promotional banner

EcoNews (3/2/2010) - Περιβαλλοντολογικό Δελτίο


Συνολικά 21 άρθρα συγκεντρώσαμε σήμερα στο δελτίο μας.

1.ΟΗΕ: 55 χώρες κατέθεσαν τις δεσμεύσεις τους για τις μειώσεις εκπομπών CO2


Συνολικά 55 χώρες κατέθεσαν τις δεσμεύσεις τους για τις μειώσεις των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, στα πλαίσια της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Οι εν λόγω χώρες αντιπροσωπεύουν το 78% των παγκόσμιων εκπομπών του CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal».

«Χρειάζονται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι εν λόγω δεσμεύσεις των χωρών, είναι σημαντικά δείγματα πως υπάρχει προθυμία, οι διαπραγματεύσεις για το Κλίμα να έχουν θετική κατάληξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Yvo de Boer, εκτελεστικός γραμματέας της Συνθήκης- Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Στις 55 χώρες που κατέθεσαν τις δεσμεύσεις τους περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Κίνα, η ΕΕ, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και η Νότιος Αφρική.

Η μη δεσμευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Δεκέμβριο στη Κοπεγχάγη, οι εκπρόσωποι από 192 χώρες, καλούσε τις κυβερνήσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να καταθέσουν τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Συμφωνία της Κοπεγχάγης θέτει τις βάσεις για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη λήψη δραστικών μέτρων ώστε η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.[econews]

2.Το Μάιο η δίκη για τα λατομεία στο Μαρκόπουλο

Αναβλήθηκε για τις 5 Μαίου 2010 η δίκη των πρώην ιδιοκτητών των λατομείων Μαρκοπούλου κυρίων Μαλέα και Χιώτη.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να γίνει την Τετάρτη στο δεύτερο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ωστόσο ο συνήγορος του κ. Χιώτη επικαλέστηκε κώλυμα καθώς βρίσκεται σε άλλη δίκη.

Κατηγορούνται για παράνομη λειτουργία του λατομείου εντός αρχαιολογικού χώρου, εξόρυξη λατομικού υλικού και χρήση εκρηκτικών.

Εν τω μεταξύ, μαίνεται η φωτιά σε παράνομη χωματερή στα λατομεία στο Μαρκόπουλο.[ΣΚΑΪ]

3.Γάτος προβλέπει θανάτους




Σε νοσοκομείο των ΗΠΑ ο μικρός γάτος Oscar περιφέρεται στους διαδρόμους. Ξαφνικά σταματά έξω από το δωμάτιο 310.
Κάθεται εκεί και περιμένει 25 λεπτά,μέχρι που μια νοσοκόμα εμφανίζεται.

Του ανοίγει την πόρτα για να μπει στο δωμάτιο όπου μια ηλικιωμένη γυναίκα η οποία πάσχει από καρκίνο κοιμάται. Ο Oscar μυρίζει τον αέρα και φεύγει για να συνεχίστι τη βολτα του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα ώρα να φύγει από τη ζωή αυτή η κυρία!

Ο ασθενής στο διπλανό δωμάτιο υποδέχεται τον Oscar που πηδά στο κρεβάτι του.

Ο άνδρας αυτό δεν είναι τόσο τυχερός...μετά από λίγο σταματά η καρδιά του και η νοσοκόμα τρέχει,πατά το συναγερμό και προσπαθούν να τον συνεφέρουν όμως παράλληλα καλούν την οικογένειά του και έναν παπά. Ο άνδρας δεν αναμένεται να ζήσει για πολύ. Κι αυτό γιατί ο Oscar όπως μαρτυρούν όλες οι νοσοκόμες έχει ειδική αίσθηση, καλύτερη από των γιατρών και των ειδικών. Ο Oscar μπορεί να ανιχνεύσει την ακριβή στιγμή που έρχεται ο άγγελος του θανάτου για κάθε ασθενή.

Ο 2χρονος γάτος υιοθετήθηκε από το νησί Rhode Island και τον ονόμασαν Oscar λόγω του διάσημου σκύλου. Μέχρι σήμερα έχει προβλέψει 25 θανάτους με τόση ακρίβεια που πλέον τον εμπιστεύονται όλοι.

''Αρχίσαμε να βλέπουμε ότι κάτι συμβαίνει πριν 18 μήνες. Στην αρχή είμασταν διστακτικοί. Αλλά είχαμε πολλές ευκαιρίες να εξακριβώσουμε ότι πράγματι το φαινόμενο αυτό είναι αληθινό''.

Ο Oscar ήταν ένα μικρό γατάκι όταν τον πρωτοέφεραν το 2005 και από τότε δεν έχει κάνει λάθος σε καμία πρόβλεψή του. Ο Oscar μυρίζεται τον αέρα και αν δεν φύγει από το δωμάτιο,λίγες ώρες μετά ο ασθενής ταξιδεύει για πάντα για έναν άλλο κόσμο. Ο γάτος γουργουρίζει στους μελλοθάνατους σαν να προσπαθεί να τους χαρίσει λίγες τελευταίες στιγμές ζεστασιάς.[adespoto.gr]

4.Οι υγρότοποι της Ελλάδας απειλούνται …

Επτά από τους 10 σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας, που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ κινδυνεύουν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η Μαλαμώ Κορμπέτη, υπεύθυνη πολιτικής περιβάλλοντος της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρείας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, δήλωσε ότι βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» 7 από τους 10 σημαντικούς υγροτόπους της χώρας.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η εν λόγω εταιρεία, η κ. Κορμπέτη στην ομιλία της, τόνισε ότι από το 1970 η χώρα μας έχει 75% λιγότερους υδροτόπους.

Επίσης, επισήμανε ότι οι υγρότοποι απειλούνται από την εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών, από την καταπάτησή τους ως κτήματα, τη ρύπανση, τις λάθος παρεμβάσεις και τη λαθροθηρία.

Οι 7 υγρότοποι είναι : οι Βιστωνίδα, το δέλτα του Νέστου, η Κορώνεια, η Βόλβη, ο Αξιός, ο Αμβρακικός, η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτιχίου.[econews]

5.Ακόμα και τα δέντρα... βιάζονται

Παρόλο που τα δέντρα δε φημίζονται για την ταχύτητά τους (μάλλον αποτελούν αιώνιο σύμβολο της αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης), μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι, λόγω κυρίως της κλιματικής αλλαγής, μεγαλώνουν πολύ πιο γρήγορα, τουλάχιστον για τα δικά τους δεδομένα!

Μάλιστα, ο ρυθμός ανάπτυξής τους στο βόρειο ημισφαίριο είναι ο ταχύτερος των τελευταίων 225 ετών.

Η έρευνα, που βασίστηκε σε μελέτες δασών στις ανατολικές ΗΠΑ για μια περίοδο 22 ετών, έγινε από ερευνητές υπό τον δασολόγο-οικολόγο Τζόφρεϊ Πάρκερ του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Σμιθσόνιαν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "PNAS" της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα δέντρα αναπτύσσονται δύο με τέσσερις φορές ταχύτερα από τις προβλέψεις των ειδικών.

Τα δέντρα έχουν επιταχύνει την ανάπτυξή τους πιθανότατα επειδή συσσωρεύεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και ανεβαίνει σιγά-σιγά η θερμοκρασία. Η μελέτη επίσης, επισημαίνει τη σημασία των δασών για να αντισταθμίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το δάσος παράγει δύο πλέον επιπρόσθετους τόνους ξυλείας ανά εκτάριο (3,04 τετραγωνικά μέτρα) ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με την εμφάνιση ενός νέου δέντρου διαμέτρου 70 εκατ. σε διάστημα ενός χρόνου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι αν τα δέντρα σε όλη τη ζωή τους μεγάλωναν με το σημερινό ταχύτερο ρυθμό, τότε θα ήταν πολύ πιο μεγάλα. Επίσης εκτίμησαν ότι σε χρονικό διάστημα μιας 20ετίας το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα του δάσους έχει αυξηθεί περίπου κατά 12%. Η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η περίοδος ανάπτυξης του δέντρου έχει επιμηκυνθεί κατά σχεδόν οκτώ μέρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, και οι τρεις αυτοί λόγοι συνετέλεσαν, ώστε τα δέντρα να μεγαλώνουν πια πιο γρήγορα.

Η υψηλότερη συγκέντρωση ατμοσφαιρικού διοξειδίου και η επιμήκυνση των περιόδων ανάπτυξης μπορεί να λειτουργήσουν ευνοϊκά για τις γεωργικές καλλιέργειες σε αρκετά μέρη της Γης, κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο.[ΣΚΑΪ]

6.Σκύλος προσελήφθη στον Ερυθρό Σταυρό!

Ο Ερυθρός Σταυρός του Νεπάλ ψήφισε και αποφάσισε να προσλάβουν έναν αδέσποτο σκύλο, με μισθό, για να φυλάει τα γραφεία τους!

Ο πρόεδρος είπε ότι το σκυλί είχε εμφανιστεί στις εγκαταστάσεις των γραφείων τους από τον περασμένο μήνα και έμενε εκεί, γαυγίζοντας σε όποιον ξένο πλησίαζε.

Η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ψήφισε την Κυριακή να τον πληρώνουν 14 δολλάρια το μήνα και έξτρα τα σαββατοκύριακα!!!

''Ο σκύλος κάνει φοβερή δουλειά και έτσι δεν χρειαζόμαστε νυχτοφύλακα'', λένε.

''Θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα του μισθού του για να του αγοράζουμε καλό φαγητό και θα τρώει κρεάς τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Σκύλος προσελήφθη στον Ερυθρό Σταυρό!Θα έχει επίσης και γάλα,μπισκότα και ότι άλλο θέλει. Θέλουμε ο κόσμος να φέρεται καλά στα σκυλιά.''
Όλοι οι εργαζόμενοι λυπόντουσαν τον αδέσποτο σκυλάκο, ένα μεγάλο μαύρο ημίαιμο όταν πήγε χτυπημένος στην πόρτα τους.

Χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά τριγυρνούν στους δρόμους του Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι τα θεωρούν παράσιτα.

Πολλά μάλιστα ξεψύχησαν μετά από χτύπημα από αυτοκίνητο ή από φόλα, έναν βασανισμό που χαρακτηρίζεται τρομερός από το Κέντρο Περίθαλψης Ζώων του Κατμαντού, καθώς τα σκυλιά είχαν βίαιες κρίσεις μέχρι και για 9 ώρες πριν πεθάνουν.[adespoto.gr]

7.Πάρκο Πρεσπών: υπογράφτηκε η διακρατική συμφωνία για την προστασία του

Υπογράφτηκε χθες 2 Φεβρουαρίου, η διακρατική σύμβαση για την προστασία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

«Το περιβάλλον δεν γνωρίζει σύνορα», συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη, της Αλβανίας Φατμίρ Μεντίου και των Σκοπίων Νετζάτι Γιακούπι.

Για την ΕΕ, ο επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας, εξέφρασε την ελπίδα ότι με το νομικό πλέγμα που παρέχει η συμφωνία και τις δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης που πηγάζουν από τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τρεις χώρες.

Η εν λόγω συμφωνία περιλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή των Πρεσπών.

Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή συμφωνία προστασίας οικοτόπου στα Βαλκάνια.

«Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τις χώρες μας», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος της Ελλάδας Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο διεθνής χαρακτήρας του Πάρκου κατοχυρώνεται με τη δημιουργία μόνιμης Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών με διευρυμένη σύνθεση, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος των τριών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τοπικών κοινοτήτων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων κάθε χώρας, των αρχών διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, καθώς και δύο παρατηρητές από τη γραμματεία της Συνθήκης Ραμσάρ και την Επιτροπή Διαχείρισης της λίμνης Οχρίδας.

Επίσης θα συσταθεί μια μικτή ομάδα εργασίας για τη διαχείριση των υδάτων και το κόστος λειτουργίας της θα καλύπτεται για τα πρώτα 4 χρόνια από το ΥΠΕΚΑ.[econews]

8.Σύμφωνο της Κοπεγχάγης: Ο επικήδειος για το κλίμα


Ακόμα και αν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις των ισχυρών, το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης καταδικάζει τον πλανήτη σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3°C και σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές!
Αν και το Σύμφωνο της Κοπεγχάγης, θέτει ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε +2oC, οι χώρες που το υπέγραψαν με τις ανεπαρκείς τους υποσχέσεις καταδικάζουν τον πλανήτη σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου παρήλθε αλλά οι ισχυροί του πλανήτη δεν έδειξαν καμία απολύτως διάθεση να συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος.

Η 31η Ιανουαρίου ήταν ίσως το πιο άμεσο σημείο δράσης στο μη δεσμευτικό Σύμφωνο. Σύμφωνα με αυτήν, οι χώρες θα έπρεπε να καταθέσουν τις ‘υποσχέσεις’ τους (pledges) για τα μέτρα που θα λάβουν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020. Δυστυχώς όμως για άλλη μία φορά οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του πλανήτη επιβεβαίωσαν την απροθυμία τους να αναλάβουν πραγματική δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα που υπαγορεύει η επιστήμη. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι χώρες κατέθεσαν αυτά ακριβώς που πρότειναν πριν τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης. Οι υποσχέσεις των κρατών αυτών, ακόμα και αν γίνουν πραγματικότητα, θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας σε περισσότερο από 3oC, οδηγώντας τον πλανήτη σε ένα καταστροφικό μέλλον.

Δείτε το Ενημερωτικό Δελτίο της Greenpeace «Ο τρίτος βαθμός»

Σύμφωνα με τον ‘τρίτο βαθμό’, που εξετάζει τις επιπτώσεις από τις δεσμεύσεις των κρατών όπως αποτυπώθηκαν στο Σύμφωνο της Κοπεγχάγης, ακόμα και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να έχει καταστροφικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι στόχοι που ανέλαβαν εθελοντικά τα ανεπτυγμένα κράτη δε θα μειώσουν τις συνολικές εκπομπές τους περισσότερο από 11 – 19%. Σε συνδυασμό με τις πλασματικές μειώσεις (πχ δασοκομία), οι μειώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερες. Σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, οι μειώσεις των εκπομπών των αναπτυγμένων κρατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% ως το 2020 (σε σχέση με το 1990) προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C. Η Greenpeace επιμένει ότι μία νομικά δεσμευτική, φιλόδοξη και δίκαιη συνθήκη μπορεί να επιτευχθεί στο Μεξικό.[GREENPEACE]

9.Ο Νέστος ποταμός κινδυνεύει…

Ο Νέστος ποταμός, ένας υγρός παράδεισος κινδυνεύει, καθώς έχει εξελιχθεί σε μια «ενεργή χωματερή» της Βουλγαρίας, μεταφέροντας τεράστιο όγκο επικίνδυνων αποβλήτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η ειδυλλιακή άποψη των Στενών του Νέστου έρχεται σε αντίθεση με τη τραγική κατάσταση που συχνά βιώνουν οι κάτοικοι στις όχθες του.

Ο εν λόγω ποταμός προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και από την κοινοτική νομοθεσία.[econews]

10.Κυνηγόσκυλο πυροβόλησε...κυνηγό!!!


Ένας 53χρονος κυνηγός πυροβολήθηκε από...το σκύλο του!

Ο άνδρας κυνηγούσε κοντά στη περιοχή Los Banos της Καλιφόρνιας . Μόλις τελείωσαν το κυνήγι, άφησε το όπλο του στο έδαφος και πήγε να πιάσει τα θύματα του, μερικές πάπιες, περίπου 10 μέτρα μακριά. Εκείνη τη στιγμή το μαύρο του Labrador πάτησε πάνω στο γεμάτο όπλο και αυτό εκπυρσοκρότησε!

Μερικές σφαίρες πέτυχαν τον ιδιοκτήτη του σκύλου στην αριστερή πάνω πλευρά της πλάτης του αλλά δεν τραυματίστηκε ευτυχώς σοβαρά.[adespoto.gr]

11.Sony Ericsson Apsen, πράσινο smartphone

Ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε ένα κινητό τηλέφωνο με περιβαλλοντικές ευαισθησίες; Τότε το Apsen της Sony Ericsson είναι η επιλογή σας. Η διάσημη εταιρία παρουσίασε το νέο smartphone, εμπλουτίζοντας την “πράσινη” σειρά κινητών, Greeheart.

Για αρχή, διαθέτει οθόνη αφής 2.4 ιντσών QVGA και πληκτρολόγιο τύπου QWERTY. Εφοδιάζεται με Wi-Fi, Bluetooth, GPS με Google Maps και κάμερα των 3.2 megapixel. Μάλιστα θα είναι το πρώτο smartphone που θα τρέχει με Windows Mobile 6.5.3.

Στα οικολογικά χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται λειτουργία power-saving mode, καθώς και η εφαρμογή Eco-mate που δίνει “πράσινες” συμβουλές που αξίζει να ακολουθούμε στην καθημερινότητα μας. Τόσο το κίνητο, όσο και η συσκευασία του είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ο φορτιστής που διαθέτει είναι χαμηλής κατανάλωσης.

Το νέο Sony Ericsson Apsen αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε μαύρο και άσπρο χρώμα.[econews]

12.ΥΠΕΚΑ: μέτρα προστασίας για τον Ασωπό


Το υπουργείο Περιβάλλοντος, εμφανίζεται αποφασισμένο να δώσει μια οριστική λύση στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στον Ασωπό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ.

Η ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος και ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι σκοπός του υπουργείου είναι μέσα στην επόμενη πενταετία, να μπορεί να ελέγχει και να παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό, την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού.

Σύμφωνα με την κ. Καραβασίλη, ο εν λόγω στόχος θα επιτευχθεί με τα μέτρα που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Μεταξύ των άλλων, τα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνουν, την οργάνωση μιας άτυπης βιομηχανικής περιοχής, τη δημιουργία υπηρεσίας αποκατάστασης του Ασωπού, την κατασκευή κεντρικού διυλιστηρίου, ώστε να έχουν καθαρό πόσιμο νερό όλοι οι οικισμοί, την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και την ανάκληση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του 1969 που χαρακτηρίζει τον Ασωπό αποδέκτη βιομηχανικών λυμάτων.[econews]

13.Μειώνουν τις εκπομπές ρύπων 55 χώρες

Συνολικά 55 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχουν παρουσιάσει τους στόχους τους για τη μείωση, ή τον περιορισμό των εκπομπών στα πλαίσια της Συμφωνίας της Κοπεγχάγης, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (UNFCCC) έχει παραλάβει τις εθνικές δεσμεύσεις από 55 χώρες, οι οποίες μαζί «αντιπροσωπεύουν το 78% των παγκοσμίων εκπομπών που σχετίζονται με την ενέργεια», τόνισε η γραμματεία της Συνόδου στο ανακοινωθέν της.

«Οι δεσμεύσεις αυτές κοινοποιήθηκαν επισήμως στο ΙΝFCC», τόνισε ο Ίβο ντε Μπερ, ανώτατος υπεύθυνος για το κλίμα στον ΟΗΕ.

«Μία ακόμη ισχυρότερη φιλοδοξία είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση. Όμως εκτιμώ πως οι δεσμεύσεις αυτές τεκμαίρουν σαφώς πως υπάρχει βούληση να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά της, η UNFCCC, που αριθμεί 194 μέλη, δεν έχει δώσει κάποια ένδειξη για το σύνολο των χωρών που έχουν εκφράσει πρόθεση να ενταχθούν στη συμφωνία.[ΣΚΑΪ]

14.Λάρισα: 70χρονος πυροβόλησε και σκότωσε δύο αδέσποτα σκυλιά


Ηλικιωμένος, που πυροβόλησε και σκότωσε εν ψυχρώ δύο αδέσποτα σκυλιά σε συνοικία της Λάρισας, συνελήφθη από αστυνομικούς μετά από καταγγελία περιοίκων.


Πρόκειται για 70χρονο συνταξιούχο, ο οποίος πυροβόλησε τα δύο άτυχα ζώα με το κυνηγετικό του όπλο, του οποίου μάλιστα δεν είχε ανανεώσει την άδεια κατοχής.

Έγινε όμως αντιληπτός από περαστικούς και περιοίκους, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα.
Στην περιοχή έχουν στο παρελθόν εμφανιστεί κρούσματα δηλητηριασμένων ή κακοποιημένων αδέσποτων ζώων.[ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]

15.Δημιουργείται ευρωπαϊκή υπηρεσία απορριμμάτων

Τη δημιουργία μίας υπηρεσίας για τα απορρίμματα αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να βελτιωθεί ο σεβασμός προς τη νομοθεσία και να καταπολεμηθούν οι παράνομες εξαγωγές.

"Ο σεβασμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι θεμελιώδης αν θέλουμε (...) να προστατεύσουμε την υγεία των ευρωπαίων πολιτών και το περιβάλλον. Πρέπει να βρούμε τα μέσα για να το καταφέρουμε, μεταξύ αυτών και τη δημιουργία μίας υπηρεσίας ή ενός ευρωπαϊκού οργανισμού", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας σε ανακοίνωσή του.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά επίσης την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού που θα προχωρά στον έλεγχο των εγκαταστάσεων και των εργοστασίων "σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων".

Προς το παρόν οι έλεγχοι αυτοί στις 27 χώρες-μέλη και στις γειτονικές τους χώρες γίνονται από το ευρωπαϊκό δίκτυο εθνικών επιθεωρητών (IMPEL).

16.Όλα τα μικρά έργα παραγωγής ενέργειας χωρίς άδειες

Όλα τα μικρά έργα ΑΠΕ απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής με το νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».

Τα φωτοβολταικά πάρκα (ανεξαρτήτως ισχύος), τα αιολικά ως 700 kW, τα μικρά υδροηλεκτρικά ως 10 MW, οι μονάδες γεωθερμίας και βιομάζας ως 5 MW και οι μονάδες συμπαραγωγής ως τα 5 MW, απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής με το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Συγχρόνως, σταθμοί από ΑΠΕ μέχρι 500 kW απαλλάσσονται από την υποχρέωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Πρόκειται για ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας όμως κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τις επιπτώσεις, που μπορεί να υπάρχουν στο περιβάλλον και στην τσέπη του καταναλωτή, η σχεδόν ανεξέλεγκτη υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ.

Η κατάργηση των εν λόγω αδειών, μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό, με τεράστια επιβάρυνση από την υλοποίηση αθρόων επενδύσεων π.χ φωτοβολταϊκά, καθώς οι παραγωγοί ενέργειας από τον ήλιο αμείβονται με υψηλότατες εγγυημένες τιμές.

Η ΡΑΕ επισήμανε, στα σχόλια που κατέθεσε στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ότι τα μικρά έργα ΑΠΕ μέχρι 500 kW θα μπορούν να υλοποιούνται και να διασυνδέονται μόνο με μία απευθείας αίτηση στον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει «συνωστισμό», προβλήματα στο περιβάλλον και υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ.

«Η απελευθέρωση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών πάρκων ανεξαρτήτως ισχύος στην ηπειρωτική χώρα συνεπάγεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλειδώσει τις ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές (feed-in-tariffs) του ν. 3734/2009, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές μέσω του τέλους υπέρ ΑΠΕ, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, καθώς οι επενδύσεις θα είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, δεδομένης της πτώσης του κόστους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών», αναφέρει η ΡΑΕ.[econews]

17.Ποιοι προσπαθούν να απαξιώσουν την επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα;

Εσκεμμένα προσπαθούν κάποιοι να απαξιώσουν την Διεπιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και την κλιματική επιστήμη, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο εθνικός διαπραγματευτής για την κλιματική αλλαγή, Δημήτρης Λάλας.

Στόχος τους, όπως είπε, είναι να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, την ώρα που πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για την κλιματική αλλαγή.

Η Διεπιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή είχε επισημάνει ότι οι πάγοι των Ιμαλαΐων θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2035 λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Έπειτα από πιέσεις επιστημόνων η επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κάνει λάθος στις μετρήσεις της.

Την ίδια ώρα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα των κλεμμένων emails του πανεπιστημίου του East Anglia, το οποίο στεγάζει μία από τις σημαντικότερες ερευνητικές μονάδες για την κλιματική αλλαγή. Άγνωστες πηγές υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες του East Anglia είχαν αποκρύψει στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι τελικά σημαντική.

Ο κ. Λάλας τόνισε ότι κάποια ποσοτικά λάθη στις επιστημονικές μετρήσεις είναι αναπόφευκτα, αλλά αυτό δεν αναιρεί την εγκυρότητα των επιστημονικών ευρημάτων του ΟΗΕ και επεσήμανε ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να επιμείνει πολύ περισσότερο στις θέσεις και τα επιχειρήματα των επιστημονικών ευρημάτων της επιτροπής του.

Όσον αφορά τη διαρροή E-mail από το Πανεπιστήμιο του East Anglia, είπε ότι οι επιστήμονες δεν έκαναν τίποτα που δε θα έπρεπε να πράξουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν ταυτόχρονα με τη χθεσινοβραδυνή λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των ποσοστών μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις χώρες που υπέγραψαν το "Σύμφωνα της Κοπεγχάγης", το Δεκέμβριο.

Μόνον 25 με 30 χώρες έχουν μέχρι στιγμής καταθέσει τα όχι και τόσο φιλόδοξα ποσοστά μειώσεων.

Τα δημοσιεύματα και οι όποιες αποκαλύψεις έχουν αυξήσει κατακόρυφα τον σκεπτικισμό για τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον Τζον Πρέσκοτ, επικεφαλής για την κλιματική αλλαγή στο συμβούλιο της Ευρώπης.

Εν τω μεταξύ, σε αύξηση της θερμοκρασίας, πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσουν οι ανεπαρκείς υποσχέσεις των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη, εκτιμά το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.[ΣΚΑΪ]

18.Υβριδική Ferrari στην έκθεση της Γενεύης



Πάει καιρός από τότε που ακούσαμε πως η Ferrari έχει στα σκαριά ένα υβριδικό μοντέλο, όμως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα σχέδια της ιταλικής εταιρίας πρόκειται να πάρουν σάρκα και οστά στην έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο της εταιρίας, Λούκα ντι Μοντετζέμολο, ο οποίος δήλωσε πως στα πλαίσια παρουσίασης του φετινού μονοθεσίου της Ferrari, θα έχουμε και την πρώτη επαφή με μία υβριδική έκδοση που θα βασίζεται στην 599.

Όσον αφορά την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, χωρίς να είναι τίποτα επίσημο ακόμα, αναμένεται να δούμε το σύστημα KERS που χρησιμοποιούσαν και τα μονοθέσια της ιταλικής ομάδας στην Formula 1, ενώ οι ρυπές διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να μειωθούν κατά 40%. Όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμων, αυτή υπολογίζεται να πέσει κατά 35%.[econews]

19.Οι ανεπαρκείς υποσχέσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας


Οι ανεπαρκείς υποσχέσεις των μεγαλύτερων ρυπαντών του πλανήτη για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου, καταδικάζοντας τον πλανήτη σε καταστροφικές κλιματικές αλλαγές, εκτιμά το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος για θέματα κλιματικών αλλαγών και ενέργειας Τάκης Γρηγορίου, με αφορμή την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου για τελικές δεσμεύσεις όσον αφορά δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, "οι υποστηρικτές του Συμφώνου της Κοπεγχάγης έγραψαν τον επικήδειο για το κλίμα. Αυτό το χαρτί θα είναι τόσο αποτελεσματικό για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, όσο αποτελεσματική είναι και η Παγκόσμια Τράπεζα για την καταπολέμηση της φτώχειας".

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace διαπιστώνει ότι η προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου παρήλθε αλλά οι ισχυροί του πλανήτη δεν έδειξαν καμία απολύτως διάθεση να συμβάλουν αποφασιστικά στην καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ επισημαίνει ότι ακόμα και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να έχει καταστροφικές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Οι στόχοι που ανέλαβαν εθελοντικά τα ανεπτυγμένα κράτη θα μειώσουν τις συνολικές εκπομπές τους περισσότερο από 11% με 19% και σε συνδυασμό με τις πλασματικές μειώσεις (πχ δασοκομία), οι μειώσεις αυτές μπορεί να είναι ακόμα χαμηλότερες, εκτιμά η Greenpeace.

Σύμφωνα με την κλιματική επιστήμη, οι μειώσεις των εκπομπών των αναπτυγμένων κρατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40% ως το 2020 (σε σχέση με το 1990) προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, υποστηρίζει η περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση και επιμένει ότι μία νομικά δεσμευτική, φιλόδοξη και δίκαιη συνθήκη μπορεί να επιτευχθεί στο Μεξικό.[ΣΚΑΪ]

20.Νεκρός10χρονος από αδέσποτα σκυλιά


Ένα 10χρόνο αγόρι βρήκε τραγικό θάνατο το Σάββατο στον Καναδά, όταν δέχτηκε επίθεση από αδέσποτα σκυλιά .

Μέλη της οικογένειας του παιδιού αναφέρουν ότι το παιδί είχε ξεκινήσει για να βρει τον ξάδερφο του , όταν κατά την διάρκεια της διαδρομής βρήκε στον δρόμο του 4 ή 5 αδέσποτα σκυλιά .

«Έκανε σχεδόν τα πάντα για να γλυτώσει» αναφέρει η θεία του παιδιού Keith Iron .

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αδέσποτα σκυλιά έχουν επιτεθεί σε περαστικούς είπε ο πατέρας του παιδιού. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα κοριτσάκι 6 ετών τραυματίστηκε σοβαρά μετά από επίθεση αδέσποτων σκυλιών.
Υπάρχουν γύρω στα 200 αδέσποτα σκυλιά στην περιοχή εκ των οποίων αρκετά είναι ιδιαίτερα άγρια.

Η τοπική κοινότητα μετά και το τελευταίο συμβάν έχει χωριστεί στα δύο με την μία πλευρά να ζητά την θανάτωση των σκυλιών και τις οργανώσεις να προσπαθούν για την διάσωση τους[adespoto.gr]

21.Επιστήμονες μελετούν τις φάλαινες, χωρίς να τις θανατώνουν


Ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος Peter Garrett, δήλωσε ότι οι φάλαινες μπορούν να μελετηθούν στο φυσικό τους βιότοπο, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Xinua.

«Δεν χρειάζεται να τις σκοτώσουμε για να τις μελετήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αυστραλός υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε, ότι ομάδα Αυστραλών επιστημόνων πρόκειται να αναχωρήσει για την Ανταρκτική, ως μέρος του κυβερνητικού προγράμματος για την προστασία των φαλαινών.

Η εν λόγω ομάδα, θα συνεργαστεί με επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία στο συγκεκριμένο ταξίδι το οποίο θα διαρκέσει 6 εβδομάδες, για τη μελέτη των φαλαινών στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι ερευνητές θα μελετήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και το ρόλο που παίζουν οι πάγοι στην επιβίωση τους.

Το εν λόγω πρόγραμμα προσπαθεί να περάσει το μήνυμα «σεβαστείτε τους ωκεανούς και τα πλάσματα που ζουν σε αυτούς».

Η Ιαπωνία θεωρεί το κυνήγι της φάλαινας μια πολιτιστική παράδοση, όμως σταμάτησε επίσημα το εμπορικό κυνήγι αφού συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο μορατόριουμ, μετά από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων και κυβερνήσεων το 1986.

Την επόμενη χρονιά όμως, βρήκε διέξοδο από το μορατόριουμ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τη διαδικασία της επιστημονικής έρευνας όπου και συνέχισε την φαλαινοθηρία.[econews]