promotional banner

Πώς θα γλιτώσεις από το χανγκόβερ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Σίγουρα τα έτσουξες τα Χριστούγεννα και το ίδιο ετοιμάζεσαι να κάνεις και την Πρωτοχρονιά. Και για να μην αραδιάσουμε ένα σωρό λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να το παρακάνεις με το αλκοόλ το βράδυ της Παραμονής, καλύτερο είναι να γνωρίζεις πως θα γλιτώσεις από το χανγκόβερ, για να μην περάσεις την πρώτη ημέρα του χρόνου στο κρεβάτι με πονοκέφαλο!

Γιατί ας αρρωσταίνει το υπερβολικό αλκοόλ; πολύ απλά, το αλκοόλ ερεθίζει το έντερο σου -διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών στο στομάχι σου και αυξάνεται επικίνδυνα η παραγωγή οξέων με αποτέλεσμα να υποφέρεις από διάρροια. Ταυτόχρονα, μειώνονται τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και έτσι διαταράσσεται και ο ύπνος σου. Τέλος, με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνονται και τα ούρα που χάνεις και ως εκ τούτου αφυδατώνεσαι επικίνδυνα.

Αποτελεσματικά γιατροσόφια:

Α. Ο πιο εύκολος τρόπος για να αποφύγεις το χανγκόβερ, είναι και ο πιο προφανής: κατανάλωσε ένα χορταστικό γεύμα πριν την έξοδό σου.

Β. Έπειτα, φρόντισε να μην αναμείξεις το είδος του αλκοόλ που καταναλώνεις, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σφηνάκι.

Γ. Ανάμεσα στα ποτά, φρόντισε να καταναλώσεις πολύ νερό.

Δ. Αν όλα τα υπόλοιπα αποτύχουν (ή απλά ξεχάσεις να τα κάνεις), πάρε τα μέτρα σου λίγο πριν πας για ύπνο. Πιες όσο περισσότερο νερό ή και λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Μόνο έτσι θα αραιώσεις το αλκοόλ και θα αποφύγεις την αφυδάτωση που σου προκαλεί αυτούς τους απαίσιους πονοκεφάλους το πρωί μετά το ξενύχτι.

Αν παρόλα αυτά, ξυπνήσεις με πονοκέφαλο και έντονα τα συμπτώματα του Xανγκόβερ, μην το παρακάνεις με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που θα χρησιμοποιήσεις.

Απόφυγε τα σκευάσματα με ακετυλοσαλικυλικό οξύ που θα ενοχλήσουν ακόμα περισσότερο το έντερό σου και θα προκαλέσουν μεγαλύτερες κράμπες στο στομάχι σου. Προτίμησε εκείνα με παρακεταμόλη. Πάρε 2 χαπάκια ανά έξι ώρες και όχι περισσότερα που θα βλάψουν το συκώτι σου, τη στιγμή που αυτό ήδη εργάζεται σκληρά για να αποβάλλει το αλκοόλ από το σύστημά σου.

Αν σκέφτεσαι να πεις ναι σε ένα δυνατό σκέτο καφέ που θα σε ξυπνήσει, ξανασκέψου το. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης θα αυξήσει τα ούρα και θα βρεθείς ακόμα περισσότερο αφυδατωμένη στο τέλος.

Αν πάλι σκέφτεσαι να ξεπεράσεις το χανγκόβερ με περισσότερο αλκοόλ (επειδή κάποιος τάχα στο πρότεινε), το γεγονός από μόνο του δείχνει την εξάρτησή σου από το ποτό και καλύτερο θα ήταν να δεις το γιατρό σου.

Για τον ερεθισμό του έντερο ένα καλό πρωινό είναι ότι πρέπει. Πες ναι στις μπανάνες που αποδεικνύονται σωτήριες σε τέτοιες καταστάσεις. Εναλλακτικά, ένα τοστ με τυρί και λίγο τσάι, θα βοηθούσαν εξίσου.

Τέλος, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αποδεχτείς την κατάστασή σου. Κοιμήσου όσο περισσότερο μπορείς και μην κάνεις υπερβολικές κινήσεις. Έτσι κι αλλιώς, θα χρειαστούν κάποιες ώρες για να βγει το αλκοόλ από το σώμα σου.[πηγή]