promotional banner

Καλύτερη ποιότητα ζωής για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία


Οι ασθενείς με νεοπλασίες, όχι μόνο μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες κατά της πάθησής τους, αλλά σήμερα μπορούν να έχουν μια πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, απαλλαγμένη σε μεγάλο βαθμό από τις σοβαρές παρενέργειες των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, όπως είναι κυρίως η ναυτία και ο έμετος.

Η αλματώδης ανάπτυξη της φαρμακολογίας τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτίσει το θεραπευτικό οπλοστάσιο των γιατρών με νέα, πιο αποτελεσματικά και λιγότερο επώδυνα ‘όπλα’, που επιτρέπουν στον ασθενή όχι μόνο να ακολουθεί την απαραίτητη θεραπεία ευκολότερα αλλά και να απολαμβάνει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, που αφορά χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας και εκατομμύρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, προέρχεται από το ετήσιο συμπόσιο της Διεθνούς Εταιρείας Υποστηρικτικής Αγωγής στον Καρκίνο (MASCC), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρώμη με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το συμπόσιο επεφύλασσε και μια ιδιαίτερη επιστημονική τιμή για τη χώρα μας και την Ελληνική Ογκολογική Ιατρική Κοινότητα, η οποία επελέγη να διοργανώσει το Συμπόσιο του 2011 στην Αθήνα.

Από πλευράς ελληνικής αντιπροσωπείας τη ‘σκυτάλη’ του συμποσίου παρέλαβαν ως πρόεδροι του MASCC 2011 στην Ελλάδα ο Ογκολόγος - Παθολόγος, Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Metropolitan Δημήτριος Μπαφαλούκος, ο Αν. Καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Συρίγος και η Αν. Καθηγήτρια Στοματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών κα Ουρανία Νικολάτου-Γαλίτη. Σημειώνεται ότι το συμπόσιο πραγματοποιείται κάθε ζυγή χρονιά στις ΗΠΑ και στον Καναδά και κάθε μονή σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Η υποστηρικτική αγωγή στον καρκίνο αποτελεί μια τεράστια ενότητα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά και για τους ασθενείς και για τους κλινικούς ερευνητές, τόνισαν οι δύο πρόεδροι του Συμποσίου, καθηγητές ογκολογίας Μαορίτσιο Τονάτο και Φάουστο Ρόιλα, οι οποίοι ανέφεραν ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν συντελεστεί άλματα προόδου στην εξέλιξη νέων σκευασμάτων υποστηρικτικής αγωγής.

Τη σημασία μιας ασφαλούς και απαλλαγμένης σε μεγάλο βαθμό από παρενέργειες υποστηρικτικής αγωγής τόνισε και ο διάσημος Αμερικανός ογκολόγος δρ. Ρίτσαρντ Γκράλα. Ο δρ. Γκράλα ανέφερε ότι παρά τις προφυλάξεις που λαμβάνονται την ημέρα της χημειοθεραπείας ένα ποσοστό 30-45% των ασθενών ταλαιπωρούνται από ναυτία και έμετο.

Για την αντιμετώπιση της πολύ συχνής αυτής παρενέργειας των χημειοθεραπευτικών σχημάτων, τα τελευταία 20 χρόνια κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι ανταγωνιστές του 5-ΗΤ3 υποδοχέα. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τη δεύτερη γενιά των σκευασμάτων αυτών με πρώτο εκπρόσωπο την ουσία παλονοσετρόνη, είπε ο Αμερικανός Ογκολόγος.

Η παλονοσετρόνη αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμέτου που προκαλούν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα σε σύγκριση με τα παλαιότερα σκευάσματα. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικό ότι η αποτελεσματικότητα της παλονοσετρόνης ήταν εξίσου υψηλή σε χαμηλές δόσεις 0,25 mg και σε υψηλές δόσεις 0,75mg ημερησίως.

‘Οκτώ κλινικές μελέτες που συμπεριέλαβαν δείγμα 1.926 ασθενών έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα των δύο διαφορετικών δόσεων της παλονοσετρόνης σε όλες τις παραμέτρους αντιμετώπισης της ναυτίας και του εμέτου, με εξίσου υψηλό προφίλ ασφαλείας και στις δύο περιπτώσεις’, τόνισε ο κ. Γκράλα, ο οποίος κατέληξε ότι τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν σαφή υπεροχή της παλονοσετρόνης έναντι παλαιότερων φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας.

Μάλιστα, τόσο η Διεθνής Εταιρεία Υποστηρικτικής Αγωγής στον Καρκίνο (MASCC) όσο και η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολογίας (ESMO) εξέδωσαν οδηγίες στις οποίες χαρακτηρίζουν την παλονοσετρόνη ως την ενδεδειγμένη αγωγή για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του εμετού που προκαλούνται από τη χορήγηση της χημειοθεραπείας.

Σοφία Νέτα