promotional banner

Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια


Για να ξεχωρίσουμε το γεγονός από το μύθο, ας ρίξουμε μια ματιά στην επιστημονική έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τα εμβόλια. Τα εμβόλια, συχνά δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις, ακόμη και μύθους ή ανακρίβειες σχετικά με τις συνέπειες και τη χρησιμότητά τους. Αν και κάποτε χαιρετίστηκαν ως θαύματα της σύγχρονης ιατρικής, συχνά πλέον δημιουργούν καχυποψίες και διαφωνίες.

Θα μπορέσουμε άραγε ποτέ να συμφωνήσουμε σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των εμβολίων; Ίσως όχι.

Αλλά για να ξεχωρίσουμε το γεγονός από το μύθο, ας ρίξουμε μια ματιά στην επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα σχετικά με τα εμβόλια.

Μερικά εμβόλια περιέχουν υδράργυρο - Γεγονός

Το thimerosal, ένα συντηρητικό που περιέχει υδράργυρο περίπου κατά 50%, αποτρέπει την μόλυνση από βακτήρια και μπορεί να βρεθεί στα περισσότερα αντιγριπικά εμβόλια

Ωστόσο, από το 2001, το thimerosal δεν υπάρχει στα συνηθισμένα παιδικά εμβόλια για παιδιά ηλικίας κάτω των 6. Επίσης υπάρχουν και εμβόλια για ενήλικες ή αντιγριπικά που δεν περιέχουν thimerosal, ή περιέχουν ελάχιστες ποσότητες αυτού του συντηρητικού.

Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό- Μύθος

Μια μικρή μελέτη του 1998 από τον Andrew Wakefield, ανέφερε πως βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) και τον αυτισμό, πυροδοτώντας πανικό που οδήγησε σε πτώση των ποσοστών ανοσοποίησης.

Η μελέτη αυτή θεωρείται πλέον εσφαλμένη και μάλιστα έχει αφαιρεθεί από το περιοδικό που τη δημοσίευσε. Το 2004 μάλιστα, δημοσιεύτηκε μια έκθεση που δεν βρήκε καμία επιστημονική απόδειξη ύπαρξης συνδέσμου μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού. Όπως αναφέρουν οι γιατροί, είναι πιο επικίνδυνο για το παιδί να μην εμβολιαστεί καθόλου.

Τα εμβόλια μπορεί να έχουν παρενέργειες - Γεγονός

Τα εμβόλια έχουν βέβαια και κάποιους κινδύνους. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης και ο πυρετός, τα οποία θεραπεύονται με παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Λιγότερο κοινές είναι οι επιληπτικές κρίσεις και άλλοι κίνδυνοι που ποικίλλουν ανάλογα με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, 1 στα 14.000 έχουν πρόβλημα μετά το εμβόλιο DTaP (για τέτανο, διφθερίτιδα, κοκκύτη) και 1 στα 3000 μετά το εμβόλιο MMR (για ιλαρά, ερυθράς και μαγουλάδες).

Μερικά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παρενέργειες από άλλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ή να παραλείψετε τα εμβόλια.

Είστε ασφαλείς, αν όλοι οι άλλοι είναι εμβολιασμένοι - Μύθος

Δυστυχώς αυτός είναι ένα μεγάλος μύθος. Συχνά, οικογένειες ή άτομα που δεν εμβολιάζονται από επιλογή, βρίσκονται σε ίδια σχολεία, ή άλλους χώρους, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την εξάπλωση ασθενειών.

Τα εμβόλια εγγυώνται την προστασία σας - Μύθος

Τα εμβόλια δεν προσφέρουν 100% εγγύηση ότι δε θα αρρωστήσετε. Αλλά αποτελούν μια τεράστια βοήθεια.

Για παράδειγμα, ακόμη κι αν κάνετε το εμβόλιο της γρίπης, μπορείτε ακόμη να αρρωστήσετε, αλλά το πιθανότερο είναι, με ελαφρά μορφή.

Για την καλύτερη προστασία, οι ειδικοί βασίζονται στη «γενική ανοσία» -όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητές προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που δε μπορούν να κάνουν εμβόλια λόγω ηλικίας, υγείας, ή άλλων λόγων.

Τα πολλά εμβόλια αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα - Μύθος

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο: κάθε δόση επιτρέπει στο σώμα να οργανώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να κάνει αντισώματα, ώστε να μπορεί να καταπολεμά μια μόλυνση, αν εμφανιστεί.

Στα παιδιά εφαρμόζονται πολλά εμβόλια, ώστε να τους παρέχεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία, όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Τα εμβόλια είναι μόνο για τα παιδιά - Μύθος

Υπάρχουν πολλά εμβόλια που μπορούν να ενισχύσουν τους εφήβους και τους ενήλικες, μικρούς και μεγάλους, ώστε να είναι υγιείς. Το πιο συνηθισμένο είναι το εμβόλιο της γρίπης.

Επίσης, οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας και οι ηλικιωμένοι το εμβόλιο κατά της πνευμονίας.

Οι ενήλικες καλό είναι επίσης να κάνουν το εμβόλιο για τον τέτανο και τον κοκκύτη. Τα παιδιά δεν είναι πλήρως «καλυμμένα» κατά του κοκκύτη μέχρι την ηλικία των 4. Τα μωρά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης αυτής της ασθένειας και ο κοκκύτης μπορεί να μεταδοθεί στα βρέφη από τους ενήλικες με ολοένα και μικρότερη ανοσία.

Οι έγκυες γυναίκες δεν επιτρέπεται να κάνουν εμβόλια – Γεγονός και Μύθος

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι έγκυες γυναίκες δεν θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο για την ανεμοβλογιά ή το εμβόλιο MMR.

Αλλά το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και μάλιστα συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σύστημα των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο, γεγονός που τις καθιστά πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Η φυσική ανοσία είναι προτιμότερη - Γεγονός

Οι λοιμώξεις έχουν περισσότερες πιθανότητες από ό, τι τα εμβόλια για να δημιουργήσουν διά βίου ανοσία (με εξαίρεση τη γρίπη). Αλλά αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι θα πρέπει να αφήσετε το παιδί σας να υποφέρει από τις αρρώστιες.

Το πρόβλημα με τη φυσική ανοσία, είναι ο κίνδυνος επιπλοκών. Η ανεμοβλογιά μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλίτιδα, πνευμονία, ή, εάν το παιδί πειράζει τα σημάδια του, σε δερματικές λοιμώξεις. Επίσης, μια λοίμωξη της πολιομυελίτιδας μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση, η παρωτίτιδα, κώφωση κ. ά. Καλύτερα λοιπόν να μην το ρισκάρετε.

Τα εμβόλια δεν είναι αναγκαία, γιατί οι περισσότερες ασθένειες έχουν εξαλειφθεί - Μύθος

Η μόνη μολυσματική ασθένεια στον άνθρωπο που έχει εξαλειφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η ευλογιά, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ακόμα και σήμερα υπάρχουν εξάρσεις ασθενειών όπως η ιλαρά, η παρωτίτιδα και ο κοκκύτης.

Τα εμβόλια μπορεί να σας προστατεύσουν αν συναναστρέφεστε με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.