promotional banner

Αμφίβολο το μέλλον για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο


Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για την κλιματική αλλαγή του αμερικανού προέδρου Barack Obama προειδοποίησε για το μέλλον του Πρωτοκόλλου του Κιότο, θέτοντας αμφιβολίες για τις διεθνείς συνομιλίες για το κλίμα το Δεκέμβριο στη Νότια Αφρική.

Ο απεσταλμένος του Obama για την κλιματική αλλαγή Todd Stern, τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί το μόνο «βασικό δρώντα» που στηρίζει τη συνέχιση του πρωτοκόλλου μετά τη λήξη του το 2012. Η έλλειψη στήριξης από άλλες χώρες είναι ανησυχητική για τις επικείμενες συνομιλίες στο Ντουρμπάν.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο συνιστά μια διεθνή συμφωνία που επιβάλει όρια στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στα συμβαλλόμενα μέρη και αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης στην ιαπωνική πόλη του Κιότο το 1997.

Το Κιότο αποτελεί τη μόνη συνθήκη που δεσμεύει το σύνολο των βιομηχανοποιημένων κρατών σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ωστόσο ο Stern εκφράζει ανησυχίες για το μέλλον του.

«Από τους βασικούς δρώντες του Πρωτοκόλλου του Κιότο, αίσθησή μου είναι ότι η ΕΕ είναι η μόνη που ακόμη σκέφτεται μια εκ νέου υπογραφή υπό τη μορφή μιας δεύτερης περιόδου δέσμευσης. Η Ιαπωνία δεν είναι σαφής, η Ρωσία όχι, ο Καναδάς επίσης και η Αυστραλία φαίνεται να το αποκλείει».

Στο παρασκήνιο, πολλοί αναλυτές συμβουλεύουν ότι τα επιχειρήματα για το μέλλον του Πρωτοκόλλου πιθανώς αποβούν άκαρπα. Ο Sir David King, πρώην επικεφαλής επιστημονικός συνεργάτης της βρετανικής κυβέρνησης, δήλωσε πρόσφατα στην Guardian ότι πρέπει αν εγκαταλειφτεί το πρωτόκολλο, δεδομένου του ότι αποτελεί εμπόδιο για μια νέα συμφωνία αποτροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το μέλλον του πρωτοκόλλου αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα του ΟΗΕ, διότι οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπουν ότι η συνθήκη του 1997 πρέπει να συνεχιστεί ως προϋπόθεση κάθε μελλοντικής συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή.

Αυτές οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι οργισμένες που οι πλούσιες σκέφτονται να ανατρέψουν το πρωτόκολλο, το οποίο επιμένουν πρέπει να συνιστά το θεμέλιο κάθε μελλοντικής συμφωνίας.

Η διαφωνία μεταξύ αναπτυσσόμενων και αναπτυγμένων κρατών για το μέλλον του πρωτοκόλλου ήταν ο βασικός λόγος που η Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009 απέτυχε να βρει μια τελική λύση.

Οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν μέρος στο Πρωτόκολλο του Κιότο, καθώς ποτέ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη και η τωρινή κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια γραμμή.

Ωστόσο, τα λόγια του Stern επιβαρύνουν τη συζήτηση για πιθανά μελλοντικά διεθνή μέτρα.

«Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι ένα από τα πιο δύσκολα εάν όχι το πιο δύσκολο μέρος των διαπραγματεύσεων», παραδέχτηκε. «Οι ΗΠΑ δε λαμβάνει μέρος στη συζήτηση ωστόσο αυτό που συμβαίνει στο πρωτόκολλο είναι συναφές με το εάν θα υπάρξει κατανόηση στα μελλοντικά καθεστώτα, και αυτά είναι αμφιλεγόμενα και δύσκολα θέματα».

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν τις τελευταίες μέρες, στις διεθνείς «συζητήσεις για τα μελλοντικά καθεστώτα» για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και στο ερώτημα εάν πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο διεθνές καθεστώς στη μείωση των εκπομπών ή εναλλακτικά ένα καθεστώς παράλληλα με τη συνέχιση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν είναι το εάν οποιοδήποτε μελλοντικό καθεστώς θα πρέπει να είναι νομικά δεσμευτικό.

Ωστόσο, ο Stern επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις εξεύρεσης λύσης μεταξύ μικρότερου αριθμού χωρών, εκτός της διαδικασίας του ΟΗΕ. Μερικές χώρες σε κλειστούς κύκλους επικρίνουν τη διαδικασία του ΟΗΕ για τη δυσκίνητη και γραφειοκρατική φύση των διαπραγματεύσεων.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δε θα δεχθούν ένα νέο καθεστώς για το κλίμα που θα περιλαμβάνει «χώρο διαφυγής» για κάποιες χώρες, και υπαινίχθηκε ότι οι χώρες που έχουν την «ταμπέλα της αναπτυσσόμενης» θα πρέπει να αναλάβουν υποχρεώσεις αναφορικά με τις εκπομπές αερίων.

skai.gr