promotional banner

Έρευνα: Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού δεν βοηθά την καρδιά

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού δεν περιορίζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη.

Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο Cochrane Review, Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 7 μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν 6.500 ανθρώπους που ακολουθούσαν διατροφή με μειωμένη πρόσληψη αλατιού.

Δεν εμφανίστηκε σαφές όφελος ότι η μείωση αλατιού περιόριζε την πιθανότητα θνησιμότητας από καρδιοπάθεια ή εμφάνιση καρδιακής προσβολής. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η μείωση αλατιού αύξανε τους θανάτους σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.

Η είδηση προκάλεσε μεικτές αντιδράσεις στους ειδικούς.

Ο Dr. Ken Fujioka, από το Scripps Health, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε ότι πάντα θεωρούσε πολύ αδύναμα τα στοιχεία που υποδείκνυαν ότι το αλάτι συντομεύει τη ζωή.

Η Katharine Jenner, από το Consensus Action on Salt and Health, της Βρετανίας, δήλωσε ότι πρόκειται για ακατάλληλο συμπέρασμα, δεδομένων των ισχυρών ενδείξεων ότι το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση οδηγώντας σε καρδιαγγειακές νόσους.

Αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ πρόσθεσαν ότι η έρευνα δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις διατροφικές του συστάσεις.

Ο Francesco Cappuccio, επικεφαλής του συνεργαζόμενου με τον Π.Ο.Υ κέντρου για τη διατροφή, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δεν αλλάζει τις προτεραιότητες που έχουν περιγραφεί παγκοσμίως για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού ώστε να εμποδιστούν οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγές: Cochrane Review.

iatronet