεν θα πρέπει να έχει την απαιτούμενη ειδικότητα, αφετέρου δε και την ικανότητα να προσπαθήσει να μεταπείσει τη γυναίκα που δεν χρειάζεται αυτή την επέμβαση".
Ένας άλλος επιστήμονας, ο δρ. Ταβακόλι, μέλος του Αυστραλιανού Συνδέσμου Πλαστικής Χειρουργικής, θα πει ότι κάνει αυτού του είδους τις επεμβάσεις τα τελευταία 7 χρόνια και βλέπει εκατό τοις εκατό αύξηση κάθε χρόνο.
"Ας μην ξεγελιόμαστε. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία θα μείνει. Προσωπικά έχω δει κάποια τρομακτικά αποτελέσματα. Σήμερα υπάρχουν τρεις κατηγορίες γιατρών που κάνουν αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Είναι οι πλαστικοί χειρουργοί, οι γυναικολόγοι και οι παθολόγοι στα ιατρεία τους χωρίς τον κατάλληλο φωτισμό, αναισθητικό και ό,τι άλλο απαιτείται για την επέμβαση. Ειδικά η τελευταία κατηγορία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, δεδομένου ότι υπάρχει φόβος να αφαιρεθεί επιπλέον δέρμα, και να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα".
Ο ίδιος θα πει ότι οι περισσότερες από αυτές τις επεμβάσεις, στην Αυστραλία, δεν είναι απαραίτητες.
"Προσωπικά πιστεύω ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή στους λόγους που γίνεται, να εξακριβωθεί δηλαδή αν είναι απαραίτητη μια τέτοιου είδους επέμβαση και κυρίως από ποιους γιατρούς εφαρμόζεται".[ΑΠΕ]