promotional banner

Οι υδατοκαλλιέργειες πηγή πλούτου για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης

«Οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα σημαντικό πλούτο για την περιοχή μας και έτσι τις αντιμετωπίζουμε» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Ούστογλου με αφορμή την πρόταση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις υδατοκαλλιέργεις που πέρασε πρόσφατα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επίσης, επισήμανε ότι «Η χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών στην Περιφέρειά μας αποτελεί κεφάλαιο καθώς έχουμε 30 λιμνοθάλασσες. Οι προτάσεις καταρτίστηκαν σε συνεργασία επιστημόνων και υπηρεσιακών παραγόντων.Kαλέσαμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια διαβούλευση για να καταθέσουμε προτάσεις για την Περιφέρεια, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί το υλικό που έχουμε και έχει να κάνει με τις υδατοκαλλιέργειες.

Γι αυτό το λόγο προκαλέσαμε μια συνάντηση με μυδο-καλλιεργητές, οστρακο-καλλιεργητές αλιευτικούς συνεταιρισμούς ερευνητές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία, γιατί οι υδατοκαλλιέργειες είναι μια πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα για την περιφέρειες μας, αφού το σύνολο της παραγωγής εξάγεται στο εξωτερικό με ιδιαίτερα καλά οικονομικά αποτελέσματα. Έγινε λοιπόν μια εκτεταμένη διαβούλευση και καταλήξαμε σε 14 σημεία τα οποία προτείναμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με στόχο να αποστείλουμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο» .

Για τις προτάσεις και τις αλλαγές που σημειώθηκαν είπε «ότι διαπιστώσαμε πως έπρεπε να γίνουν ορισμένες αλλαγές καθώς σημαντικές περιοχές δεν αναφερόταν στο σχέδιο του υπουργείου, όπως η Μονολίμνη του Έβρου και άλλες, σε άλλους νομούς όπου υπάρχει υδατοκαλλιέργεια και δεν αναφερόταν στην ΚΥΑ.

Η επιτροπή του Πρωτογενούς τομέα έκανε τη σύνθεση που έπρεπε να γίνει, και τώρα η πρόταση θα πάει στο υπουργείο προκειμένου να συμπεριληφθεί στην τελική πρόταση. Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα και θα ζητήσουμε να συμπεριληφθούν οι προτάσεις μας στην ΚΥΑ προκειμένου να οδηγηθούμε στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον παραπάνω τομέα».

Πηγή gnomionline.gr

econews