promotional banner

Πώς να τοποθετήσεις το ταμπόν;


Ακούς φίλες και γνωστές να το αποθεώνουν και να μιλούν γι΄ αυτό το θαυματουργό πραγματάκι που κάνει τις δύσκολες αυτές ημέρες του μήνα πιο υποφερτές.

Ο λόγος για το ταμπόν που εσύ ακόμη δεν έχεις χρησιμοποιήσει από φόβο ίσως και ταμπού.

Και μπορεί το καλοκαίρι που πέρασε να αποφάσισες να υποκύψεις στις πιέσεις και να δοκιμάσεις να το χρησιμοποιήσεις για να μη χάσεις τα μπανάκια σου αλλά η επιχείρηση τοποθέτησης του δεν είχε και ιδιαίτερη επιτυχία.
Αν και διάβασες τις οδηγίες και ακολούθησες κατά γράμμα τις συμβουλές των κολλητών που την είχαν στήσει έξω από την τουαλέτα για ηθική συμπαράσταση, δεν μπόρεσες να τα καταφέρεις.

Τι έφταιξε;Το ταμπόν μπορεί να φαίνεται κάπως πολύπλοκο αλλά αν κατανοήσεις πως λειτουργεί και πως χρησιμοποιείται θα αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στις δύσκολες ημέρες του μήνα, χειμώνα – καλοκαίρι. Διάβασε πώς το τοποθετήσεις σωστά για να μην ξαναπεράσεις ώρες μέσα στην τουαλέτα με το ταμπόν ανά χείρας μη γνωρίζοντας που και πως θα το βάλεις.

Επέλεξε αυτό που σου ταιριάζει

Με προωθητήρα ή χωρίς; Στο εμπόριο υπάρχει μεγάλη γκάμα διαφορετικών τύπων και μεγεθών ταμπόν από τα οποία μπορείς να επιλέξεις αυτό της αρεσκείας σου. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο είδη ταμπόν, με προωθητήρα και χωρίς. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το δεύτερο εφαρμόζεται κατευθείαν με τα δάχτυλα και εκτείνεται κατά πλάτος ενώ το πρώτο όταν υγραίνεται εκτείνεται κατά μήκος και εφαρμόζεται με τη βοήθεια μιας μικρής πλαστικής συσκευής.

Το ταμπόν με προωθητήρα μπορεί να μοιάζει «τεράστιο» και τρομακτικό αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Αυτό που βλέπεις είναι η συσκευή που θα σε βοηθήσει να το τοποθετήσεις και όχι το ίδιο το ταμπόν. Ο προωθητήρας δεν είναι απαραίτητος, γι αυτό άλλωστε στο εμπόριο κυκλοφορούν και ταμπόν δίχως το εξάρτημα αυτό, ωστόσο, πολλές γυναίκες τον προτιμούν για να μη χρειάζεται να αγγίζουν τον κόλπο τους.

Το μικρότερο ή το σούπερ; Οπως και με τις κοινές σερβίετες έτσι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν ταμπόν διαφορετικής απορροφητικότητας για τις διαφορετικές ημέρες της περιόδου. Αν για παράδειγμα δεν παρουσιάζεις έντονη ροή μπορείς να προμηθευτείς το λάιτ ή το ρέγκιουλαρ μέγεθος ενώ αν η ροή είναι μεγαλύτερη μάλλον θα χρειαστείς τα μεγέθη μίντιουμ ή και σούπερ. Στην πρώτη δοκιμή βέβαια καλό θα είναι να δοκιμάσεις το μικρότερο μέγεθος, αφενός για να νιώσεις πιο άνετα και αφετέρου για να γίνει πιο εύκολα η τοποθέτηση του.

Συνθετικό ή βιολογικό; Τα περισσότερα ταμπόν που κυκλοφορούν στο εμπόριο κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά, είναι όμως απόλυτα ασφαλή και ελεγμένα. Αν όμως παρουσιάζεις ευαισθησία θα μπορούσες να αναζητήσεις ταμπόν που κατασκευάζονται από καθαρό βιολογικό βαμβάκι.

Πριν την τοποθέτηση του ταμπόν

Πλύνε τα χέρια σου σωστά: Καταρχήν βεβαιώσου πως έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου με σαπούνι. Η υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Τα χέρια φέρουν πολλά μικρόβια και δε θα ήθελες να μεταφερθούν στον κόλπο σου.

Πάρε το χρόνο σου και να είσαι χαλαρή: Χαλάρωσε και κάτσε στην τουαλέτα με τα πόδια σου ανοιχτά. Αν δε βολεύεσαι μπορείς να κάτσεις όρθια με το ένα πόδι στηριγμένο πάνω στη λεκάνη της τουαλέτας η σε κάποιο σκαμπό. Πρόσεξε να μην είσαι αγχωμένη για να μη δυσκολέψεις ακόμη περισσότερο την τοποθέτηση του ταμπόν καθώς όσο αγχώνεσαι οι μύες στη μικρή σου περιοχή θα παραμένουν σφιγμένοι.

Πώς να το τοποθετήσεις σωστά;

Απλό ταμπόν χωρίς προωθητήρα

Βήμα 1ο

Κράτα το ταμπόν με τον αντίχειρα και το μεσαίο δάχτυλο από το πίσω μέρος του.

Βήμα 2ο

Για να διευκολύνεις την τοποθέτησή του άνοιξε τα χείλη με το άλλο σου χέρι και σπρώξε μέσα το ταμπόν, σημαδεύοντας την είσοδο του κόλπου σου με τη βοήθεια των δύο δαχτύλων.

Βήμα 3ο

Σιγουρέψου ότι το έχεις εφαρμόσει μέσα στην περιοχή του κόλπου και μη φοβάσαι να αγγίξεις την περιοχή.

Βήμα 4ο

Θα δεις πως αν έχεις ακολουθήσει κατά βήμα τη διαδικασία, το ταμπόν θα γλιστρήσει μέσα στον κόλπο σου και ένα μικρό κορδονάκι θα προεξέχει.

Ταμπόν με προωθητήρα

Βήμα 1ο

Αν χρησιμοποιήσεις προωθητήρα, κράτα τον κατά τον ίδιο τρόπο, όπως περιγράψαμε παραπάνω και στη συνέχεια πλησίασε και σημάδεψε με αυτόν τον κόλπο σου.

Βήμα 2ο

Με μια κίνηση, πατώντας τη συσκευή το ταμπόν θα προωθηθεί μέσα στον κόλπο σου.

Βήμα 3ο

Αυτό που μένει είναι μόνο η συσκευή που μετά την εφαρμογή του ταμπόν, θα την πετάξεις στο καλαθάκι αχρήστων του μπάνιου.

Προσοχή: Ποτέ μην πετάς τους προωθητήρες και τα ταμπόν μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας, κάτι που μπορεί να βουλώσει το σύστημα αποχέτευσης.

Πως θα σιγουρευτείς ότι μπήκε σωστά;

Αν αισθανθείς αντίσταση και νιώσεις να ακουμπά τον τράχηλο της μήτρας, αυτό σημαίνει ότι η τοποθέτηση έγινε σωστά και το ταμπόν βρίσκεται στη σωστή θέση.

Αντίθετα αν νιώθεις άβολα με αυτό και σφιγμένη προσπάθησε να το προωθήσεις λίγο πιο μέσα. Αν δεν τα καταφέρνεις, βγάλε το και δοκίμασε ξανά με ένα καινούριο. Πάνω απ΄όλα όμως χαλάρωσε γιατί το σίγουρο είναι πως αν δεν ηρεμήσεις και αν οι μυς σου δε χαλαρώσουν το ταμπόν δε θα πάρει τη σωστή θέση.

Πότε να το βγάλεις;

Να θυμάσαι επίσης πως το ταμπόν πρέπει να αντικατασταθεί σε λιγότερο από 4 με 6 ώρες. Μην το αφήνεις ποτέ περισσότερο γιατί παραμονεύουν κίνδυνοι μολύνσεων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην υγεία σου.

Μετά την αφαίρεσή του μπορείς να το αντικαταστήσεις με άλλο ή αν δεν σκοπεύεις να επισκεφτείς την τουαλέτα μέσα στο επόμενο 6ωρο, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις σερβιέτα.

Αν το ταμπόν κολλήσει μέσα;

Μη φοβάσαι ότι το ταμπόν θα κολλήσει ή θα χαθεί. Άλλωστε που να πάει; Όποτε θέλεις μπορείς να το τραβήξεις με ευκολία έξω είτε με το κορδονάκι που κρέμεται απ΄ έξω ή και με τα δάχτυλά σου. Όταν θελήσεις να το αφαιρέσεις τράβηξε με αργή κίνηση το κορδονάκι που προεξέχει.

Αν το σκοινάκι σκιστεί και δεν μπόρεσες να το βγάλεις, κάτι που συμβαίνει σπάνια, μην πανικοβληθείς. Προσπάθησε να δεις αν το ταμπόν είναι σε θέση που να μπορείς να το βγάλεις με τα δάχτυλά σου κι αν όχι επισκέψου κατευθείαν ένα γιατρό και το πρόβλημα θα λυθεί στο άψε σβήσε.

Προσπαθείς να το βγάλεις κι αυτό… αντιστέκεται;

Εάν αισθανθείς κάποια αντίσταση όταν προσπαθήσεις να το βγάλεις μην πανικοβληθείς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πιθανότατα είναι ξηρό και θα μπορούσε να αποροφήσσει ακόμη περισσότερη ροή.

Μη βιαστείς να το βγάλεις απότομα για να αποφύγεις τυχόν τραυματισμό της ευαίσθητης περιοχής. Με αργές κινήσεις τράβα το ταμπόν και σιγά- σιγά η αντίσταση θα μειωθεί και αυτό θα εμφανιστεί. Για να μην αντιμετωπίσεις παρόμοιο πρόβλημα, μπορείς την επόμενη φορά να το αντικαταστήσεις με ένα μέγεθος μικρότερο.