promotional banner

Τα σχέδια της ΝΑΣΑ για τη νέα γενιά πυραύλων


Η Αμερικανική υπηρεσία διαστήματος ανακοίνωσε σχέδια για την επόμενη γενιά προωθητικών πυραύλων που θα μεταφέρουν αστροναύτες στο διάστημα, μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων.

Ο επικεφαλής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν, ανακοίνωσε σχέδια για το νέο σύστημα διαστημικών εκτοξεύσεων, ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λέγοντας ότι η NASA μ' αυτό το τρόπο απαντά στην πρόκληση του Προέδρου Ομπάμα «να είναι τολμηρή και να έχει μεγάλα όνειρα». Ο πρώτος πύραυλος αναμένεται να κατασκευαστεί και να δοκιμαστεί μέχρι το 2017.

Οι πύραυλοι θα σχεδιαστούν για τη μεταφορά πληρώματος σε κάψουλα στο πάνω μέρος τους, ένα σχέδιο που αποτελεί επιστροφή στο τρόπο που σχεδιάζονταν οι πύραυλοι πριν από χρόνια. Η NASA αναφέρει επίσης ότι θα είναι δυνατή η μεταφορά 100 τόνων φορτίου και οι μεταγενέστεροι πύραυλοι θα μπορούν να μεταφέρουν μέχρι και 130 τόνους, βάρος, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν σε θέση να μεταφέρουν να διαστημικά λεωφορεία.

Αξιωματούχοι της NASA λένε ότι οι σύγχρονοι πύραυλοι θα είναι το ισχυρότερο διαστημικό όχημα από την εποχή του πυραύλου Κρόνος 5, που μετέφερε τους αστροναύτες του προγράμματος «Απόλλων» στη Σελήνη. Ο κ. Μπόλντεν επισήμανε ότι πιστεύει πως οι μελλοντικοί εξερευνητές του διαστήματος θα «ονειρεύονται ότι μία μέρα θα πατήσουν το πόδι τους στον Άρη».

skai.gr