Όταν ιδρώνουμε το βράδυ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν και τι μπορεί να σημαίνει η εφίδρωση το βράδυ; Αν και είναι φυσιολογικό να ιδρώνει κανείς όταν κάνει ζέστη το βράδυ ή όταν μια γυναίκα περιμένει την έμμηνο ρύση της ή έχει μπει στην εμμηνόπαυση, η νυκτερινή εφίδρωση που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα πρέπει να ελέγχεται από έναν γιατρό, αναφέρει η δρ Κάρλα Μπάτιν-Φόστερ από το Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη.
Όπως εξηγεί, όταν ένας άνθρωπος «στάζει» το βράδυ και έχει συμπτώματα όπως κνησμό (φαγούρα), βήχα, φλέγματα, δύσπνοια, «φτερουγίσματα» της καρδιάς, πόνο στο στήθος ή διάρροια, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν γιατρό. Μαζί της συμφωνεί και η δρ Σάρι Ρ. Μίντοουνεκ από το Κέντρο για την Υγεία των Γυναικών Ιris Cantor στη Νέα Υόρκη.
«Οι εφιδρώσεις που χρήζουν ιατρικής αξιολόγησης κάνουν κατ΄ επανάληψη μούσκεμα τις πυτζάμες μας», λέει χαρακτηριστικά. «Και εάν συνοδεύονται από συμπτώματα, όπως πυρετός, απώλεια βάρους, διογκωμένοι λεμφαδένες και έντονη κόπωση, μπορεί να κρύβουν κάτι σοβαρό, οπότε θέλουν άμεση ιατρική φροντίδα».
Νοσήματα και διαταραχές που μπορεί να ευθύνονται για τη νυκτερινή εφίδρωση είναι οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, το λέμφωμα και άλλοι όγκοι, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου σε ανθρώπους με ή χωρίς διαβήτη, καθώς και οι παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.
Γι΄ αυτό οι ειδικοί συνιστούν σε όποιον έχει νυκτερινές εφιδρώσεις μαζί με άλλα συμπτώματα να απευθύνεται σε έναν γιατρό- συμβουλή ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για όσους πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας. Ακόμα, όμως, και όσοι δεν έχουν άλλα συμπτώματα, αλλά ιδρώνουν επίμονα, πρέπει να αξιολογούνται από έναν γιατρό, λέει η δρ Μπάτιν-Φόστερ.
Οι υπόλοιποι καλό είναι να παρακολουθούν τις εφιδρώσεις τους και να κρατούν ιστορικό της θερμοκρασίας τους, των φαρμάκων που παίρνουν και των τροφίμων που καταναλώνουν, σε περίπτωση που χρειαστούν κάποια στιγμή αυτά τα στοιχεία.