promotional banner

Δείτε την Ταινία “Χειροκροτήματα” του Γιώργου Τζαβέλλα με τον Αττίκ (1944)


Δείτε την ταινία



Πρωταγωνιστούν: Αττίκ, Χορν Δημήτρης, Λακάζ Λινέτ, Σταυροπούλου Τζένη, Βλαχόπουλος Νίκος, Θηβαίου Μαρίνα, Σπαθόπουλος Κίμων, Φούντας Γιώργος, Κοντογιάννης Βελισσάριος, Ζαμάνος Χ., Δελούδη Μπέμπα, Ευαγγελίου Βάνα, Αλεξανδράκης Αλέκος, Φλερύ Γιάννης, Γαλανάκης Ν., Καρρά Α., Χριστόπουλος Σ., Αντωνίου Μ., Κωστή Κάκια, Κάσκαρης Κ., Καλιοντζή Ν., Τρακάδας Λευτέρης, Καραγιάννη Β., Γερούτσκη Α., Ζάγκα Λ., Ζωγράφος Γιώργος, Φέρμης Γιάννης, Ξεπαπαδάκος Νίκος.

Σενάριο / Σκηνοθεσία: Τζαβέλλας Γιώργος.

Υπόθεση: Κάποτε ήταν το πρώτο όνομα στο χώρο του μουσικού θεάτρου. Τώρα με την ορχήστρα του περιοδεύει την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος την φήμη του και αντί για συναυλίες, οργανώνει διαγωνισμούς ταλέντων στις διάφορες πόλεις που επισκέπτεται.

Σε έναν τέτοιο διαγωνισμό θα ανακαλύψει την Νόρα, μια πανέμορφη κοπέλα. Θα επιστρέψει μαζί της στην Αθήνα και θα προσπαθήσει να οργανώσει ένα βαριετέ με την Νόρα και τον ίδιο. Όμως το όνομά του δεν μετράει πια και έτσι μη βρίσκοντας χρηματοδότη, αναγκάζεται και βάζει υποθήκη το μοναδικό του σπίτι. Μετά από πολλές πρόβες, η ημέρα της πρεμιέρας έχει φτάσει.
-
Σχολία: Το φιλμ όχι μόνο γυρίστηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής, αλλά και νύχτα για την εξοικονόμηση ρεύματος.

Η μουσική και τα τραγούδια που ακούγονται στη ταινία είναι του Αττίκ, ενώ ο Δημήτρης Χορν κάνει εδώ την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Τα πρώτα τους κινηματογραφικά βήματα σε αυτή τη ταινία κάνουν επίσης ο Γιώργος Φούντας, ο Γιάννης Φέρμης και ο Αλέκος Αλεξανδράκης ως κομπάρσος.

Οι χορογραφίες είναι του Γιαννη Φλερυ, ενώ ο ίδιος συμμετέχει σε κάποιες από αυτές. Η μουσική που χρησιμοποιείται είναι του ίδιου του Αττικ, όπως άλλωστε και τα τραγούδια, τραγούδια με τα οποία γνώρισε την αγάπη του κοινού.

Τα Χειροκροτηματα του Τζαβελλα μπορούν να φέρουν ακόμα και σήμερα δάκρια στα μάτια μας, δάκρια συγκίνησης για την τραγική ιστορία ενός καλλιτέχνη, ενός μουσικού που στην πραγματική ζωή αυτοκτόνησε λίγο μετά την παρουσίαση της ταινίας, ακολουθώντας το τέλος του ήρωα των Χειροκροτημάτων . Ήταν ένα από τα τελευταία φτερουγίσματα ενός πουλιού του Φθινοπώρου που νιώθει πως έρχεται ο Χειμώνας. Εδώ, τα χειροκροτήματα του κοινού σταματούν…

Διάρκεια: 74′ Α’ Προβολή: 1/5/1944 Ήχος: mono