promotional banner

Τι είναι η Ωορρηξία;


Είτε απλά εξετάζεις το ενδεχόμενο να μείνεις έγκυος, είτε προσπαθείς συστηματικά, η καλύτερη κατανόηση σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός σου μπορεί να σε βοηθήσει ιδιαίτερα.

Μάλιστα το ένα σταδύο ζευγάρια είναι πιθανόν να προσπαθεί να συλλάβει τις λάθος ημέρες του κύκλου της γυναίκας1. Για αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τον έμμηνο κύκλο και τη διαδικασία της ωορρηξίας.


Κατανόηση της ωορρηξίας

Ωορρηξία ονομάζεται η διαδικασία που συμβαίνει μία φορά σε κάθε έμμηνο κύκλο όταν οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο. Αυτό συμβαίνει περίπου 12 έως 16 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου σου.

Τα ωάρια περιέχονται στις ωοθήκες. Στην αρχή του έμμηνου κύκλου, ένα από τα ωάρια προετοιμάζεται για απελευθέρωση από την ωοθήκη.

Καθώς πλησιάζει η ωορρηξία, ο οργανισμός παράγει αυξανόμενες ποσότητες μιας ορμόνης, που ονομάζεται οιστρογόνο, η οποία κάνει πιο πυκνό το εσωτερικό στρώμα της μήτρας και βοηθά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για το σπέρμα.

Τα υψηλά αυτά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν μια αιφνίδια αύξηση μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται LH (Luteinising Hormone, Ωχρινοτρόπος Ορμόνη). Το μέγιστο επίπεδο της LH προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη και έτσι έχεις ωορρηξία.

Η ωορρηξία παρατηρείται συνήθως 24 έως 36 ώρες μετά το μέγιστο επίπεδο της LH, και αυτός είναι ο λόγος που η LH αποτελεί καλό προγνωστικό παράγοντα της γονιμότητας.

Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μέχρι 24 ώρες μετά την ωορρηξία. Αν δεν γονιμοποιηθεί, το εσωτερικό στρώμα της μήτρας αποβάλλεται και ξεκινάει η περίοδoς. Αυτό αποτελεί την έναρξη του επόμενου κύκλου.

Ενώ ένα ωάριο μπορεί να επιβιώσει για περίπου 24 ώρες μόνο, το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό μέχρι και 5 ημέρες.

Μπορεί επομένως να εκπλαγείς μαθαίνοντας ότι ένα ζευγάρι μπορεί να συλλάβει αν έλθει σε σεξουαλική επαφή 4 έως 5 μέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του οργανισμού σου κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου σου, κάνε κλικ στη σελίδα Κύκλος και Ωορρηξία.

Κατανόηση του έμμηνου κύκλου

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πότε έχεις τη μεγαλύτερη γονιμότητα, είναι σημαντικό να γνωρίσεις τον οργανισμό σου και τον έμμηνο κύκλο σου.

Για να υπολογίσεις τη διάρκεια του κύκλου σου, μέτρησε τον αριθμό των ημερών από την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρήσης μέχρι την ημέρα πριν την επόμενη εμμηνορρυσία.

Η διάρκεια του κύκλου μπορεί να ποικίλει από τη μία γυναίκα στην άλλη και από τον ένα κύκλο στον άλλον και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 23 και 35 ημερών.

Για να μπορέσεις να καταγράψεις τις πληροφορίες για τον κύκλο σου, δημιουργήσαμε ένα εύκολο στη χρήση Ψηφιακό Ημερολόγιο Κύκλου Clearblue. Κάνε κλικ εδώ για περισσότερες πληροφορίες για το πώς να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος.

Τεστ Ωορρηξίας

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μάθεις πότε έχεις ωορρηξία, αλλά ένας από τους απλούστερους και ακριβέστερους είναι τα τεστ ωορρηξίας για το σπίτι, όπως είναι το τεστ ωορρηξίας Clearblue

Το Ψηφιακό Τεστ Ωορρηξίας Clearblue σε βοηθά να προσδιορίσεις τις δύο ημέρες τις οποίες είναι πιθανότερο να συλλάβεις φυσιολογικά, εντοπίζοντας το μέγιστο επίπεδο της LH.

πηγή: clearblue