Είναι δύσκολο να φάμε μόνο ένα τσιπς και νέα έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει την αιτία.
Οι λιπαρές τροφές, όπως τα τσιπς και οι πατάτες, οδηγούν τον οργανισμό στην έκκριση χημικών ουσιών που μοιάζουν με αυτές που περιέχει η μαριχουάνα, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS). Οι χημικές ουσίες ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή και αποτελούν μέρους ενός κύκλου που μας ωθεί να επανέλθουμε σε ακόμα μια πιρουνιά πατάτες, ανακάλυψε η έρευνα.
Η Daniele Piomelli, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Irvine, δήλωσε ότι είναι η πρώτη ένδειξη ότι το ενδοκανναβινοειδές σήμα στο στομάχι παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πρόσληψης λιπαρών.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα λιπαρά, στο στομάχι, προκαλούν την απελευθέρωση ενδοκανναβιδοειδών στον εγκέφαλο.
Τα ενδοκανναβινοειδή είναι επίσης γνωστό ότι επηρεάζουν την όρεξη και την αίσθηση της γεύσης, σύμφωνα με έρευνα του 2009 που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘PNAS’.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, τα σάκχαρα και οι πρωτεΐνες δεν επηρέαζαν την απελευθέρωση των φυσιολογικών χημικών ουσιών μαριχουάνας του οργανισμού, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Ωστόσο η κατανάλωση λιπαρών το έκανε. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λιπαρά στη γλώσσα προκαλούν ένα σήμα στον εγκέφαλο που αποστέλλει μήνυμα στο στομάχι μέσω ενός νεύρου. Το συγκεκριμένο μήνυμα διατάζει την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών στο στομάχι, που με τη σειρά τους προκαλούν πληθώρα άλλων σημάτων που προωθούν το ίδιο μήνυμα, της περαιτέρω κατανάλωσης.
Το συγκεκριμένο μήνυμα θα μπορούσε να ήταν βοηθητικό στην εξελικτική ιστορία των θηλαστικών, δήλωσε η Piomelli. Τα λιπαρά είναι σημαντικά για την επιβίωση και κάποτε ήταν δύσκολο να αποτελέσουν τη διατροφή των θηλαστικών. Στις μέρες μας, όπου οι λιπαρές τροφές καραδοκούν σε κάθε γωνιά, η εξελικτική αγάπη για τα λιπαρά είναι εμφανής.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπλοκάροντας τη λήψη των ενδοκανναβινοειδών σημάτων, οι ερευνητές θα μπορέσουν ενδεχομένως να σπάσουν τον κύκλο που οδηγεί στην υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών. Το μπλοκάρισμα των ενδοκανναβινοειδών υποδοχέων στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει άγχος και κατάθλιψη, δήλωσε η Piomelli, αλλά ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί να στοχεύει το στομάχι μπορεί ενδεχομένως να μην προκαλεί αυτές τις παρενέργειες.
Πηγές: ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
iatronet