promotional banner

Δείτε την ταινία “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας'' του Δημήτρη Τσακίρη (1932)


Δείτε την ταινία



Το 1931 η Ολυμπια-Φιλμ, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε το 1926 από τον Παναγιώτη Δαδήρα, με κύριους συνεργάτες του τον Ορέστη Λάσκο και τον Δημήτρη Τσακίρη, γυρίζει τη δεύτερή της ταινία, Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας, από το ομώνυμο κωμειδύλλιο του Κορομηλά. Η ταινία έγινε σε μια χρονιά όπου τερματίζεται οριστικά η περίοδος του βωβού κινηματογράφου και οι έλληνες παραγωγοί μπαίνουν διστακτικά στην περιοχή του ομιλούντος.

Είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία του είδους που ονομάστηκε αρκετά αργότερα φουστανέλα, μετά την Γκόλφω του Μπαχατώρη (1914) και την Αστέρω του Γαζιάδη (1929). Βασίζεται στο επιτυχημένο θεατρικό έργο του Δημητρίου Κορομηλά ο οποίος αντλεί την έμπνευσή του από το ποίημα του Γιάννη Ζαλοκώστα "Μια βοσκοπούλα αγάπησα"

Ένας μεγαλοτσέλιγκας, ο Μήτρος, χαρίζει στην πεντάμορφη Κρουστάλλω ένα χρυσαφένιο σταυρό για να της δείξει τα τρυφερά του αισθήματα. Δεν γνωρίζει όμως πως αυτή είναι ήδη ερωτοχτυπημένη με τον Λιάκο, ένα πάμπτωχο τσοπανόπουλο στο οποίο ο Μήτρος χρωστά τη ζωή του που παλιότερα τον είχε σώσει από βέβαιο πνιγμό στο ποτάμι.

Ο σταυρός στο λαιμό της βοσκοπούλας προκαλεί τσακωμούς ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ ο Μήτρος ζητάει το χέρι της Κρουστάλλως από τη μητέρα της, την κυρά Στάθαινα που είχε υπάρξει νεανικός του έρως. Έτσι δημιουργούνται κι άλλες τραγικές επιπλοκές, που όμως ξεδιαλύνονται σταδιακά καθώς η σύνεση και η φρόνηση επικρατούν, και τελικά η αγάπη πλημμυρίζει πέρα ως πέρα τις καρδιές όλων.

Θεωρείται ως ένα από τα ορόσημα του ελληνικού κινηματογράφου, αφού είναι ομιλούσα κατά 75% (υποτυπώδεις διάλογοι εναλλάσσονται με ενδιάμεσους γραπτούς τίτλους), με συγχρονισμός που έγινε στα στούντιο της LIGNOSETON FILM στο Βερολίνο.
Η αποκατάσταση της ταινίας έγινε από το Τμήμα Συντήρησης και Αποκατάστασης της Ταινιοθήκης της Ελλάδος με την οικονομική ενίσχυση του κοινοτικού προγράμματος "Lumiere", από κομμάτια αρνητικό, από διάφορες ατελείς κόπιες και ορισμένα μέρη ήχων, από τα οποία ανασυνετέθη όλο το έργο.

Η επεξεργασία του ήχου έγινε και πάλι στα βερολινέζικα στούντιο, ενώ το κείμενο του Κορομηλά υπήρξε οδηγός για την ακολουθία της ιστορίας του έργου.
Είναι η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τσακίρης (σε συνεργασία με τον Ηλία Παρασκευά)
Σενάριο: Δημήτρης Τσακίρης (από το ομώνυμο κωμειδύλλιο του Κορομηλά)
Φωτογραφία: Μάνος Τζαννετής, Κέρνερ Χέμπερτ.
Ηθοποιοί: Δημήτρης Τσακίρης (Μήτρος), Σοφία Δ. Δάμογλου (Σταθένα), Νίνα Αφεντάκη (Κρουστάλω), Μάνος Κατράκης (Λιάκος), Σοφία Ντοριβάλ, Αιμιλία Μαρίκου, Μιχάλης Βλαχόπουλος.