promotional banner

Ερευνητές σταμάτησαν τα σημάδια γήρανσης στο εργαστήριο


Η εμφάνιση ρυτίδων, μυϊκής απώλειας και καταρράκτη καθυστέρησε ή ακόμα και εξαφανίστηκε, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την εξουδετέρωση των γηρασμένων κυττάρων που είχαν σταματήσει να διαιρούνται. Τα συγκεκριμένα κύτταρα συσσωρεύονται με την ηλικία.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους τελικά θα μπορέσουν να έχουν επίδραση στη φροντίδα του ηλικιωμένου.

Ειδικοί δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά αλλά θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’, εστίασε στα γηρασμένα κύτταρα. Σταματούν να διαιρούνται σε νέα κύτταρα και έχουν σημαντικό ρόλο στο να εμποδίζουν την εξέλιξη των όγκων.

Τα συγκεκριμένα κύτταρα αποβάλλονται από το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ο αριθμός τους αυξάνει με το πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι περίπου το 10% των κυττάρων είναι γηρασμένα σε πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους.

Επιστήμονες στη Mayo Clinic, ανακάλυψαν τρόπο να εξουδετερώσουν όλα τα γηρασμένα κύτταρα σε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά.

Τα ποντίκια θα γερνούσαν πιο γρήγορα από το φυσιολογικό και όταν θα τους χορηγούνταν ένα φάρμακο τα γηρασμένα κύτταρα θα πέθαιναν.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 3 συμπτώματα γήρανσης. Δημιουργία καταρράκτη στο μάτι, απώλεια μυϊκού ιστού και απώλεια αποθεμάτων λίπους κάτω από το δέρμα, που το διατηρούν μαλακό. Δήλωσαν ότι η έναρξη αυτών των συμπτωμάτων ήταν σημαντικά καθυστερημένη όταν τα ποντίκια έλαβαν το φάρμακο.

Όταν χορηγήθηκε μετά τη γήρανση του ποντικού φάνηκε βελτίωση στη μυϊκή λειτουργία.

Η αγωγή δεν είχε επίδραση στη διάρκεια ζωής, αλλά μπορεί να οφείλεται στο είδος των γενετικά τροποποιημένων ποντικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Η έρευνα οδηγεί στη δύσκολη προοπτική επιβράδυνσης των σημαδιών γήρανσης στους ανθρώπους. Ωστόσο τα γηρασμένα κύτταρα δεν μπορούν απλώς να αποβληθούν από τους ανθρώπους.

Ο Dr Deursen δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε να έχει επίδραση. Κανείς δεν θέλει να ζει πολλά χρόνια αν η ποιότητα ζωής είναι φτωχή. Επιχειρηματολογεί λέγοντας ότι οι νέοι ήδη αποβάλλουν τα γηρασμένα κύτταρα. Πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειάζεται ενίσχυση του ανοσοποιητικού για να αποβληθούν τα γηρασμένα κύτταρα ή να αναπτυχθεί ένα φάρμακο που θα στοχεύει τα συγκεκριμένα κύτταρα λόγω των μοναδικών πρωτεϊνών που παράγουν τα δεύτερα.

Ο Dr Jesus Gil, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα πρέπει να ληφθούν υπόψη με επιφύλαξη. Πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η έρευνα είναι συναρπαστική.